Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a precizat ca avertizarea Ministerului Afacerilor Externe (MAE) privind calitatea apei marii de pe litoralul bulgaresc a fost corecta, informatiile fiind preluate integral de la institutiile sanitare din Bulgaria. Acesta a adaugat ca "destul de mult timp" acestea nu au transmis Ambasadei Romaniei niciun raspuns.

"Ceea ce Ministerul de Externe are ca obligatie legala - si asta a si facut in momentul respectiv, preluand informatii oficiale ale Inspectoratului regional de Sanatate de la Varna si ale sefului Sectiei de hepatologie a Spitalului din Sofia, care se ocupa cu astfel de chestiuni - a fost sa informeze public ceea ce presa din Bulgaria preluase deja de la institutiile mentionate anterior, noteaza Mediafax. A fost o avertizare corecta, preluand integral informatii pe care institutiile sanitare medicale din Bulgaria le-au mentionat", a spus Titus Corlatean, intrebat despre avertizarea transmisa vineri de MAE.

Ministrul Afacerilor Externe a mai spus ca au fost incercari repetate, fara succes, ale Ambasadei Romaniei la Sofia de a prelua de la Guvern si de la Ministerul Sanatatii din Bulgaria informatii care sa confirme aceasta chestiune.

"A fost destul de mult timp in care nu s-a primit niciun raspuns. Nu puteam sa stam sa pierdem timp, si in astfel de situatii, cata vreme inspectia regionala de sanatate de la Varna a spus ca in aceasta zona exista un mic risc, integral si nu cu alte elemente, fara modificari, au fost aduse la cunostinta opiniei publice romanesti", a precizat Corlatean.

Informatiile initiale, dezmintite

Ministrul a mentionat ca daca exista probleme intre institutiile din Bulgaria, "asta nu priveste institutiile din Romania". Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT) a cerut autoritatilor romane o reactie ferma care sa confirme situatia din Bulgaria, pentru a putea informa si actiona corect fata de romanii care si-au cumparat vacante pe litoralul bulgaresc.

"Informatiile oficiale venite din Bulgaria in urma monitorizarii calitatii apelor pentru imbaiere in zonele Dobrici, Varna si Burgas arata ca valorile indicatorilor microbiologici cercetati sunt in conformitate cu cele legale, nereprezentand un risc de sanatate pentru populatie si pentru turistii care aleg sa-si petreaca concediile in tara vecina", arata duminica ANAT, intr-un comunicat de presa.

Sursa citata mentioneaza ca o singura zona, Plaja Ofitereasca din orasul Varna, a inregistrat depasirea normelor admisibile, autoritatile bulgare impunand interdictia temporara de imbaiere in acest loc.

Prim-vicepresedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania, Alin Burcea, a declarat ca ANAT va da in judecata Ministerul Afacerilor Externe daca institutia nu va transmite luni populatiei ultimele informatii despre litoralul bulgaresc ale autoritatilor de la Sofia, care arata ca apa marii nu reprezinta risc pentru sanatate.

Burcea: MAE, un ziar de cancan

"Avem o problema cu MAE pentru ca ne creeaza prejudicii si transmite catre cetatenii romani numai mesaje dramatice. A fost un comunicat al Ministerului Sanatatii din Bulgaria care arata ca pe o plaja din Varna s-au depasit normele microbiologice admise, iar MAE ca un ziar de cancan a zis ca toate plajele au probleme. Bulgarii au revenit joi cu un comunicat oficial in care arata ca restul plajelor nu sunt afectate, iar MAE nu a preluat aceasta comunicare, sa clarifice situatia. Noi speram ca luni sa o transmita, daca nu, marti avem consiliu, iar miercuri dam in judecata ministerul. Consideram ca afecteaza interesele economice a peste 1.000 de agenti economici care vand Bulgaria. Daca nu suntem in stare sa clarificam, mergem in instanta", a afirmat Burcea.

