Turistii romani si straini care isi vor face vacantele in Romania incepand cu aceasta vara vor cheltui cu 10% mai putin pe cazare si mese, dupa ce TVA la alimente va fi redus la 9% din iunie, masura la care se adauga si reducerea taxei la pachetele turistice, de la 1 ianuarie, potrivit ANT.

"Costul vacantelor va scadea cu cel putin 10% din vara, si cand spun vacante ma refer nu doar la pachetul de cazare cu mic dejun, ci la cat cheltuieste turistul in statiune pe mancare si cazare", a declarat agentiei Mediafax Mirela Matichescu, vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT).

Ea a spus ca scaderea se datoreaza atat reducerii TVA la alimentatie, de la 24% la 9%, incapand din iunie, cat si scaderii taxei pe valoarea adaugata, tot la 9%, la pachetele turistice, aplicata de la inceputul anului. Mirela Matichescu crede ca toate restaurantele din statiuni vor ieftini meniurile din luna iunie, lucru care se va resimti in bugetul turistilor, unde mancarea ocupa cel mai important loc, alaturi de cazare.

"Cu aceste reduceri speram sa intram intr-o competitie reala cu concurentii nostri, in special cu Bulgaria. Masurile disciplinare din ultima vreme, insotite de facilitati fiscale, vor fi benefice pentru turismul romanesc. Operatorii economici vor fi motivati sa lucreze la vedere si sa marcheze totul pe casa", crede oficialul ANT.

Premierul Victor Ponta a anuntat marti ca taxa pe valoarea adaugata va fi redusa la 9%, din luna iunie, pentru toate produsele agro-alimentare, inclusiv la bauturi nealcoolice si la servicii de alimentatii publice. El a precizat ca TVA va fi redusa la toate alimentele, fara diferentieri, pentru o aplicare simplificata, dar si la bauturile nealcoolice si serviciile de alimentatie publica.

Guvernul isi mentine totodata intentia de a reduce cota standard de TVA la 20%, din ianuarie, dupa ce in primul trimestru al acestui an incasarile la buget au fost cu 5 miliarde lei mai mari fata de trimestrul similar de anul trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri