ANAT vrea extinderea cotei reduse de TVA la cazarea cu demipensiune sau pensiune completa si sustine ca masura va avea ca efect atragerea unui numar mai mare de turisti romani si straini in vacanta in Romania, cresterea consumului de servicii turistice si a ponderii turismului in PIB.

In prezent, cota redusa de 9% se aplica doar pentru servicii de cazare si cazare cu mic dejun inclus. Restul serviciilor din turism, inclusiv cele ale agentiilor care comercializeaza produse turistice in Romania, se impoziteaza cu cota integrala de 24%. "Cota TVA de 24% este mai mare decat nivelul aplicat in majoritatea tarilor UE si pune industria intr-o situatie de necompetitivitate fata de tarile concurente pe piata turismului. Bulgaria aplica o cota de 9% din aprilie 2011 pentru vacantele cumparate prin agentiile de turism (peste 102.000 de romani au plecat in Bulgaria prin agentiile de turism, in 2013), Grecia a redus TVA pentru restaurante la 13% in timpul crizei economice (aproximativ 100.000 de romani au plecat in 2013 prin agentiile de turism), Spania are o cota de 10% atat pentru cazare, cat si pentru serviciile din restaurant (peste 53.000 de romani)", a declarat intr-un comunicat Lucia Morariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), potrviti Mediafax.

Potrivit ANAT, si alte tari care atrag impreuna anual sute de mii de turisti romani practica un TVA redus pentru serviciile de turism: Cipru (9% cazare, 9% restaurant, aproximativ 2.000 de turisti romani in 2013 ), Italia (10% cazare, 10% restaurant - aprox. 45.000 de romani), Franta (10% cazare, 10,58% restaurant - aprox. 26.000 de romani), Austria (10% cazare, 10,62% restaurant – aprox. 27.000 de romani), Malta (7% cazare, 18% restaurant - aprox. 4.500 romani), Germania (7% cazare, 19% restaurant - aprox. 28.000 ), Croatia (13% cazare, 13% restaurant - aprox. 5.000 romani), Cehia (15% cazare, 21% restaurant - peste 3.200 de romani).

La polul opus sunt Portugalia (6% cazare, 23% restaurant - peste 3.500 de romani), Ungaria (18,56% cazare, 27% restaurant - aprox. 7.500 de romani), Marea Britanie (20% cazare, 20% restaurant - peste 14.000 de romani), Danemarca (25% cazare, 25% restaurant - peste 2.300 de romani). Aplicarea unor cote mici de TVA in turism "se vede", potrivit ANAT, in numarul total de turisti inregistrat in fiecare an. Astfel, Bulgaria a inregistrat anul trecut peste 7 milioane de turisti bulgari si straini, Grecia peste 18 milioane, Franta peste 85 de milioane, Spania peste 60 de milioane. Romania a inregistrat doar 7,9 milioane sosiri in structurile de primire turistica (6,20 milioane de turisti romani si 1,71 milioane in cazul turistilor straini) pe tot anul 2013.

Reprezentantii ANAT cred ca reducerea TVA la 9% pentru cazarea cu demipensiune sau pensiune completa si pentru pachetele vandute de agentii in Romania va impulsiona turistii sa consume si servicii de masa la hoteluri, intr-o proportie mai mare decat acum, pe hotelieri sa practice si sistemul all inclusive si, de asemenea, ar putea determina si o scadere cu 10% a pretului pachetelor turistice. "Pretul pachetului care cuprinde si masa este extrem de important in cazul familiilor cu copii. Apare o situatie bizara, care trebuie corectata, pentru ca acelasi preparat are 9% TVA daca este servit la micul dejun si 24% daca este servit la ora pranzului", a spus Alin Burcea, prim-vicepresedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism. ANAT considera ca prin aplicarea TVA diminuat se reduce si evaziunea fiscala, statul va castiga din cresterea incasarilor in structurile de primire clasificate si agentiilor de turism licentiate, iar turismul poate depasi procentajul reprezentat acum in PIB, de aproximativ 2%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri