Sosirile si innoptarile in unitatile turistice au crescut in primul trimestru cu 5,4%, respectiv cu 7,9%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, a anuntat luni Institutul National de Statistica (INS).

Astfel, sosirile inregistrate in structurile de primire turistica in primul trimestrul au insumat 1,4 milioane, iar innoptarile circa 2,8 milioane, potrivit unui comunicat al INS. Sosirile turistilor romani in unitatile turistice au reprezentat in primele trei luni 78,4% din numarul total de sosiri, in timp ce turistii straini au cumulat 21,6% din numarul total de sosiri, ponderi apropiate de cele din perioada corespunzatoare din 2013.

In ceea ce priveste sosirile turistilor straini in structurile de primire turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (80%), iar dintre acestia 84,3% au fost din tarile apartinand Uniunii Europene. Sosirile in hoteluri detin o pondere de 75,2% din totalul sosirilor, iar fata de primul trimestru din 2013, acestea au inregistrat o crestere cu 6,5%.

Innoptarile romanilor in unitatile de cazare au reprezentat 78% din numarul total de innoptari, in timp ce innoptarile turistilor straini au reprezentat 22%. Si in acest caz, majoritatea turistilor straini provin din Europa. Durata medie a sederii in primul trimestru a fost de 1,9 zile la turistii romani, in timp ce la turistii straini a fost de 2 zile, potrivit Mediafax.

Indicele de utilizare neta a locurilor de cazare a fost de 17,9% pe total structuri de cazare turistica, in crestere cu 1,2 puncte procentuale fata 2013. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare s-au inregistrat la hoteluri (22,3%) si la vile turistice (12,6%).

Sosirile vizitatorilor straini in Romania, inregistrate la punctele de frontiera, au fost in intervalul ianuarie-martie de 1,46 milioane, in crestere cu 2,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Plecarile vizitatorilor romani in strainatate, inregistrate la punctele de frontiera, au fost in intervalul analizat de 2,5 milioane, in crestere cu 4,4 %.

Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii romani pentru plecarile in strainatate, reprezentand 73,6% din numarul total de plecari. In martie 2014, comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, atat sosirile, cat si innoptarile in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au inregistrat cresteri cu 7,8%, respectiv cu 14,5%.

Comparativ cu martie 2013, in martie anul acesta la punctele de frontiera s-a inregistrat o crestere atat la sosirile vizitatorilor straini (1,7%), cat si la plecarile in strainatate ale vizitatorilor romani (6,3%). Astfel, sosirile inregistrate in structurile de primire turistica in luna martie au insumat 517.600, din care turistii romani au reprezentat 76,6%.

Turistii straini au reprezentat 23,4%, ponderile fiind apropiate cu cele din luna martie 2013. In ceea ce priveste sosirile turistilor straini, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (78,9%), iar din acestia 86,7% au fost din tarile apartinand Uniunii Europene. Sosirile in hoteluri detin in luna martie o pondere de 76,3% din totalul sosirilor in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare. Fata de aceeasi luna a anului trecut, sosirile in hoteluri sunt in crestere cu 8,9%.

Innoptarile in unitatile de cazare in luna martie au totalizat putin peste un milion, in crestere cu 14,5% fata de cele din martie 2013. Innoptarile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat 76,5% din numarul total de innoptari, restul de 23,5% reprezentand innoptarile turistilor straini.

In ceea ce priveste innoptarile turistilor straini, cea mai mare pondere au detinut-o, de asemenea, cei din Europa (77%), iar din acestia 86,6% au fost din tarile apartinand Uniunii Europene. Durata medie a sederii in luna martie a fost de 1,9 zile la turistii romani, in timp ce la turistii straini a fost de 2 zile.

Indicele de utilizare neta a locurilor de cazare in luna martie a fost de 18,5% pe total structuri de cazare turistica, in crestere cu 2,3 puncte procentuale fata de martie 2013. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare s-au inregistrat la hoteluri (23,7%) si la pensiuni turistice (11,7%).

Sosirile vizitatorilor straini in Romania, inregistrate la punctele de frontiera, au fost in luna martie de 542.500, in crestere cu 1,7 % fata de aceeasi luna a anului trecut. Plecarile vizitatorilor romani in strainatate, inregistrate la punctele de frontiera, au fost in luna martie de 886.000, in crestere cu 6,3%. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii romani pentru plecarile in strainatate, acestea reprezentand 71,6 % din numarul total de plecari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri