Fie ca vor sa se lase invaluiti de frumusetea arhitecturii erodate de timp, fie ca sunt in cautarea linistii sufletesti, la Manastirea Prislop, vizitatorii se pot bucura de unul dintre cele mai importante locuri sfinte din Romania. Manastirea, un adevarat reper al spiritualitatii, isi asteapta nerabdatoare vizitatorii dornici de a-si regasi echilibrul spiritual.

Unde se afla Manastirea Prislop?

Printre culmile Muntilor Poiana Rusca, in mijlocul unei poenite desprinse parca de restul lumii se afla Manastirea Prislop. La intrarea in manastire credinciosii sunt intampinati de o poarta mare de stejar care incanta privirile prin sculptura sa in stil maramuresan. In partea stanga, clopotnita din piatra si lemn facuta de Parintele Arsenie Boca se ridica falnica la cer pe un deal. Presarati ici-colo brazii si pinii decorativi din jurul bisericii consolideaza dealurile din apropiere. In curtea manastirii inconjurate de paduri dese se poate vedea si foisorul conceput tot de Parintele Arsenie Boca dupa stilul brancovenesc. La manastire se poate ajunge usor, mergand de pe DN 7 spre drumul catre orasul Hateg care se afla la 13 km de aceasta.

Istoria Manastirii Prislop

Manastirea, care se mai numeste si Silvas datorita satului langa care se afla, a fost construita din piatra in secolul al XIV- lea in urma deciziei Sfantului Nicodim. Desi inceputurile manastirii nu sunt cunoscute, se presupune ca nobilii romani de la Ciula au pus bazele sale, intrucat aceasta se afla pe teritoriul care le-a apartinut. De asemenea, se presupune ca manastirea a fost rezidita de Domnita Zamfira in anul 1530, dupa ce aceasta s-a refugiat acolo ca urmare a mortii tatalui sau, domnitorul Tarii Romanesti din acea perioada. Vizitatorii pot vedea inscriptiile chirilice si latine de pe mormantul ei care se afla in partea dreapta a pronaosului cladirii.

Conform documentelor care atesta continuarea vietii duhovnicesti in aceasta manastire, restaurarea manastirii a fost posibila datorita calugarilor Varlaam si Nichita, trimisi in 1749 in Prislop de catre Arhimandritul Filotei. Anii care au urmat sunt considerati importanti intrucat au avut un impact destul de mare asupra istoriei manastirii. Manastirea a trecut prin incercari grele, fiind incendiata la ordinul generalului austriac Nicholaus Adolf Bukow, si urmand ca peste zeci de ani sa fie desfiintata din cauza autoritatilor comuniste.

De-a lungul timpului s-au mai efectuat lucrari de restaurare ornamentala, printre care cele mai importante fiind restaurarea manastirii la care ia parte pictorul ardelean Octavian Smigelschi si consolidarea facuta sub indrumarea arhitectului Rudolf Vagner din Hunedoara care s-a ocupat de fatadele exterioare incepand cu anul 1923.

Manastirea Prislop

Foto: Manastirea Prislop, Shutterstock.com

Manastirea Prislop si Parintele Arsenie Boca

In 1948, Ieromonahul Arsenie Boca este adus de catre Mitropolitul Ardealului la Manastirea Prislop unde va sta pana cand securitatea il va scoate din lacasul sfant. Considerat a fi cel de-al treilea ctitor al manastirii deoarece a contribuit la reconstruirea si la pictarea sa, Parintele Arsenie Boca este recunoscut pentru harurile sale duhovnicesti si pentru minunile sale. Credinta lui de neclintit a influentat vietile credinciosilor care au ramas martori ai sfinteniei sale.

Parintele Arsenie a urmat studiile la Academia Teologica de la Sibiu si la Institutul de Arte Frumoase din Bucuresti, dupa care a petrecut 4 luni la Muntele Athos unde s-a pregatit pentru monahism. S-a intors apoi in tara pentru a deveni monah la manastirea Brancoveanu din judetul Brasov. In 1950 Parintele Arsenie Boca devine duhovnicul Manastirii Prislop cand aceasta se transforma intr-o manastire de calugarite deoarece nu se gaseau calugari care sa-i slujeasca. Dupa ce s-a stins din viata in 1989, Parintele Arsenie Boca a fost inmormantat la Manastirea Prislop, unde credinciosii vin in pelerinaj pentru a-si face ascultate rugaciunile.

Manastirea Prislop

Foto: Manastirea Prislop, Shutterstock.com

Sursa foto: Shutterstock.com, Manastirea Prislop

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri