Greva generala a controlorilor de trafic aerian, care era programata pentru marti, a fost anulata, dupa ce sindicalistii si conducerea ROMATSA au ajuns la un acord, luni dupa-amiaza.

”Am semnat Contractul Colectiv de Munca, el va fi depus azi la Inspectoratul Teritorial de Munca. Am anuntat Eurocontrol, maine (marti - n.r.) nu va fi greva”, a spus Iulian Matache, la iesirea de la ultimele negocieri cu sindicatele de la ROMATSA.

Sindicalistii ROMATSA anuntasera, luni dupa-amiaza, ca au ajuns la un acord cu conducerea privind cele 14 revendicari pe care le-au prezentat si ca greva generala anuntata pentru marti ar putea fi anulata doar daca noul contract de munca va fi inregistrat in cursul acestei zile la Inspectoratul Teritorial de Munca.

Liderul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian (ATSR), Gabriel Tudorache, a declarat, la randul sau, ca toate cele 14 revendicari ale angajatilor ROMATSA au fost practic aprobate de catre conducere.

”In afara acestui lucru, am cerut, asa cum prevede legea, pentru a putea sa anuntam anularea grevei generale, sa avem semnat si inregistrat Contractul Colectiv de Munca. Faptul ca greva a fost anulata este un pas inainte. Nu ne-am dorit niciodata aceasta greva, iar faptul ca maine nu va fi niciun pasager afectat ne bucura. Toate cele 14 solicitari ale noastre care au fost aprobate erau cu impact asupra sigurantei calatorilor si este nevoie de aceste masuri”, a spus liderul sindical.

Sindicalistii au negociat cu conducerea ROMATSA si sambata si duminica, pana luni la ora 04.30, reluand negocierile dupa ora 10.00.

Luni dupa-amiaza, sindicalistii anuntau ca au ajuns la un acord cu conducerea privind cele 14 revendicari pe care le-au prezentat, insa greva generala anuntata pentru marti nu poate fi anulata in absenta contractului colectiv de munca, pentru semnarea caruia intampina mai multe probleme, astfel ca negocierile au continuat.

Liderul sindical spunea ca una dintre aceste probleme consta in faptul ca fostul director Aurel Stanciu a creat posturi noi pe care a angajat oameni cu contract pe perioada nedeterminata, aproband o noua organigrama la 1 martie. Acum, in urma negocierilor, s-a revenit la vechea organigrama, insa oamenii angajati nu pot fi dati afara, spunea liderul sindical, precizand ca este analizat fiecare caz in parte pentru a putea fi semnat Contractul Colectiv de Munca.

Ministrul Transporturilor, Iulian Matache, a cerut vineri sindicatelor ROMATSA, dupa demisia directorului general Aurel Stanciu, sa renunte la greva generala, apreciind ca protestul este inutil si afecteaza activitatea din domeniul aerian si "confortul cetateanului".
Tribunalul Bucuresti a decis vineri ca intrarea angajatilor ROMATSA in greva generala de la 1 septembrie este legala. Decizia poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Controlorii de trafic aerian ROMATSA au anuntat luni ca vor intra in greva generala din 1 septembrie, daca cele 14 revendicari pe care le au nu vor fi solutionate, ei sustinand ca problemele lor sunt "de viata si de moarte" si privesc siguranta calatorilor.
Angajatii ROMATSA l-au acuzat pe directorul Aurel Stanciu ca nu a respectat nimic din ceea ce sindicalistii au stabilit, in scris, cu Ministerul Transporturilor.

Aurel Stanciu si-a dat demisia, dupa ce a fost numit in functia de secretar de stat la Ministerul Transporturilor, printr-o decizie semnata de premierul Victor Ponta si publicata pe 25 august in Monitorul Oficial.

In 15 iulie, sindicalistii ROMATSA au fost in greva de avertisment, timp de doua ore, perioada in care a fost asigurat doar 33,3% din traficul aerian al unei zile obisnuite.

Acestia aveau 14 revendicari pe care le solicita in noul contract colectiv de munca. Printre altele, ei cereau pensionarea la 55 de ani si introducerea unui articol prin care, dupa aceasta varsta, un controlor de trafic sa aiba posibilitatea sa fie trecut pe un alt post in ROMATSA pe masura pregatirii lui, in speta la o directie operationala sau de siguranta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri