Directori ai unor importante muzee din Romania au declarat ca, in perioada sarbatorilor legale, institutiile pe care le conduc sunt inchise din cauza lipsei personalului, dar si pentru ca numarul vizitatorilor este foarte mic, prin urmare, costurile nu se justifica.

Multi dintre turistii straini care viziteaza Romania de Pasti si de Craciun sunt nemultumiti de faptul ca muzeele sunt inchise in aceste perioade, iar unii dintre ei au facut, din acest motiv, reclamatii catre agentiile prin care au venit in tara noastra sau catre birourile de turism romanesti din strainatate. Contactati in legatura cu aceasta chestiune, directori ai unor muzee importante din tara au precizat ca nu pot tine institutiile muzeale deschise in aceste perioade, pentru ca nu au personal suficient, scrie Mediafax.

Astfel, Ernest Oberländer-Tarnoveanu, directorul general al Muzeului National de Istorie a Romaniei (MNIR) din Bucuresti, a explicat ca institutia nu poate fi deschisa in zilele de sarbatori legale din lipsa personalului. Acesta a precizat ca, la MNIR, supraveghetorii vin la muzeu chiar si in zilele in care institutia este inchisa publicului, pentru a se ocupa de alte activitati si nu le poate cere sa vina in perioada sarbatorilor legale, mai ales ca legislatia nu permite plati suplimentare.

In plus, acesta a mentionat ca nici in alte tari muzeele nu sunt deschise in perioada sarbatorilor legale.

"Problema nu poate fi rezolvata decat cu ore suplimentare, fie cu personal suficient", a declarat Ernest Oberländer-Tarnoveanu. Directorul general al MNIR a mentionat ca "normal" ar fi ca muzeele sa fie deschise, insa acest lucru tine si de finantarile pe care le primesc institutiile respective.

Pe 19 aprilie, Muzeul National de Istorie a Romaniei a fost deschis intre orele 10.00 si 14.00, iar pe 20, 21 si 22 aprilie a fost inchis.

Si Virgil Stefan Nitulescu, directorul general al Muzeului National al Taranului Roman din Bucuresti, a declarat ca institutia nu poate fi deschisa in perioada sarbatorilor legale intrucat nu exista personal de supraveghere suficient. Potrivit acestuia, lipsa personalului constituie o problema generala in randul muzeelor. Virgil Stefan Nitulescu a explicat ca, pentru a tine deschis in zilele de Pasti si de Craciun, ar trebui sa inchida muzeul intr-o alta zi in care, in mod normal, ar trebui ca institutia sa aiba program de vizitare.

In plus, acesta a afirmat ca, daca ar reusi sa convinga personalul de supraveghere sa lucreze in zilele de sarbatoare, ar trebui sa le ofere compensatii financiare, ceea ce legea nu ii permite.

Mai mult decat atat, Virgil Stefan Nitulescu a mentionat ca, in Romania, zilele de sarbatoare se petrec, de obicei, in familie, astfel ca romanii nu vin sa viziteze muzeul. Singurii vizitatori ar fi turistii straini, iar sumele incasate nu ar justifica deschiderea muzeelor si costurile care ar trebui sa fie acoperite.

Muzeului National al Taranului Roman a putut fi vizitat pe 19 aprilie, intre orele 10.00 si 15.00, iar pe 20 si 21 aprilie a fost inchis.

La randul sau, Paulina Popoiu, directorul general al Muzeului National al Satului "Dimitrie Gusti" din Capitala, a declarat ca Pastele si Craciunul sunt sarbatorile in timpul carora institutia muzeala este inchisa, pentru ca nu sunt vizitatori. Muzeul National al Satului a fost inchis in zilele de 20 si 21 aprilie.

Totodata, reprezentatii Muzeului National Peles au declarat ca acesta a fost deschis pe 19 si pe 21 aprilie, fiind inchis numai pe 20 aprilie, in prima zi de Pasti. In data de 19 aprilie, muzeul a fost vizitat de aproximativ 2.000 de persoane, mai ales straine, iar, pe 21 aprilie, de 1.200 de persoane, programul fiind unul normal. De asemenea, reprezentantii muzeului, au precizat ca programul de lucru pentru perioada sarbatorilor pascale a fost afisat pe site-ul institutiei in urma cu o luna.

Mai mult decat atat, Muzeul National Peles a organizat, pe 19 aprilie, a patra editie a evenimentului "Vanatoarea de Oua de Pasti la Castelul Peles", cand peste 500 de oua vopsite ascunse pe terasele castelului trebuie sa fie gasite de copii cu varstele intre 3 si 10 ani, acestia fiind rasplatiti cu dulciuri si cu o vizita gratuita la muzeu, se arata pe site-ul peles.ro.

Pe de alta parte, o turista germana a scris, marti, intr-o adresa trimisa unei agentii romanesti, ca multe dintre obiectivele turistice din Romania au fost inchise in perioada sarbatorilor pascale, fapt care a suparat foarte multi turisti.

"Eu si cu sotul meu am fost de Pasti in Brasov si Bucuresti si a trebuit sa constatam surprinsi ca foarte multe dintre obiectivele turistice au fost inchise din Vinerea Mare pana in Lunea Pastilor. Exista oare vreun motiv pentru care la sfarsit de saptamana, cand unele orase sunt pline de turisti, obiective ca Palatul Parlamentului sau Castelul Peles sunt inchise? Noi calatorim foarte mult cu ocazia Pastelui, dar nicaieri nu am intalnit o asemenea situatie. Am intalnit foarte multi turisti care erau la randul lor foarte suparati ca foarte multe obiective nu puteau fi vizitate decat de afara. Credem ca acest lucru este daunator pentru turismul romanesc", se arata in adresa respectiva.

Gheorghe Fodoreanu, proprietarul agentiei Invitation Romania, afirma ca, atunci cand obiectivele turistice sunt inchise de sarbatori, pierderea este dubla: se pierd bani, de cateva ori mai multi decat intr-o zi obisnuita, dar se pierde si imagine.

Turismul a avut anul trecut o contributie totala de 5,1% la Produsul Intern Brut, ceea ce plaseaza Romania pe locul 154 in lume, din 184 de tari, in urma Albaniei, Bulgariei, Ungariei, Cehiei si Slovaciei, potrivit unui raport al Consiliului Mondial al Turismului (WTTC).

Cei 1,71 milioane de turisti straini care au vizitat anul trecut Romania, majoritatea in interes de afaceri, au cheltuit 4,79 miliarde lei (1,08 miliarde de euro), cea mai mare pondere fiind detinuta de sumele alocate pentru cazare, potrivit datelor anuntate de Institutul National de Statistica (INS).

Sursa foto: www.mnir.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri