Compania Hoteliera Intercontinental Bucuresti (RCHI), care administreaza hotelul de cinci stele Intercontinental din Capitala, a raportat pentru anul trecut afaceri de 43,3 milioane lei (9,8 milioane euro), in crestere usoara fata de 2012 si a trecut pe profit, de la pierderi de peste 700.000 lei.

In 2012, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 42,6 milioane de lei (9,6 milioane de euro), scrie Mediafax.

Profitul obtinut anul trecut de Intercontinental este de 31.308 lei, potrivit raportului financiar al companiei.

"Veniturile operationale realizate in anul 2013 au fost cu 1,6% mai mari decat cele din anul precedent, in special datorita activitatii de alimentatie publica care a inregistrat o crestere de 6,8% comparativ cu anul 2012. Veniturile din cazare au ramas aproximativ la acelasi nivel, influentate de cresterea gradului de ocupare cu 5,7%, dar si de tariful mediu pe camera ocupata, care a inregistrat o scadere de 5,34% comparativ cu anul 2012", se arata in raport.

Veniturile totale ale companiei s-au redus la 45,6 milioane de lei, de la 46,6 milioane de lei, iar cheltuielile s-au diminuat de la 47,2 milioane lei la 45,5 milioane lei.

"Criza economica care afecteaza zona euro are o influenta directa asupra societatii, prin faptul ca exista riscul sa scada investitiile directe in Romania si implicit fluxul de turisti straini de afaceri si sumele cheltuite de acestia pe servicii hoteliere. Societate a dus o politica de finantare in principal din resurse proprii, nebazandu-se masiv pe resurse imprumutate. Dorim sa evidentiem existenta riscului de lichiditate si riscuri legate de flux de numerar (cauzate de riscul de piata), tinand cont de faptul ca in 2014 se continua rambursarea creditului contractat de la UniCredit", mentioneaza sursa citata.

Pentru a diminua aceste riscuri, reprezentantii companiei precizeaza politica de investitii va continua sa fie prudenta, in principal din resurse proprii si in proiecte cu impact direct in cresterea eficientei activitatii.

In 2013, compania a inceput sa ramburseze creditul contractat de la UniCredit in 2011, platind 1 milion de euro si dobanzile curente. Valoarea imprumutului este de 15 milioane de euro pe o perioada de 10 ani, destinatia fondurilor fiind renovarea hotelului si achitarea unor datorii.

Cel mai mare actionar al Intercontinental este Mountbay Limited, un off-shore din Cipru, care controleaza 32,9% din actiuni. Mountbay Limited si The Nova Group Investments Romania au fost asociatii firmei Zeta SPV Development Bucuresti, unde administrator era Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Adamescu.

Omul de afaceri Dan Adamescu controleaza indirect 32,03% din actiunile Intercontinental, prin compania de asigurari Astra (16,32%) si The Nova Group Investments Romania (15,71%). Firma Lido detine 11,89% din actiunile Intercontinental.

Cea mai recenta tranzactie cu actiunile Intercontinental a fost realizata pe 23 aprilie, la pretul de 0,065 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a Intercontinental este de 54,2 milioane lei (12,2 milioane de euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri