10 octombrie 2015 este o zi istorica in turismul balnear din Romania: astazi este inaugurat primul resort termal de 5 stele, Lotus Therm Spa & Luxury Resort, in statiunea Baile Felix, in care traiesc 663 de oameni. Ce potential are turismul balnear in Romania?

Data deschiderii a fost anuntata pe pagina de Facebook a resortului. Cel mai mare complex de agrement are o suprafata de 47.000 mp si este deschis in urma unei investitii de 30 de milioane euro, de catre compania Turism Felix SA, controlata de SIF Transilvania. Deschiderea Lotus Therm Spa&Luxury Resort era planuita initial pentru primavara lui 2015, asa cum a fost anuntat de-a lungul timpului in presa.

Sursa foto: Apartament Gold la Lotus Therm/Facebook.com

In complexul balnear se afla un hotel de 5 stele cu 180 de camere, deschis in locul fostului hotel Lotus de doua stele si un aqua park, Felixarium, cu 14 bazine interioare si exterioare cu apa termala si apa incalzita, o baza de tratament, spa-uri cu sauna si camera cu gheata, tobogane si pesteri, un restaurant si sali de conferinte.

Turismul balnear, un sector cu potential si o crestere dinamica

Razvan Pascu, consultant marketing turistic la Travel Communication Romania, crede ca orice turism de nisa, fie balneoturism, gastronomic, agroturism sau de aventura, are potential in Romania.

"Cu cat avem mai multe hoteluri balneo renovate, cu cat apar mai multe facilitati de tratament, cu atat si statiunile vor fi aduse in epoca noastra. Cred cu tarie ca avem nevoie de o strategie a autoritatilor la nivel national, care sa vizeze si aspectul si infrastructura statiunilor balneo, iar autoritatile locale sa se implice mai mult si sa atraga fonduri europene pentru dezvoltarea statiunilor. Trebuie apreciati in primul rand investitorii care au curajul sa isi bage banii proprii in acest sector si sper sa aiba succes. Fata de alte ramuri turistice, dezvoltarea sau reabilitarea unui centru balneoturistic implica o investitie mult mai mare si facilitati medicale extinse, motiv pentru care lucrurile au mers mai greu, suntem departe de Ungaria sau Austria", sustine Razvan Pascu.

Sursa foto: Lotus Therm/Facebook.com

El mai spune, astfel, ca, pentru a atrage turisti din piete externe indepartate, cum ar fi China, India, Japonia sau Rusia, doar circuitele transnationale realizate in parteneriat cu Ungaria si Austria vor avea sanse de reusita. "Piata asiatica are un potential enorm si va fi mai usor sa ii mobilizam pe chinezi, indieni, japonezi, rusi sau chiar si pe americani sau vest-europeni sa vina intr-un circuit balneo prin 2 sau 3 tari, decat doar pentru Romania", explica Pascu.

Totodata, Lucia Morariu, proprietara Eximtur si prim vicepresedinte ANAT, sustine ca turismul balnear va deveni cel mai dinamic sector, mai ales dupa introducerea voucherelor de vacanta. "Pe balneo cresterea va fi mare si eu o vad si fara vouchere de vacanta. La Eximtur a crescut cu peste 40%. Sunt foarte multe investitii noi, foarte multe locatii bune si multe locuri din tara in care calitatea serviciilor este peste cea pe care o intalnesti pe litoral. E vorba de gastronomie foarte mult, iar zona Bucovinei exceleaza", crede Lucia Morariu.

Pe langa Lotus Therm, o investitie recenta este hotelul Bradet din statiunea Sovata, care a fost renovat, modernizat si ridicat de la 2 la 4 stele dupa o investitie de 7 milioane de euro.

Statiunea Sovata este cunoscuta pentru Lacul Ursus, denumit "Marea Moarta din Transilvania", insa statiunea Baile Felix este cea mai mare statiune balneara din tara, recunoascuta international pentru apele sale termale.

Sursa foto: Lotus Therm/Facebook.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri