Noile legi ale proprietatii se vor baza pe trei principii fundamentale. Acestea sunt vechiul amplasament, restituirea in natura si restituirea la nivelul anului 1945, care vor deveni reguli ale retrocedarilor si nu exceptii, a declarat ieri ministrul de resort, Gheorghe Flutur.

Potrivit lui Flutur, pachetul de legi a fost trimis, intr-o forma preliminara, reprezentantilor coalitiei de guvernare, urmand ca saptamana aceasta Ministerul Agriculturii sa se confrunte cu eventualele lor observatii.

Pachetul legislativ va modifica: Legea fondului funciar, Legea nr. 18, Legea nr. 169, Legea nr. 1 si Legea nr. 400. El a tinut sa sublinieze ca se schimba principiile de baza. Se va merge pe retrocedarea terenurilor pe vechile amplasamente, dar fara sa fie afectate restituirile si improprietaririle facute pana acum. El a subliniat ca "se discuta mai intai de reconstituiri si apoi de constituiri, acolo unde mai sunt rezerve". Ca o completare, Flutur a dat exemplul fostilor CAP-isti care detin proprietati, dar nu au titluri noi de proprietate. "Trebuie sa-i punem in drepturi si sa le dam titluri noi de proprietate", a explicat Flutur.
Una dintre cele mai importante prevederi ale noilor legi ale proprietatii se refera la anularea taxei de scoatere din circuitul agricol a terenurilor situate in intravilanul localitatilor. Astfel, Flutur a mentionat ca este sprijinita dezvoltarea localitatilor, masura avand menirea de a atrage investitorii, dar si de a le permite localitatilor sa se dezvolte.

Procesele civile privind retrocedarile vor fi simplificate

In acelasi timp, ministrul Agriculturii sprijina "simplificarea unor procese de reconstituire, aici luand in calcul, in primul rand, principiul egalitatii partilor". Totodata, el a vorbit despre problema terenurilor libere, precizand ca se urmareste o procedura simplificata, prin recunoastere de catre vecinii funciari, in acordarea titlurilor de proprietate, cand terenul este liber.

Nu in ultimul rand, a fost avansat termenul de transparenta. Mai bine spus, primariile sunt obligate sa afiseze rezervele de teren si stadiile in care se afla acestea. Potrivit legii, cei care franeaza retrocedarea societatilor "vor fi responsabilizati, obligati sa plateasca inclusiv material". De altfel, expertii estimeaza ca durata unui proces avand cauze funciare va fi doar de doua-trei luni.

Tot ieri, ministrul Agriculturii a anuntat ca se va infiinta Autoritatea pentru urmarirea aplicarii fondului legilor, care va fi in subordinea primului-ministru.
Gheorghe Flutur a adaugat ca "se doreste descurajarea faramitarii masei succesorale, care se imparte la urmasi". Potrivit lui Flutur, aceasta trebuie sa ramana la un singur urmas, iar restul sa se imparta in dividende. De asemenea, a fost amintita "circulatia juridica a terenurilor, care nu trebuie sa depaseasca 200 de hectare", Flutur atragand atentia ca "oamenii de rand isi vand pamantul pe nimic".
In privinta suprafetei care trebuie retrocedata, ministrul Agriculturii a declarat ca "sunt cateva sute de mii de hectare de teren agricol si circa doua milioane de hectare de paduri".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri