Festivalul George Enescu a reusit sa puna Bucurestiul pe lista destinatiilor de vacante culturale, iar acum atrage turisti straini cu venituri mari, dispusi sa cheltuiasca pana la 200 de euro pe zi.

"Festivalul George Enescu aduce la Bucuresti un turist cu venituri ridicate, educat, cu o medie de varsta de 35-45 de ani. Acesta cauta hoteluri de 4 si 5 stele si estimez un buget minim cheltuit de 120-140 euro/persoana/zi si o medie pe la 200-220 euro/zi, incluzand cazare, mesele, biletele la festival si alte cheltuieli", este de parere Razvan Pascu, consultant marketing turistic Asociatia Travel Focus. El spune ca profilul turistilor care vin la festival este diferit de cel al turistilor care ajung in general intr-un city break in Bucuresti.

Evenimentul, organizat o data la doi ani, ar putea atrage in Bucuresti 20.000 de turisti straini in cele trei saptamani de desfasurare, intre 30 august si 20 septembrie, dupa estimarile organizatorilor. In plus, cei mai multi dintre ei planuiesc sa petreaca la eveniment intre 3 si 12 zile, arata analizele Tripsta raportate la numarul de biletele de avion vandute cu aceasta ocazie. Astfel, dupa calculele wall-street.ro, la un numar mediu de 5 nopti de cazare si o cheltuiala medie de 200 euro pe zi, Bucurestiul ar castiga 24 milioane de euro de pe urma turistilor straini veniti pentru Festivalul George Enescu.

Din ce tari vin cei mai multi turisti la Festivalul George Enescu

"Pentru festival, majoritatea turistilor vin din Europa (Franta, Germania, Italia), insa si din Asia. Totodata, ne bucuram sa observam ca numarul rezervarilor turistilor romani este in crestere fata de alte editii ale festivalului – ceea ce atesta cresterea apetitului pentru muzica de calitate a co-nationalilor nostri", sustin reprezentantii hotelurilor Mercure si Novotel, care vor gazdui si o parte din membrii orchestrelor. Astfel, ei spun ca durata unui sejur difera de la turistul care vine pentru festival (2-3 nopti) la jurnalistul care vine pentru acest eveniment (7 nopti ) sau la membrii orchestrelor (3-4 nopti).

Totodata, Gheorghe Fodoreanu, directorul agentiei Invitation Romania, care aduce 640 de turisti straini la Festivalul George Enescu, spune ca cei mai multi dintre ei vin din Franta si Anglia si aleg in medie un sejur de 7 nopti in Capitala. In plus, agentia Happy Tour estimeaza ca numarul turistilor straini estimati pentru acest festival este cu aproximativ 12% mai mare decat in 2013. "Editia de anul acesta a festivalului a fost intens promovata iar biletele s-au epuizat mai devreme decat pentru editia trecuta.Turistii straini petrec cel putin 3 nopti in Bucuresti si prefera cazarea la hoteluri de 4 stele si sa achizitioneze online serviciile turistice", spune Madalina Grosu, product manager Happy Tour.

De altfel, un studiu Tripsta arata ca cei mai multi turisti straini la festival zboara din Marea Britanie (20%), Germania (10%), Cehia, Grecia si Turcia (7% fiecare), Italia (5%) si Austria, Cipru si Portugalia (4% fiecare) si Franta (3%), in timp ce altii – romani si straini (26%) – calatoresc la Bucuresti venind dinspre alte destinatii.

Festivalul George Enescu a pus Bucurestiul pe harta destinatiilor de vacante culturale din doua motive, in opinia lui Razvan Pascu: Romania este parte inca dintr-o piata virgina pe segmentul evenimentelor culturale de calitate si de anvergura in Europa de Est, iar Vest-europenii imbatranesc din ce in ce mai mult si devin amatori de slow-turism si turism cultural.

"Orase precum Salzburg sau Verona si-au gasit locul in agenda iubitorilor de muzica clasica mai ales prin intermediul festivalurilor organizate anual. Spre deosebire de turismul "traditional", cel cultural sau de festivaluri are marele avantaj ca garanteaza o anumita recurenta a turistilor. Sunt oameni care merg an de an la Salzburg pentru Festivalul de Muzica Clasica si aceeasi traiectorie pare sa se contureze si la Bucuresti prin Festivalul Enescu, o data la doi ani. Multe lucruri mai trebuie imbunatatite in turismul romanesc, dar din punct de vedere al evenimentelor din Bucuresti simt ca suntem pe drumul cel bun", sustine consultantul in marketing turistic, Razvan Pascu.

Festivalul George Enescu beneficiaza, anul acesta, de un buget de 35 milioane lei, din care 28 milioane lei din partea Guvernului. La acesti bani se adauga si fondurile obtinute din vanzare de bilete, in valoare de 6,7 milioane lei.

Festivalul George Enescu a fost organizat prima oara in 1958, iar anul acesta implineste 22 de editii.

Sursa foto: Vioara/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri