"Restaurantele de la munte sunt amenintate cu falimentul din cauza saraciei turistilor. O masa la restaurant in statiunile montane este din ce in ce mai scumpa, iar turistii aleg sa sara peste mese, sa manance din punga, din ce si-au luat de acasa, sau sa cumpere mancare de la supermarket", a declarat, citat de Mediafax, Dragos Raducan, vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

El spune ca in ultimii ani scumpirea alimentelor, cumulata cu cresterea tarifelor la utilitati, a dus la majorarea preturilor in restaurante. Din acest motiv, mai mult de jumatate dintre turisti nu mai intra in restaurante, cu exceptia mesei de dimineata, in cazul in care au micul dejun inclus in pretul de cazare.

"Majoritatea restaurantelor din statiuni sunt goale. Aceasta este explicatia si pentru numarul mare de supermarketuri care au aparut in statiuni: lumea nu isi mai permite sa manance la restaurant. S-a ajuns ca in aceasta toamna peste 70% dintre restaurantele de la munte sa fie in pericol de faliment, ceea ce poate duce la disparitia a peste 15.000 de locuri de munca", a afirmat oficialul federatiei.

r
Potrivit lui Raducan, hotelierii sunt afectati atat de cresterea tarifelor la utilitati, cat si de introducerea unor noi taxe locale.