Patronatele din turism se opun proiectului de strategie al autoritatilor din turism, prin care primariile vor prelua activitatea de clasificare a hotelurilor, autorizarea plajelor, emiterea brevetelor de turism, si sustin ca masura va genera coruptie la nivel local si va bloca investitiile

"Referitor la descentralizare, in teorie suna frumos. Intr-o zona ideala, in Germania sa zicem, poate ca ar fi ok. Din pacate, suntem romani. Or, noi suntem nemultumiti chiar si de modul in care se face clasificarea in conditiile in care sunt la ANT oameni care doar asta fac de 20 de ani si sunt niste specialisti. Acum, cu descentralizarea, o dam in Stan si Bran. Haideti sa ne imaginam comuna Vadu, care are plaja si se apuca sa dea licente si brevete la spatii de cazare, comuna avand un primar si sase salariati, dintre care unul e sofer", a declarat Alin Burcea, vicepresedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

Dam cu buna stiinta posibilitatea ca plajele, raurile si alte atractii turistice sa fie furate si facute praf.

Alin Burcea crede ca, la nivel national, primariile nu sunt pregatite din punct de vedere profesional sa faca autorizari si brevete si se declara "total impotriva" descentralizarii.

"Apoi, dam cu buna stiinta posibilitatea ca plajele, raurile si alte atractii turistice sa fie furate si facute praf. De bine, de rau, in momentul de fata, toata partea asta de autorizare este la Bucuresti, centralizata, iar oamenilor le e frica sa faca nereguli. In momentul in care toate chestiile astea ajung sa fie decise pe plan local, se alege praful, pentru ca este evident ca toata lumea o sa ciuguleasca si o sa fure. Riscam sa gasim intr-o localitate oarecare un hotel de doua stele caruia i se dau cinci stele, pentru ca asa vrea nea Costica, primarul", a spus oficialul ANAT, citat de Mediafax.

Potrivit lui Burcea, atat timp cat este la un minister, autorizarea, de bine, de rau, este ferita de factorul politic.
"E la Bucuresti, la un kilometru de Guvern, la 1,5 kilometri de DNA, care e principala sperietoare... Lumea se mai teme. Daca insa autorizarea o dai in provincie va fi folosita din punct de vedere politic - nu-ti dau licenta, nu-ti dau brevet decat daca... In momentul de fata Romania nu este pregatita pentru o astfel de descentralizare. Acum genereaza coruptie si se alege praful", a mai spus el.

Si Mohammad Murad, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) si, totodata, cel mai mare investitor in turismul de pe litoral, unde detine 4.000 de locuri de cazare, crede ca autoritatile locale nu sunt pregatite pentru descentralizare.

"Avem experienta cu autoritatile locale pe zona urbanistica, pe autorizare si avizare, unde din pacate eu cred ca statiunile turistice au devenit cartiere de orase, cu blocuri, cu bazare, ceea ce nu mi se pare de salutat. Iar cand se ajunge ca tu, ca investitor, sa fii in mana unei singure puteri, cea locala, este foarte riscant. Este clar ca nu exista un management de calitate la nivelul tuturor localitatilor din tara", a spus Murad.

Noua, oamenilor care investim in turism, ne este foarte frica de aceasta putere care i se da unui primar.

Oficialul patronatului crede ca daca li se va da putere mare unor primari, investitiile vor fi blocate pe o scara foarte larga. "Ministerele, cu toate problemele lor, au dat dovada ca au totusi oameni mai responsabili decat un primar care sta pe un scaun si acum se trezeste cu toata puterea in mana lui. Noua, oamenilor care investim in turism, ne este foarte frica de aceasta putere care i se da unui primar", a adaugat Murad.

Departamentul pentru IMM, Mediu de Afaceri si Turism (DIMMMAT) propune, intr-un proiect de strategie de descentralizare in domeniul turismului, ca in perioada 2014-2016 sa fie transferate de la nivelul autoritatilor administratiei publice centrale, respectiv Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT), catre autoritatile administratiei publice clasificarea structurilor de de cazare si a celor de alimentatie publica, autorizarea turistica a plajelor si a agrementului nautic, omologarea partiilor de schi si a traseelor turistice montane si acreditarea centrelor nationale de informare si promovare turistica.

De asemenea, urmeaza sa fie transferate in competenta autoritatilor locale si emiterea brevetului de turism si administrarea registrelor locale ale patrimoniului turistic. In plus, primariile vor emite avizul de specialitate pentru documentatii de urbanism si amenajare a teritoriului privind zone si statiuni turistice, cu regulamentele de urbanism aferente, pentru documentatii tehnice privind amplasamentul, conformarea si functionalitatea constructiilor noi cu destinatie turistica, documentatii privind functionalitatea specifica a constructiilor existente din domeniul turismului, supuse lucrarilor de modernizare, reamenajare, extinderi sau altor lucrari care modifica functia turistica a acestora si documentatii privind constructiile care urmeaza a fi modificate structural si functional in scopul primirii unei functionalitati cu profil turistic.

"Prin descentralizarea competentelor, beneficiarii autorizatiilor si avizelor de specialitate vor intra in posesia acestora mult mai repede" se arata in proiectul de strategie al DIMMMAT. In urma descentralizarii, elaborarea politicilor si strategiilor nationale, reglementarea, monitorizarea, controlul si inspectia vor fi in continuare exercitate de catre autoritatea publica centrala responsabilain domeniul turismului, respectiv Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT).

"Principalul element avut in vedere in realizarea strategiei de descentralizare in domeniul turismului are la baza tendintele internationale, referindu-ne aici la principiul subsidiaritatii, asa cum se observa si in Tratatul de Instituire a Comunitatii Europene. Introducerea acestui termen in tratatele internationale vizeaza exercitarea competentelor la un nivel cat mai apropiat de cetateni, operatorii economici, in cazul de fata", potrivit proiectului.

Citeste si:

    Descentralizarea porneste de la premisa ca autoritatile administratiei publice locale sunt in masura sa raspunda necesitatilor cetatenilor. Prevederile strategiei vot fi initial testate printr-un proiect, urmand ca apoi sa fie extinse la nvel national. In faza pilot vor fi stabilite criteriile de selectie a unitatilor administrativ-teritoriale si zonele unde urmeaza fie implementata faza pilot. Perioada de implementare a fazei pilot se va desfasura in trimestrele III si IV din 2014.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Turism »



    Setari Cookie-uri