Desi mai sunt cateva ore pana cand turistii vor invada litoralul romanesc in mini-vacanta de 1-4 mai, lucrarile de constructie la terase si unitati de cazare se desfasoara de zor aproape de plaja in statiunile de la malul marii. Chiar si asa, ministrul IMM-urilor si Turismului, Florin Jianu, se declara multumit ca totusi se lucreaza si spune ca lucrarile se vor desfasura inclusiv in perioada 1-4 mai, cand sunt asteptati 30.000 de turisti pe litoral.

Ministrul Turismului a vizitat luni si marti plajele de pe litoral pentru a vedea stadiul in care se afla lucrarile in Vama Veche, Neptun, Venus si Mamaia. "Mamaia arata bine, uitati-va pe plaja, acolo se lucreaza, e normal. Nu trebuie sa ne ferim de lucrul acesta, dar trebuie facute lucrarile, ele sunt necesare pentru toti cei care functioneaza aici. E normal sa se faca lucrari si sa facem demersurile ca sa fie totul in regula, in ordine si sa se termine asa cum s-a mentionat. Din cate am inteles si de la presedintele ANAT, vom avea in aceasta vara foarte multi turisti si din Israel. Se constata faptul ca turistii din Polonia, traditionali ai litoralului romanesc in anii '80, deja vin", a spus ministrul Florin Jianu.

mamaia

In Mamaia, muncitorii construiesc si asfalteaza si pe faleza, si pe bulevardul principal. Pana sa ajungeti pe plaja, de altfel curata si pregatita pentru turisti, veti trece pe langa mormane de nisip si ciment, pentru ca lucrarile vor avea loc inclusiv in timpul vacantei de 1 Mai.

mamaia

"Cu toate ca noi avem un santier deschis in momentul de fata, toti turistii se vor simti fie in siguranta, fie bine gazduiti", a declarat Decebal Fagadau, viceprimarul orasului Constanta. El a mai spus ca in Mamaia se construiesc pasarele si parcari etaje si ca statiunea va fi unita cu Navodari.

Si in acest an, Mamaia va fi statiunea preferata a turistilor intre 1 si 4 mai, cand vor fi asteptate 15.000 de persoane in cea mai populara statiune de pe litoralul romanesc, din cele 30.000 de persoane care vor ajunge in statiunile de la malul marii in mini-vacanta de 1 Mai.

mamaia

Vama Veche, statiunea algelor de 1 Mai

Daca in Mamaia si Neptun veti gasi plajele curatate, in Vama Veche domina algele aduse din larg. Luni, in timpul vizitei ministrului Turismului pe litoral, pe plaja din Vama Veche gaseai gunoaie la tot pasul, printre care si cioburi de sticla. In acelasi timp, pe faleza muncitorii construiau de zor la terase si pavau trotuarul. Chiar si asa, ministrul Florin Jianu a subliniat ca important este ca se lucreaza, dar ca statiunile din sud ar trebui promovate mai mult.

vama veche

"Nu imi fac griji pentru Mamaia, ci pentru sudul litoralului care nu a reusit sa se ridice ca nordul litoralului. Cred ca trebuie sa promovam din ce in ce mai mult si sudul litoralului pentru ca in aceasta zona (n.r. Vama Veche) si traditional de 1 mai vin foarte multi tineri si atunci Vama Veche este unul dintre punctele la care tineretul se raporteaza. Preturile incep de la 30, 40, 50 spre 90 de lei, in functie de numarul de stele", a declarat ministrul IMM-urilor si Turismului, Florin Jianu.

vama veche

Totodata, primarul Mangaliei, Radu Cristian, care administreaza si statiunea Vama Veche si alte cinci statiuni din sudul litoralului, a declarat ca a obtinut finantare din fonduri UE pentru reabilitarea falezelor Mangalia-Saturn si Jupiter-Neptun, iar valoarea totala a celor doua proiecte este de peste 8 milioane de euro.

Pana acum, numai Mangalia a sustinut statiunile.

"Ne trebuie sprijinul Guvernului pentru ca aceste statiuni sunt de interes national. Proiectul de infrastructura inceput in 2010 trebuie dezvoltat. Este un proiect la care lucram acum, 9 km de faleaza care vor lega Mangalia de Olimp. Materialul l-am pus pe masa ministrului si speram ca in acest an vor aloca banii necesari. Mi-as dori foarte tare ca aceste sase statiuni sa fie motorul orasului (n.r. Mangalia), pentru ca pana acum numai orasul a sustinut statiunile", a declarat primarul Mangaliei, Radu Cristian.

El a mai spus ca "foarte putini bani" au ajuns la bugetul local din taxele de statiune anul trecut. "Nu ne bazam numai pe taxe pentru ca nu taxa pe statiune ar trebui sa fie motorul. Trebuie sa largim baza impozabila. Astept un aviz de la Ministerul Dezvoltarii si pentru refacerea falezei din Mangalia pana spre Olimp. In toate statiunile am introdus reteaua de gaze, astfel incat turistii sa poata fi cazati in conditii optime si iarna. Este nevoie de investitii, iar banii din taxele speciale percepute agentilor economici care au ca domeniu de activitate turismul vor fi folositi in aceasta directie. Sustin parteneriatul public-privat in sectorul turistic", a precizat Radu Cristian.

1 mai

Vedere la mare in Neptun

Numarul turistilor creste in fiecare an in sudul litoralului, a subliniat primarul Mangaliei. Anul trecut au fost cu 20%-25% mai multi turisti fata de 2012 in statiunile din sudul litoralului, aflate sub administrarea primariei din Mangalia. "Ne dorim sa reasezam aceste statiuni pe harta turistica a lumii pentru ca aceste statiuni isi pierdusera identitatea la un moment dat", a mai spus Radu Cristian.

Lucrarile in sudul litoralului vor fi sistate in mini-vacanta de 1 Mai, iar primarul local spera ca acestea sa fie incheiate pana la sfarsitul lunii mai. "E bine ca se construieste. Ati vazut ca am introdus retea de gaze. Hotelierii din Mangalia asteptau de foarte mult timp pentru ca hotelurile nu erau incalzite, iar in perioada iernii era foarte greu", a completat primarul local.

Ministrul Turismului incurajeaza turistii sa petreaca Revelionul pe litoral

In timpul vizitei in statiunile de la Marea Neagra, Florin Jianu a anuntat ca voucherele de vacanta vor deveni iarasi o realitate si ca vor fi distribuite online. In plus, Ministerul IMM-urilor si Turismului, impreuna cu Ministerul de Finante, va construi proiecte de ajutor de stat pentru investitii, crearea de locuri de munca, infrastructura si atragerea turistilor, iar litoral va fi unul dintre proiectele pilot unde va fi aplicata o astfel de schema.

florin jianu

Ministrul ii incurajeaza pe turisti sa petreaca nu doar 1 mai si concediul de vara pe litoralul romanesc, ci si Revelionul. El insusi spune ca ultimele trei Revelioane le-a petrecut in Mamaia. "Ultimele trei Revelioane le-am petrecut pe litoral pentru ca nici eu si nici sotia nu schiem. Am fost in Mamaia pentru ca a acolo a fost deschis", a spus Jianu. El a mai spus ca de 1 Mai nu va fi la mare, ci va petrece Ziua Muncii alaturi de familie pentru ca este ziua de nastere a socrului sau.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri