MAE a transmis duminica o serie de precizari cu privire la calitatea apei marii pe litoralul bulgaresc, aratand ca, potrivit ultimelor evaluari furnizate de Ministerul bulgar al Sanatatii, riscul ca apa marii sa fie infectata e limitat la o zona restransa din Varna si nu sunt afectate alte statiuni.

"In continuarea informarilor de presa privind riscul ca apa marii de pe litoralul bulgaresc al Marii Negre sa fie contaminata cu virusul hepatic A, Ministerul Afacerilor Externe face urmatoarele precizari: Avertismentul privind riscul ca apa marii sa fie infectata cu virusul hepatic A si recomandarea vaccinarii impotriva acestui virus au fost facute de seful sectiei de hepatologie de la spitalul «Sf. Ivan Rilski» din Sofia si preluate de numeroase agentii de presa si publicatii bulgare, la 30 iunie 2014. Pe aceasta baza si avand in vedere comunicatul oficial al Inspectiei Regionale de Sanatate Varna din 3 iulie 2014, MAE a publicat atentionarea de calatorie din dimineata zilei de 4 iulie 2014", se arata in comunicat, relateaza Mediafax.

MAE mentioneaza ca a instructat Ambasada Romaniei la Sofia sa ceara informatii oficiale autoritatilor bulgare. "Prin urmare, Ambasada Romaniei la Sofia a solicitat inca de la data de 1 iulie 2014 pozitia oficiala atat a spitalului «Sf. Ivan Rilski» din Sofia cat si a Ministerului bulgar al Sanatatii in legatura cu avertismentele publicate de media bulgara insa, pana la publicarea «Informatiei actualizate privind calitatea apelor de imbaiere pe litoralul Marii Negre» a Ministerului bulgar a Sanatatii din seara zilei de 4 iulie, Ambasada nu a primit alte informatii din partea autoritatilor mentionate", precizeaza MAE.

"Potrivit ultimelor evaluari furnizate de Ministerul bulgar al Sanatatii, riscul ca apa marii sa fie infectata este limitat la o zona restransa din Varna si nu sunt afectate alte statiuni de pe litoralul bulgaresc al Marii Negre", se mai arata in comunicat. MAE precizeaza totodata ca misiunea diplomatica a Romaniei la Sofia va monitoriza in continuare situatia in colaborare cu autoritatile bulgare competente, urmand sa informeze in cazul in care apar noi riscuri.

Ministerul Afacerilor Externe recomanda consultarea periodica atat a site-urilor de specialitate, cat si a paginii web a MAE (www.mae.ro), rubrica Sfaturi de calatorie – Alerte de calatorie.

Anterior precizarilor MAE, oficialii ANAT au declarat ca vor da in judecata MAE daca nu vor face publice luni ultimele informatii oficiale legate de aceasta situatie.

"Avem o problema cu MAE pentru ca ne creeaza prejudicii si transmite catre cetatenii romani numai mesaje dramatice. A fost un comunicat al Ministerului Sanatatii din Bulgaria care arata ca pe o plaja din Varna s-au depasit normele microbiologice admise, iar MAE ca un ziar de cancan a zis ca toate plajele au probleme. Bulgarii au revenit joi cu un comunicat oficial in care arata ca restul plajelor nu sunt afectate, iar MAE nu a preluat aceasta comunicare, sa clarifice situatia. Noi speram ca luni sa o transmita, daca nu, marti avem consiliu, iar miercuri dam in judecata ministerul. Consideram ca afecteaza interesele economice a peste 1.000 de agenti economici care vand Bulgaria. Daca nu suntem in stare sa clarificam, mergem in instanta", a afirmat Burcea.

Intr-un comunicat transmis anterior, ANAT cerea autoritatilor romane o reactie ferma care sa onfirme situatia din Bulgaria pentru a putea informa si actiona corect fata de romanii care si-au cumparat vacante pe litoralul bulgaresc. "Informatiile oficiale venite din Bulgaria in urma monitorizarii calitatii apelor pentru imbaiere in zonele Dobrici, Varna si Burgas arata ca valorile indicatorilor microbiologici cercetati sunt in conformitate cu cele legale, nereprezentand un risc de sanatate pentru populatie si pentru turistii care aleg sa-si petreaca concediile in tara vecina", se arata comunicatul ANAT.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri