Anul trecut, peste 100.000 de romani si-au petrecut Revelionul in tara, in timp ce numarul celor care au plecat in strainatate a fost de 10.000 de persoane. Cu toate ca bugetul mediu a ramas acelasi ca anul trecut, preferintele romanilor s-ar putea schimba, tinand cont de "momentul Obama" de la alegerile prezidentiale, cand un etnic german a fost adus pe fotoliul de la Cotroceni. wall-street.ro va arata care sunt preturile unui Revelion in Germania comparativ cu unul din Romania.

Romanii sunt dispusi sa aloce, in medie, 400 lei pentru noaptea de Anul Noul. Asta este valabil pentru cei care isi petrec Revelionul in familie, tinand cont de faptul ca o mini-vacanta, in tara sau in strainatate, scoate mai multi bani din buzunarele romanilor. De altfel, anul trecut, romanii plecati in strainatate au cheltuit 5,3 milioane de euro.

Ofertele de Revelion pe plaiul mioritic au inceput sa apara cu circa o luna inainte, iar cele de pe Valea Prahovei, de exemplu, sunt la fel de numeroase ca statiunile montane din zona. Preturile sunt insa comparabile cu un sejur complet in Berlin care include, pe langa pretul de cazare, si biletele de avion.

Pentru un Revelion la un hotel de trei stele din Predeal, romanii trebuie sa scoata din buzunar circa 1.400 lei, pret care include cazarea pentru patru nopti, micul dejun si masa festiva de Revelion. Pe de alta parte, pentru a sta la un hotel de patru stele, romanii trebuie sa vina pregatiti cu un buget de circa doua ori mai mare. Astfel, tot in Predeal, la un hotel de patru stele, mini-vacanta de Anul Noul costa circa 600 de euro, pret care include cazarea pentru patru nopti, in regim ultra all inclusive, dar si cina festiva de revelion. Aceste tarife exclud insa transportul, care difera in functie de mijlocul de transport ales - autocar, tren sau masina personala. Cu masina personala, de exemplu, se mai adauga 100 ron, cat costa benzina pana in Predeal.

Foto: ghidturistic.org.

Preturile sunt la fel de piperate si pe litoral, unde un sejur de trei nopti la un hotel de cinci stele din Mamaia ajunge la 3.210 lei pentru doi adulti, inclusiv pentru cina festiva. Pentru un hotel de trei stele preturile sunt insa considerabil mai mici, ajungand la 1000 lei pentru doi adulti, pachet care include cazarea pentru trei nopti si cina de anul nou. Pe de alta parte, hotelurile de trei stele au si oferte care ajung la 2400 lei de persoana, pret care include insa acces la spa, petreceri si cina festiva de Revelion.

Preturile din Romania sunt ridicate in raport cu veniturile, avand in vedere ca salariul mediu net este de 1.758 lei, ceea ce inseamna ca un sejur la munte sau la mare ii costa pe romanul mediu salariul pe o luna. Sa vedem cat ar trebui sa plateasca un roman daca ar vrea sa isi petreaca cele cateva zile de concediu in Germania, acolo unde traieste familia primului presedinte minoritar etnic german al Romaniei. In Germania, salariul mediu net este de 2054 de euro pe luna, de peste cinci ori mai mare decat cel din Romania.

Foto: Poarta Brandenburg/ Berlin

In germana, anul nou se numeste Neujahr, iar noaptea dintre ani este noaptea Sfantului Silvestru, cel care a vindecat leposii in secolul patru si l-a botezat pe imparatul roman Constantin cel Mare. Cele mai faimoase petreceri din Germania se dau in zona de langa Poarta Brandenburg din Berlin. Sa vedem si cat i-ar costa pe romani un revelion la Berlin. Un sejur de patru nopti la un hotel de patru stele din Berlin costa in jur de 400 de euro pentru o persoana, sejurul incepand pe 30 decembrie, cu mic dejun si biletele de avion incluse in pret. Pretul este ceva mai mic pentru un hotel de trei stele: trei nopti, cu mic dejun inclus costa circa 350 de euro de persoana. In Munchen, preturile incep de la 350 de euro la un hotel de patru stele, pret care include cazarea pentru patru nopti, micul de dejun si biletele de avion dus-intors.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri