Airbus Group a suferit cea mai mare pierdere a unei comenzi din istoria sa, compania Emirates renuntand la o comanda in valoare de 16 miliarde de dolari, decizie care afecteaza eforturile constructorului de aeronave de a intrerupe dominatia Boeing pe segmentul avioanelor mari.

Operatorul Emirates renunta la comenzile pentru 50 de avioane A350-900 si 20 de aparate A350-1000. Acordul fusese incheiat in anul 2007, iar avioanele ar fi urmat sa fie livrate din 2019, cu putin timp inainte de lansarea noilor Boeing 777X, pentru care operatorul cu sediul in Dubai este principalul cumparator, scrie Mediafax.

Emirates, cel mai mare operator aerian in functie de traficul international, si-a revizuit necesarul de avioane dupa ce anul trecut si-a suplimentat comenzile cu 50 de aparate A380. Decizia surprinzatoare de a renunta la comenzile pentru A350 vine cu doar cateva luni inainte ca aeronavele de acest tip sa intre in serviciu comercial.

"A350 este un avion bun, este o nava ecologica, de ultima ora, dar nu cred ca programul de livrare corespunde cu capacitatea actuala de dezvoltare a Emirates", a declarat Mark D. Martin, director general al firmei Martin Consulting din Dubai. Actiunile Airbus sunt in declin cu 4,3%%, iar pe ansamblul acestui an cu 7%, dupa ce anul trecut valoarea acestora aproape s-a dublat. Titlurile Rolls-Royce Holdings, care fabrica motoarele pentru avioanele A350, sunt in scadere cu pana la 3%.

Presedintele Emirates, Tim Clark, care este loial atat Boeing cat si Airbus, a criticat de mult timp A350-1000, afirmand ca aparatul nu respecta specificatiile. Operatori mai mici din regiune, Qatar Airways si Etihad Airways, au criticat la randul lor avionul. Etihad, din Abu Dhabi, a renuntat la un moment dat la comanda, dar a revenit un an mai tarziu.

"Directorul operational al Airbus, John Leahy, a spus ca nu este o veste prea grozava, dar ca alti operatori aerieni au contactat deja compania pentru a acoperi locurile vacante in lista de comenzi. El a adaugat ca majoritatea pozitiilor sunt vandute pana in 2020, astfel ca vanzarea avioanelor nu va fi o problema. Avioanele A350-900 au de obicei 315 locuri, iar versiunea A1000 poate transporta 369 de pasageri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri