Lucrarile la drumul turistic Rachitele - Ic Ponor, care trece prin satul natal al fostului premier Emil Boc, sistate in 2012, vor fi reluate in aceasta saptamana, dupa ce a fost organizata o noua licitatie, termenul de finalizare a proiectului fiind luna noiembrie.

Directorul Regiei Autonome pentru Administrarea Domeniului Public si Privat Cluj (RAADPP), aflata in subordinea Consiliului Judetean Cluj, Mircea Avram, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca lucrarile la drumul turistic Rachitele - Prislop - Ic Ponor vor consta in refacerea pasajelor deja construite, dar degradate in ultimii trei ani, de cand a fost sistat proiectul, precum si lucrari de asfaltare si siguranta a circulatiei, transmite corespondentul Mediafax.

"Lucrarile la drumul turistic Rachitele - Ic Ponor, sistate in 2012, vor fi reluate in aceasta saptamana, dupa ce am semnat contractul cu castigatorii licitatiei. Perioada de executie am estimat-o noi la sase luni, normal ca vom incerca impreuna cu constructorul sa finalizam poate mai repede aceasta investitie, atat cantitativ, cat si calitativ. Pana acum, s-a realizat 77, 8% din proiect, ce a mai ramas de executat sunt lucrari de refacere a celor deteriorate in perioada 2012 - 2015 si partea aceasta de mixtura asfaltica, cele doua straturi, si partea de siguranta circulatiei, deci marea majoritate a lucrarilor sunt lucrari mecanizate, nu sunt lucrari de arta si noi speram sa le finalizam mai repede”, a spus Mircea Avram.

Acesta a adaugat ca valoarea totala a proiectului inceput in 2009 este de circa 49 de milioane de lei, iar pentru lucrarile care vor fi executate in urmatoarele sase luni mai este nevoie de peste 13 milioane de lei, suma stabilita prin licitatia adjudecata de SC Drumuri si Poduri Cluj SA si SC Cridov.

La randul sau, unul dintre constructori a declarat, in aceeasi conferinta de presa, ca pe drumul Rachitele - Ic Ponor, care are o lungime de 20,5 kilometri, se va putea circula cel mai tarziu la jumatatea lunii noiembrie.

"La cum am analizat listele de cantitati si comparand cu terenul, speram sa reusim sa ducem la capat lucrarea fara bani suplimentari. La nivel de asfalt, speram ca se va circula pe acel drum in perioada 1 - 15 noiembrie si sa mai ramana lucrari de semnalizare, siguranta rutiera, chestii mai maruntele care nu depind asa mult de temperatura”, a spus Ioan Sabadas, director general adjunct SC Drumuri si Poduri Cluj SA.

Proiectul de constructie a drumului turistic Rachitele - Prislop - Ic Ponor, care trece si prin satul natal al fostului premier Emil Boc, Rachitele, a fost lansat in anul 2007, cand au si fost accesate fonduri europene.

In august 2008, s-a incheiat un contract de finantare intre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului in calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operational Regional 2007-2013, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Vest, in calitate de Organism Intermediar si judetul Cluj, in calitate de beneficiar. Conform contractului de finantare, valoarea totala a proiectului a fost estimata la acea vreme la 59,5 milioane de lei, din care o suma de 43 de milioane (86,5%) era nerambursabila, prin Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR).

La 1 iulie 2009, in urma adjudecarii licitatiei deschise organizate de autoritatile judetene, s-a incheiat contractul privind executia lucrarilor cu asocierea de firme formata din SC MBS Group SRL, SC Alfa Rom SRL si Nemzetkozi Betonut Kft, din Ungaria, termenul de finalizare fiind 18 luni.

Lucrarile au inceput in 27 iulie 2009, dar, imediat dupa preluarea amplasamentului, firmele executante au semnalat mai multe probleme, printre care necesitatea revizuirii proiectului tehnic, in conditiile in care nu era prevazuta construirea podurilor si podetelor, lipsa studiilor geologice, lipsa unor puncte topo pentru trasarea corecta a limitelor drumului. O data cu inceperea executiei lucrarilor, au aparut si primele lucrari suplimentare fata de cele licitate, cum ar fi cele de defrisare, amenajarea albiei raurilor, umpluturi cu pamant, curatare zid, demolare zid, rostuire zidarie. De cealalta parte, reprezentantii CJ au constatat lucrari in care s-au folosit betoane si alte materiale de constructii de slaba calitate.

De-a lungul perioadei de executie, au fost semnate sase acte aditionale de prelungire a contractului. Lucrarile au fost sistate in anul 2012, pe fondul unor neintelegeri intre constructori si CJ Cluj, iar in ianuarie 2014 CJ Cluj a reziliat contractul de executie a lucrarilor, dupa ce firma MBS Group a intrat in insolventa.

In luna ianuarie a acestui an, CJ Cluj a organizat o noua licitatie privind continuarea lucrarilor, adjudecata de asocierea dintre SC Drumuri si Poduri Cluj si SC Cridov cu suma de 13,3 milioane de lei. La vremea respectiva, fostul premier Emil Boc declara ca drumul din zona satului Rachitele nu are nicio legatura cu locuinta parintilor sai sau a fratelui sau, deoarece porneste de la iesirea din sat si continua 21 kilometri spre Padis-Ic Ponor, zona turistica importanta.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri