Guvernul de la Atena intentioneaza sa angajeze "inspectori amatori", inclusiv studenti si turisti, pentru a reduce evaziunea fiscala, se arata intr-o scrisoare trimisa la Bruxelles de Grecia si al carei continut a fost facut public de presa internationala, relateaza AP si AFP.

Documentul, care include o lista de sapte masuri principale pe care Grecia intentioneaza sa le aplice pentru a se conforma cu cerintele creditorilor privind relansarea economica si reformarea sistemului fiscal, arata ca inspectorii amatori vor lucra "sub acoperire" si vor fi angajati ocazional si strict pe termen scurt, de cel mult doua luni, fara ca apoi sa mai poata fi reangajati in acelasi scop.

Inspectorii de circumstanta vor fi dotati cu echipamente de inregistrare video-audio pentru a depista comerciantii care incalca legislatia in domeniul taxelor, inregistrarile facute de acestia fiind ulterior folosite de catre agentii Fiscului pentru a aplica sanctiuni, anunta Mediafax.

"Doar vestea ca mii de «privitori ocazionali» sunt prezenti peste tot va fi de ajuns sa modifice rapid atitudinea oamenilor, transmitand un sentiment de justitie in randul societatii si generand o noua cultura de conformism in privinta platii taxelor", se arata in scrisoarea semnata de ministrul grec de Finante, Yanis Varoufakis.

Potrivit lui Varoufakis, "cultura evitarii taxelor este adanc implementata in randul societatii elene", iar autoritatile fiscale sunt depasite numeric de multiplele cazuri de evaziune fiscala.

Guvernul de la Atena nu a confirmat si nici nu a negat continutul scrisorii.

Pe langa obiectiile de natura juridica care ar rezulta in urma introducerii noii masuri, in contextul in care Grecia are legi stricte legate de acceptarea in instanta a dovezilor obtinute pe baza inregistrarilor, experimentul propus de Varoufakis se va confrunta si cu o puternica opozitie a populatiei in privinta "turnatorilor".

"Daca autoritatile se asteapa sa combata evaziunea fiscala in acest fel, atunci inseamna ca guvernul nu este doar periculos, avand in vedere ca nu pricepe ramnificatiile legale ale masurii si nici eficacitatea acesteia, dar este si ridicol si expune intreaga tara dispretului", a declarat un purtator de cuvant al partidului Noua Democratie, formatiune care a trecut in Opozitie in ianuarie, dupa acensiunea la putere a partidului de stanga Syriza.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri