Romanii care vand un imobil detinut mai putin de trei ani vor plati 10% la stat incepand din mai * Impozitul va fi retinut si virat statului de catre notar daca tranzactia s-a incheiat prin notariat * In caz contrar, cel care vinde trebuie sa declare la stat pe propria raspundere venitul obtinut
O parte dintre romanii care isi vand casele sau terenurile in anumite conditii vor plati, incepand de la 1 mai 2005, un impozit de 10% pe castigul realizat din aceste tranzactii. Potrivit ministrului Finantelor, Ionut Popescu, din 2006, acest impozit va creste la 16%. Acest impozit este unul nou, introdus recent prin ordonanta de modificare a Codului Fiscal adoptata de Guvern saptamana trecuta. Nu vor plati impozitul de 10% cei care vand constructiile cu destinatia de locuinta si terenul aferent acestora, pe care le-au detinut in proprietate mai mult de trei ani. De asemenea, veniturile obtinute din vanzarea bunurilor imobiliare dobandite prin mostenire sau donatie intre rude pana la gradul al patrulea inclusiv nu se impoziteaza daca mostenirea sau donatia au fost obtinute cu cel putin trei ani inaintea vanzarii. Nici profitul obtinut din vanzarea unor imobile restituite prin lege nu se va impozita.

Masura impozitarii castigurilor din tranzactiile imobiliare a fost luata, potrivit oficialilor romani, pentru descurajarea speculei.

Cum se calculeaza impozitul

Potrivit ordonantei mentionate, castigul impozabil se va calcula ca diferenta intre pretul de vanzare si o valoare de baza calculata in functie de unul dintre urmatoarele preturi: pretul de achizitie, costul constructiei realizate de contribuabil sau pretul orientativ minim al proprietatilor imobiliare la data dobandirii utilizat de Camera Notarilor Publici (CNP) in circumscriptia careia este situat imobilul. Pretul de achizitie va fi determinat, la alegere, fie prin aplicarea unei majorari de 5% la valoarea platita in momentul dobandirii, fie prin insumarea pretului de la data cumpararii, la care se adauga costul lucrarilor si serviciilor efectuate cu scopul de a creste valoarea imobilului. Cheltuielile vor fi inregistrate la valoarea de la data efectuarii si vor fi dovedite prin raport de expertiza intocmit de un expert autorizat.

In ceea ce priveste costul constructiilor, valoarea se va calcula la momentul efectuarii lucrarilor, dovedite prin raport de expertiza, sau prin adaugarea unui procent de 5% la pretul orientativ minim al CNP din circumscriptia aferenta, la data finalizarii lucrarilor.

In cazul tranzactiilor prin care nu rezulta pretul la care a fost dobandit imobilul, valoarea de baza va fi pretul orientativ al CNP din data operatiunii, sau primul pret orientativ anuntat de CNP, in varianta unei tranzactii anterioare publicarii valorii orientative.

Valoarea de baza pentru vanzarea unui bun imobiliar detinut mai mult de trei ani se actualizeaza luand ca baza rata inflatiei pe economie din ultima luna a trimestrului expirat, comunicata de Institutul National de Statistica.

Pierderile rezultate din vanzarea unui imobil raman definitive, respectiv nu pot fi deduse sau reportate.

Notarii publici care autentifica actele au obligatia sa calculeze, sa incaseze si sa vireze impozitul aferent tranzactiei la bugetul de stat, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care au fost perfectate documentele. Pentru operatiunile incheiate fara procedura notariala, contribuabilul are obligatia sa declare venitul obtinut, in maximum trei zile de la data instrainarii, autoritatii fiscale din circumscriptia in care este arondat imobilul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri