De multi ani deja, statiunile montane din afara granitelor, precum cele din Austria, Elvetia si Bulgaria, erau in topul preferintelor a mii de romani care preferau sa isi cheltuiasca in afara tarii bugetele de vacanta. Anul acesta insa si mai multi romani isi vor petrece concediile acolo, in conditiile in care zapada nu da semne ca ar aparea pe partiile noastre, iar ofertele pentru strainantate sunt din ce in ce mai tentante.

"Pasionatii de sporturi de iarna si profesionistii au aratat de-a lungul ultimilor ani ca aleg si isi rezerva din timp vacanta de iarna in regiunile de schi binecunoscute din Austria, Franta, Italia, Elvetia sau Bulgaria. Acum insa, pe fondul lipsei zapezii si a temperaturilor de primavara, din ce in ce mai multi turisti care anii trecuti optau sa mearga cu familia si copiii in Romania cauta «iarna» intr-o destinatie externa. Avand in vedere ca in perioada 1-9 februarie scolarii vor fi in vacanta, la cea mai mare cautare sunt statiunile de schi din Austria si Bulgaria, unde tarifele sunt deosebit de convenabile, iar partiile de schi, snowboard sau sanius sunt impecabile", a declarat pentru wall-street.ro Razvan Scaesteanu, specialist in comunicare in cadrul agentiei de turism Perfect Tour.

De aceeasi parere este si Teodor Calimanescu, director Europa Travel, care spune ca romanii nici nu stau pe ganduri si aleg destinatii in care pot practica sporturi de iarna.

"In mod normal, primele doua luni ale anului, ianuarie – februarie, sunt dedicate celor care practica sporturi de iarna sau celor care au lucrat in perioada sarbatorilor de iarna si acum cauta o vacanta de cateva zile, o saptamana, cu familia. Pentru ca nivelul stratului de zapada din statiunile din Romania nu mai permite practicarea sporturilor de iarna la un nivel optim, turistii s-au reorientat spre statiuni din afara tarii, in Austria sau Italia. Pentru ca Europa Travel este o agentie de turism specializata in programe low cost, incercam sa oferim sejururi la preturi mici celor care doresc sa practice sporturi de iarna in afara tarii, chiar si in destinatii care sunt cunoscute ca fiind destul de scumpe de obicei. In Italia avem oferte incepand de la 30 euro de persoana pe noapte in Tirolul de Sud, Lombardia, Veneto, Piemont si Valea Aostei. Austria este o destinatie foarte apreciata de romanii amatori de ski si snowboard. Preturile incep de la 19 euro persoana pe noapte in Tirol, Salzburgenland, Stiria sau Kaprun", a explicat Calimanescu.

Chiar si dintre romanii care preferau sa isi petreaca sfarsiturile de saptamana in statiunile montane din tara merg acum in afara.

Mai mult, avand in vedere ca in perioada 1-9 februarie scolarii vor fi in vacanta, la cea mai mare cautare sunt statiunile de schi din Austria si Bulgaria, unde tarifele sunt convenabile, iar partiile de schi, snowboard sau sanius sunt impecabile.

Si Lucia Morariu, sefa agetiei de turism Eximtur, afirma ca temperaturile ridicate din acest sezon de iarna si lipsa zapezii s-au reflectat intr-un interes mai mic al clientilor pentru destinatii de schi sau statiuni montane, dar acelasi lucru creste apetitul lor pentru a-si pregati concediul de vara sau un city-break pe perioada primaverii.

Week-end-urile pe partie date pe city break-uri in afara

Pe langa statiunile montane din afara tara, la mare cautare in aceasta perioada sunt si mini-vacantele de cateva zile in orase renumite ale Europei.

"Observam o schimbare a optiunilor de calatorie pentru turistii last-minute, care plecau la sfarsit de saptamana in statiunile montane din Romania. (...) Acestia au ales un city-break in Lisabona, Londra sau Istanbul, cu preturi incepand de la 130 de euro, tarif care include transport, cazare si mic dejun", a precizat Calimanescu.

Si agentia Perfect Tour si-a crescut vanzarile de city break-uri pe fondul lipsei zapezii.

"Tot din cauza vremii calde, a lipsei zapezii si a cautarii de noi destinatii au crescut considerabil solicitarile de city break-uri in diferite metropole europene, precum Londra, Paris, Viena, cat si cererile pentru locul in care visele devin realitate, Disneyland Paris, destinatie pentru care, pana la sfarsitul lunii februarie, Perfect Tour ofera un discount de pana la 35%", a adaugat Scaesteanu.

Alti romani au pus banii de-o parte pentru vacanta de vara

Chiar daca o multime de romani au tinut mortis sa mearga intr-o vacanta iarna aceasta, altii au ales sa puna banii la saltea si sa ii adauge bugetului pentru concediul din vara.

"Am mai putut observa o tendinta in randul turistilor romani. Pentru ca in statiunile montane din Romania nu s-au mai putut bucura de un strat generos de zapada, acestia au ales sa renunte complet la vacanta de iarna si cu banii economisiti, au inceput deja sa plateasca avansul pentru sejururile de vara sau pentru circuitele din perioada primaverii", a adaugat Teodor Calimanescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri