Orice turist european ar trebui sa ajunga cel putin o data pe Coasta de Azur, fie si numai pentru celebritatea acestui loc, printre putinele exotice din Europa continentala. Atractiile sunt insa, dincolo de faima, nenumarate, iar un sejur petrecut pe tarmul francez al Mediteranei va fi asezat, cu siguranta, pe lista amintirilor placute
Pe Coasta de Azur, cunoscuta si sub numele de Riviera Franceza, se poate ajunge in nenumarate feluri, incepand cu nesfarsitele circuite turistice si terminand cu autoturismul personal, cea mai convenabila varianta din punctul de vedere al mobilitatii. Legatura perfecta pentru cei care nu pleaca de acasa cu masina este aeroportul din Nisa, o adevarata experienta in sine, daca avem in minte amplasarea pistei pe o mica peninsula. Pe sosea, accesul se face pe originala Autoroute du Soleil, preferabil fiind ca, in momentul in care apropierea de mare este convenabila, sa fie abandonata pentru soselele locale, mai inguste, insa mult mai generoase cu peisajele. De altfel, autoritatile au ales o solutie costisitoare, dar productiva, astfel ca de-a lungul muntelui se intind trei sosele paralele, accesul catre punctele de interes fiind extrem de facil.

Intreaga coasta ce formeaza Riviera are 120 km, suficient pentru a gazdui aproape orice forma de distractie, toata gama de hoteluri, moteluri si campinguri, inclusiv 40 de kilometri de plaje, unele mai putin prietenoase, acoperite cu pietre, dar si suficient nisip. Exista nu mai putin de 150 de plaje private, care apartin hotelurilor, firmelor de turism, dar si cu destinatie exclusiv particulara. Zecile de localitati, intre care stau in randul intai Nisa, Cannes, Monte Carlo si Saint Tropez, s-au dezvoltat in primul rand in jurul golfurilor create de intalnirea Alpilor cu Marea Tireniana, parte a Mediteranei, majoritatea statiunilor si localitatilor oferind astfel turistilor imagini unice, cu versanti abrupti pe de-o parte, pe coastele carora localnicii si-au ridicat vilele, si intinderi de ape de cealalta parte, pe valurile carora se intalnesc yachturile, barcile pescarilor si navele de croaziera.

Nisa

Nisa, capitala departamentului Alpes Maritimes, este cel mai mare oras de pe coasta, popularitatea sa aflandu-se la concurenta cu a capitalei principatului Monaco, Monte Carlo. Renumit pentru numeroasele resedinte ale vedetelor, Nisa imparte atmosfera de oras modern cu aceea de statiune turistica, centrul de atractie fiind renumita Promenade des Anglais, strada care se intinde de-a lungul falezei, avand aliniate pe latura sa nordica hoteluri faimoase: Sheraton, Excelsior sau Negresco. Insa Nisa nu este nici pe departe o statiune exclusiv pentru miliardari, hotelurile de doua stele, berariile si terasele accesibile fiind disponibile la tot pasul. Plaja orasului nu este una primitoare, daca prezenta pietrelor este considerata un impediment. Totusi, cei care vor sa se bucure de celebritatea soarelui de Nisa recurg la practicele sezlonguri ori utilizeaza spatiile special amenajate pe promontorii de beton.

Monte Carlo

Orasul monegasc asigura practic trecerea de pe Riviera Franceza catre cea italiana, incheind fabulos periplul de-a lungul Coastei de Azur. In proportie de 90%, Monte Carlo, loc al capetelor incoronate si al impatimitilor de jocuri de noroc, tradeaza opulenta locuitorilor sai, aparitia pe strazi a unor masini de epoca ce valoreaza sute de mii de euro nefiind nici pe departe o raritate. Urmele faimoasei curse de Formula 1 se regasesc la fiecare pas, orice sofer fiind tentat, pe virajele din port, sa-si imagineze cum ar rezolva o depasire a unui monopost.

Si, pentru ca am ajuns in port, nu putem trece peste atmosfera incredibila oferita de agitatia unei dimineti de vara in care pescarii, posesorii de ambarcatiuni de agrement si turistii isi impart un teritoriu scaldat de apele marii si supravegheat discret de inaltimile Alpilor. Hotelurile de lux domina orasul, categoria 4 stele Luxe (echivalenta cu 5 stele) fiind reprezentata de Hotel de Paris, Hotel Hermitage sau Le Meridiene. Exista insa suficiente hoteluri de 2, 3 stele si chiar de o stea, cu preturi de 60-70 de euro pentru o noapte, astfel ca accesul in principat nu este limitat.

Micile secrete

Dincolo de locurile cu rezonanta de pe Coasta de Azur, exista o multitudine de mici orasele, precum Ville-franche, Antibes, Beaulieu sau Beausoleil, fiecare avand un farmec aparte, tipic mediteranean, cu cladiri vechi, piete de antichitati sau de peste, terase linistite si mult soare. De obicei, in aceste localitati preturile sunt mult mai mici decat in marile statiuni, atmosfera este mai linistita, insa nu lipsesc posibilitatile de distractie, in timp ce legaturile cu orasele-vedeta sunt asigurate de linii de autobuz sau vaporase de calatori. Croazierele sunt, de fapt, principala atractie a Coastei de Azur, in fiecare golf fiind prezenta cel putin o nava, mai mica sau mai mare, care poarta turistii de-a lungul coastelor.

Gama sporturilor de sezon este completa, cu schi nautic, scufundari, parasailing, dar exista spatii amenajate pentru orice alt sport cunoscut: tenis, golf, alpinism si mountain bike, iar amatorii de sporturi de masa au la dispozitie 13 cazinouri.

Bucataria locala este una cu specific mediteranean, dar si cu suficiente accente provenale, amestecul de peste si fructe de mare cu meniul usor, vegetal, frantuzesc, bazat pe rosii, masline si condimente, aduce pe mese bucate delicioase stropite cu vestitele vinuri din sudul Frantei.

Pentru cumparaturi, exista nenumarate magazine de parfumuri, evident, frantuzesti, pravalii de condimente si ierburi, magazine de antichitati, de ceramica si sticlarie. Bijuteriile sunt la ele acasa, produse de marile firme ori de mesteri locali, din aur si argint. Pielea este, de asemenea, un produs agreat de industria de artizanat locala.

In fiecare localitate exista si o piata parca special creata pentru turisti: Forville in Cannes, Cours Saleya in Nisa, Cours Massna in Antibes, orasul vechi din Vence, Halles si Place aux Herbes in Menton. Dincolo de produsele proaspete, exista o oferta impresionanta de ulei de masline, condimente sau bauturi, dar si suveniruri si obiecte de artizanat. In unele localitati se organizeaza saptamanal mici targuri cu produse pentru pescuit.

Evenimente si festivaluri

- Monaco: Circus Festival, ianuarie-februarie
- Nisa: Carnaval, februarie
- Menton: Lemon Festival, februarie
- Tourrettes-sur-Loup: Violet Festival, martie
- Monaco: Grand Prix Formula 1, mai
- Grasse: Rose Festival, mai
- Cannes: Festivalul International de Film, mai
- Nisa: Jazz Festival, iulie
- Juan-les-Pins: Jazz Festival, iulie
- Grasse: Jasmine Festival, august
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri