Hotelierii romani vor sa angajeze cameriste si ospatari din Republica Moldova din vara, dupa ce Romania va elimina vizele pentru acestia, pe piata autohtona fiind nevoie de forta de munca pentru ca o parte din personal a ales sa lucreze in hoteluri din strainatate sau pe vase de croaziera.

"Avem nevoie in hoteluri de forta de munca cu calificare medie - bucatari, ospatari si cameriste. Avem multe scoli de formare profesionala si ii putem pregati. In momentul in care se elimina vizele pentru cetatenii moldoveni putem sa ii angajam. Avem nevoie de forta de munca in special pentru activitati sezoniere, cum este vara la mare sau iarna la munte", a declarat Dragos Raducan, vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), citat de Mediafax.

El a spus ca salariile in Moldova sunt mult mai mici decat in Romania, iar cetatenii moldoveni vor fi tentati sa vina la munca. "Noi voiam sa luam asiatici, dar pentru tarile non-europene este nevoie de permis de munca. In acest caz preferam sa aducem moldoveni, care au marele avantaj ca vorbesc limba romana. Cei mai multi dintre romanii care s-au pregatit si se pregatesc pentru aceste meserii prefera sa lucreze in hotelurile din strainatate sau pe vasele de croaziere", a afirmat Raducan.

Din cei care termina Facultatea de Turism si Servicii Hoteliere din Republica Moldova, piata autohtona absoarbe mai putin de 10%, iar ceilalti se angajeaza vanzatori, taximetristi sau chelneri, afirma Gabriel Marginean, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei Turismului Republicii Moldova.

Din acest motiv, asociatia patronala a semnat joi un protocol de colaborare cu FPTR, care presupune, printre altele, transferul de personal. "Avem aproape un milion de moldoveni care lucreaza in Federatia Rusa, in special la negru, si care in contextul politic actual sunt obligati sa se intoarca. O parte dintre ei s-ar putea angaja in Romania", a declarat Marginean.

Procedura pentru eliminarea vizelor pentru cetatenii din Republica Moldova a inceput in luna martie si va fi incheiata in iunie. "Bucatarii, ospatarii si cameristele din Republica Moldova sunt devotati si nepretentiosi. Nemaifiind nevoie de permise de munca din vara, se va deschide o concurenta cu personalul roman care nu va face decat sa creasca calitatea serviciilor", a mai spus Raducan.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri