Salina Praid, situata la 10 km de statiunea Sovata in judetul Harghita este una din cele mai mari mine de sare din tara si Europa, fiind de mai bine de o suta de ani sursa de venit pentru localnici si devenind una din cele mai frumoase atractii turistice din Romania.

Salina se afla la o adancime de 120 metri si pune la dispozitia turistilor numeroase spatii de recreere, locuri de joaca pentru copii, restaurant, toalete, capela pentru rugaciune, chiar si un muzeu care prezinta metodele de extragere a sarii din cele mai vechi timpuri pana azi.

Accesul in salina se face printr-o galerie, care nu este dificil de gasit datorita indicatoarelor dese. Intrarea in galeria ce duce la salina se afla in zona vestica a localitatii Praid, in imediata vecinatate a drumului national 13A, drum care face legatura intre Odorheiu Secuiesc si Sovata. In urma calatoriei de un kilometru si jumatate prin galeriile intunecate si misterioase, ne apare un orasel subteran plin de lumina, culoare si viata.

Pe langa turistii fascinati de frumusetea paradisului subteran, la Praid vin si pacienti pentru tratarea diferitelor afectiuni si aplicarea mai multor tratamente. Din pricina exploatarilor masive de sare s-au format goluri subterane de mari dimensiuni unde s-a instalat un microclimat de salina, iar aerul a devenit puternic ionizat fiind deosebit de eficient, in special in tratarea afectiunilor respiratorii.

Intrarea in salina se face cu autobuzul, iar in subteran, inainte de intrare, se trece printr-o sala de asteptare amenajata cu mese si bancute. Atat turistii, cat si bolnavii sositi la tratament, se inghesuie nerabdatori in autobuzele ce coboara aproape doi kilometri spre inima pamantului. Dupa calatoria cu autobuzul, accesul se face pe sute de trepte abrupte ce se transforma cu usurinta intr-o proba de rezistenta pentru cei care nu sunt obisnuiti sa depuna un efort fizic intens.

salina Praid
Foto1: salina Praid, Shutterstock

Istoric Salina Praid

Cu toate ca Salina Praid este atestata documentar de abia in anul 1200, marturiile arheologice dovedesc faptul ca extractia sarii de la Praid se facea inca din epoca romana.Timp de mai multe secole extragera sarii s-a facut prin excavatii de suprafata in cariere, pentru ca mai apoi zacamantul sa fie exploatat subteran, atunci cand s-a deschis prima mina de tip “clopot”. Mai tarziu au fost sapate si alte galerii, extractia sarii continuand si astazi.

Actualul spatiu vizitabil a fost dat in folosinta in anul 1980, iar de atunci si pana in prezent s-au tot facut diverse amenajari, ce au transformat acest loc in unul primitor, unde turistul sa se simta bine, indiferent ca este venit aici pentru tratament ori doar pentru relaxare.

strand Praid
Foto2: strand praid

Strandul Praid - cel mai mare strand cu apa sarata din Romania

Strandul Praid reprezinta o investitie in valoare de 1,5 milioane de euro realizata integral din fondurile Salinei Praid si se intinde pe o suprafata de 5.600 metri patrati. Investitia include un hotel nou de patru stele cu Centru Spa, doua bazine cu apa sarata, ambele amenajate cu zona de plaja, camping, casute dar si zone pentru corturi si rulote.

Strandul amenajat pe amplasamentul unui vechi strand deteriorat si inchis de cativa ani a fost transformat intr-o bijuterie locala pentru dezvoltarea turismului.

Strandul are doua bazine pentru copii (pornind de la 60 de centimetri si crescand treptat pana la adancimea de 1,20 metri) si o piscina mare, dotata cu un bar, cu adancimea de 1,60 metri. In cladirea cu etaj functioneaza o linie de autoservire, bucataria, bar, o terasa-restaurant descoperita si una acoperita, iar la parter se afla un magazin de prezentare si desfacere a produselor proprii salinei, vestiarele, dusurile toaletele dar si un un punct de prim ajutor.
Preturile pentru o zi de strand difera in functie de orar, dupa cum urmeaza: 25 de lei pentru adulti si 15 lei pentru copii intre orele 10:00-20:00; 20 de lei pentru adulti si 10 lei pentru copii dupa ora 16:00; 25 de lei pentru adulti si 15 lei pentru copii in cazul programului nocturn, joi si sambata intre orele 21:00-23:00.

Club Aventura din Salina Praid

Salina Praid gazduieste primul parc de aventuri subteran din Europa care a devenit marea atractie din oraselul aflat in inima muntelui de sare.
Zidurile din sare, traseele suspendate si tiroliana sunt pline de turisti dornici de aventura dar si de cei care isi fac tratamentul acum fara sa-l mai simta ca o povara.

Pretul pentru o ora si jumatate, in care este inclus si echipamentul, este de 25 de lei pentru copii si 30 de lei pentru adulti.

Cazare Salina Praid

Exista mai multe posibilitati de cazare in zona Praid, cca 100 din care sunt: hotel, pensiuni turistice, casute, casa de oaspeti, casa taraneasca. An de an apar noi pensiuni moderne care se amesteca cu pensiunile rurale traditionale, oferta de cazare fiind una foarte variata. Tarifele difera in functie de perioada si in functie de tipul de cazare dorit.

Putem numi orasul Praid “poarta judetului Harghita” fiindca aici valea se ingusteaza mai mult, iar muntii sunt foarte aproape. Zona este un adevarat paradis pentru toti iubitorii de natura care nu se limiteaza doar la a goni in viteza ci isi doresc sa se bucure de minunatiile oferite de zona.
Consulta programul Salina Praid pe site-ul oficial.

Citeste si:

    Sursa foto: salina Praid

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Turism »



    Setari Cookie-uri