ANAT a precizat ca agentiilor de turism din Romania le-au fost deja trimise adrese oficiale cu aceasta instiintare de catre Inspectoratele de Sanatate din zonele cercetate, tocmai pentru a-si anunta turistii. Mai mult, in 5 iulie, Ministerul Sanatatii si Ministerul Economiei si Energiei din Bulgaria au trimis un comunicat de presa cu privire la starea apelor din 23 de statiuni turistice de pe litoral, printre care Varna, Nisipurile Aurii, Constantin si Elena, Sunny Day si Riviera.

"Anuntam ca informatiile aparute in presa si ipotezele privind riscul de imbolnavire lansate de anumite persoane nu au la baza niciun studiu de caz ale carui rezultate sa provina de la institutii oficiale. Asa cum am anuntat, potrivit rezultatelor monitorizarii, nu exista nicio contaminare care sa puna in pericol turistii pe coasta bulgareasca a Marii Negre", se arata in comunicatul oficial al celor doua institutii din Bulgaria.

In ceea ce priveste declaratiile privind infestarea cu hepatita A, autoritatile bulgare nu au confirmat aceasta informatie. Atat agentiile de turism romanesti, cat si turoperatorii europeni si-au informat turistii cu privire la zonele in care scaldatul este permis, a precizat ANAT.

Atentionare de calatorie

Ulterior acestor declaratii, Ministerul Afacerilor Externe a transmis duminica o serie de precizari cu privire la calitatea apei marii pe litoralul bulgaresc, aratand ca, potrivit ultimelor evaluari furnizate de Ministerul bulgar al Sanatatii, riscul ca apa marii sa fie infectata este limitat la o zona restransa din Varna si nu sunt afectate alte statiuni.

"In continuarea informarilor de presa privind riscul ca apa marii de pe litoralul bulgaresc al Marii Negre sa fie contaminata cu virusul hepatic A, Ministerul Afacerilor Externe face urmatoarele precizari: Avertismentul privind riscul ca apa marii sa fie infectata cu virusul hepatic A si recomandarea vaccinarii impotriva acestui virus au fost facute de seful sectiei de hepatologie de la spitalul «Sf. Ivan Rilski» din Sofia si preluate de numeroase agentii de presa si publicatii bulgare, la 30 iunie 2014. Pe aceasta baza si avand in vedere comunicatul oficial al Inspectiei Regionale de Sanatate Varna din 3 iulie 2014, MAE a publicat atentionarea de calatorie din dimineata zilei de 4 iulie 2014", se arata in comunicat.

Citeste si:

    MAE a mentionat ca a instructat Ambasada Romaniei la Sofia sa ceara informatii oficiale autoritatilor bulgare. "Prin urmare, Ambasada Romaniei la Sofia a solicitat inca de la data de 1 iulie 2014 pozitia oficiala atat a spitalului «Sf. Ivan Rilski» din Sofia cat si a Ministerului bulgar al Sanatatii in legatura cu avertismentele publicate de media bulgara insa, pana la publicarea «Informatiei actualizate privind calitatea apelor de imbaiere pe litoralul Marii Negre» a Ministerului bulgar a Sanatatii din seara zilei de 4 iulie, Ambasada nu a primit alte informatii din partea autoritatilor mentionate", a precizat MAE.

    MAE a mai aratat ca misiunea diplomatica a Romaniei la Sofia va monitoriza in continuare situatia in colaborare cu autoritatile bulgare competente, urmand sa informeze in cazul in care apar noi riscuri. Ministerul Afacerilor Externe recomanda consultarea periodica atat a site-urilor de specialitate, cat si a paginii web a MAE (www.mae.ro), rubrica Sfaturi de calatorie – Alerte de calatorie.

    Citeste si:

      Vineri, intr-un comunicat de presa, Ministerul Afacerilor Externe informa cetatenii romani care intentioneaza sa calatoreasca in Bulgaria sau care se afla deja pe litoralul bulgaresc al Marii Negre asupra faptului ca, potrivit informatiilor publicate de specialistii bulgari in hepatologie, in urma inundatiilor provocate de ploile puternice care au afectat Portul Varna si unele statiuni bulgaresti la Marea Neagra exista riscul ridicat ca apa marii sa fie infectata cu virusul hepatic A.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Turism »



      Setari Cookie-uri