Aproximativ 42.000 de romani au solicitat, in anul fiscal 2014, viza temporara turistica sau de business in Statele Unite ale Americii, iar numarul celor respinsi a scazut la sub 10%, a declarat consulul general al Ambasadei SUA la Bucuresti, Henry Leighton.

Ambasada SUA la Bucuresti a precizat ca peste 90 la suta dintre solicitarile de viza temporara din Romania sunt acceptate, procentul solicitarilor respinse scazand semnificativ, avand in vedere ca pana in 2012 era de peste 20%, scrie Mediafax.

Consulul general a aratat ca numarul aplicantilor a scazut dupa intrarea Romaniei in UE, pentru ca in 2013 si 2014 sa reinceapa sa creasca. Astfel, in anii fiscali 2006 si 2007 s-au inregistrat cate cel putin 58.000 de aplicanti, in 2008 - peste 52.000, in 2009 si 2010 - cate 36.000, in 2011 - peste 35.000, iar in 2012 - peste 34.000, dintre care cel putin 28.000 au primit vize.

In anul fiscal 2013 au fost procesate mai mult de 35.000 de cereri si au fost eliberate peste 31.000 de vize, iar in 2014 s-au inregistrat peste 42.000 de aplicatii, cel putin 37.000 fiind acceptate.

"Anul acesta am primit cu 10% mai multe aplicatii decat in aceeasi perioada a anului trecut. Daca tendinta actuala continua, ar trebui sa procesam mai mult de 45.000 de cereri pana la sfarsitul anului fiscal curent", a spus Henry Leighton.

Romanii care au obtinut viza pentru SUA

El a mai precizat ca, dintre vizele acordate in 2014, peste 5.500 au fost pentru marinari si personal aviatic, peste 5.400 - pentru programul Summer Work Travel si pentru programe de schimburi culturale, peste 1.000 au fost vize temporare de lucru si alte aproximativ 1.000 au fost vize de imigrare.

De asemenea, au mai fost acordate peste 400 de vize de studii, alte peste 400 pentru Loteria Vizelor, 200 de logodna si trei pentru adoptii internationale.

Cum aplicati pentru viza pentru SUA

Romanii care doresc sa obtina o viza temporara pentru SUA trebuie sa achite o taxa, cunoscuta si sub denumirea de taxa MRV, inainte de a solicita efectiv viza, valoarea acesteia fiind de 160 de dolari.

Fiecare solicitant - inclusiv copiii - trebuie sa aiba completate si sa trimita pe internet, inainte de sustinerea interviului la ambasada, Formularul DS-160, care poate fi gasit pe site-ul ambasadei.

Formularul DS-160 trebuie transmis on-line iar pagina de confirmare trebuie imprimata si adusa la interviu, fiind necesar codul de bare de pe aceasta pagina. Ambasada nu accepta cereri completate de mana sau tiparite si, in absenta confirmarii primirii Formularului DS-160, nimeni nu va fi acceptat la interviu.

Persoanele interesate pot obtine informatii suplimentare privind completarea formularului DS-160 la adresa web:http://travel.state.gov/content/visas/english/forms/ds-160--online-nonimmigrant-visa-application/frequently-asked-questions.html.

Dupa completarea si transmiterea formularului, solicitantul trebuie sa isi programeze interviul online pe site-ul www.ustraveldocs.com/ro sau prin intermediul call center-ului +40 31 7800 260 din Romania sau 703-988-7105 din SUA, trebuie sa tipareasca ordinul de plata solicitat de banca pentru achitarea taxei MRV si sa selecteze un centru al serviciului de curierat TNT care sa preia pasaportul cu viza, dupa ce a fost aprobata si eliberata.

Programarile pentru interviu se fac din jumatate in jumatate de ora. Reprezentantii Ambsadei SUA ii sfatuiesc pe solicitanti sa vina cu cel mult 15 minute inainte de ora programata, precizand ca intregul proces la ambasada dureaza aproximativ o ora.

Practic, inainte de a intra in ambasada, personalul va verifica daca solicitantii au toate documentele necesare (pagina de confirmare a Formularului DS-160, ordinul de plata solicitat de banca pentru achitarea taxei MRV, pasaportul si fotografia care poate fi incarcata direct in formular).

In cazul in care fotografia nu corespunde cerintelor, exista o cabina foto in sala de asteptare a Sectiei consulare, unde solicitantii de viza isi pot face fotografii standard contra sumei de 15 lei.

Odata intrati in Sectia consulara, solicitantii obtin un tichet, pe care trebuie sa il pastreze pana la plecare, si sunt invitati sa astepte sa fie chemati la unul dintre ghisee. Consulul general adjunct, Tyler Mason, a precizat ca orice solicitant va fi chemat de trei ori: la primul ghiseu pentru verificarea documentelor, la al doilea ghiseu pentru luarea amprentelor si la cel de al treilea pentru interviul pe care trebuie sa il sustina, in limba romana, cu un ofiter consular.

In cazul in care viza este aprobata, pasaportul va fi oprit de ofiterul consular, acesta urmand sa fie recuperat in doua zile de la biroul TNT selectat in momentul completarii formularului pentru solicitarea vizei, sau poate fi livrat de TNT, contra sumei de 24 de lei, la adresa mentionata de solicitant.

Sursa foto: Visul american/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri