"In ultimul an, din cauza puterii scazute de cumparare a populatiei, a crescut numarul romanilor care merg in restaurantele din statiuni cu bauturi alcoolice in sacosa. Vinul din alimentara e de cel putin doua ori mai ieftin decat cel din restaurant, iar oamenii incearca sa faca economie", a declarat Stefan Bercea, presedintele Asociatiei Nationale a Bucatarilor si Cofetarilor din Romania si proprietarul restaurantului Cabana Vanatorilor din Predeal, scrie Mediafax.

El a explicat ca la restaurantul pe care il conduce se percepe o asa numita "taxa de dop" de 25 de lei pentru o sticla de bautura adusa din afara. Multi dintre turisti, spune Bercea, incearca sa evite aceasta taxa si tin sticlele de alcool sub masa.

"Am avut o situatie inedita cu niste turisti din Republica Moldova, care au venit pentru Craciunul pe rit vechi si ne-au rugat sa le permitem sa desfaca doua sampanii. Le-am spus de taxa de dop, moment in care ei s-au dus la masini - erau veniti cu doua Mercedes ML - au desfacut afara cele doua sampanii si le-au turnat intr-o sticla de plastic de apa minerala. Au venit in restaurant cu o singura sticla, cea de plastic, si au platit o singura taxa de dop pentru cele doua sampanii", a povestit Bercea.

Presedintele Asociatiei Bucatarilor a mai spus ca majoritatea celor care vin cu bautura de afara au intre 45 si 55 de ani si consuma la restaurant ciorba si carne de pui.

Sursa foto: Bautura in punga/Shutterstock.com