Candidaturile oraselor Alba Iulia, Arad, Bacau, Baia Mare, Brasov, Braila, Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Sfantu Gheorghe, Suceava, Timisoara si Targu-Mures la titlul de Capitala europeana a culturii 2021 au fost acceptate, in urma analizarii documentatiei depuse, anunta Ministerul Culturii.

Eligibilitatea dosarelor de candidatura ale oraselor mai sus-amintite a fost validata de expertii Comisiei Europene, informeaza un comunicat, scrie Mediafax.

In prima jumatate a lunii noiembrie vor fi publicate informatii suplimentare despre agenda reuniunii si planificarea prezentarii candidaturilor de catre orasele candidate, iar reuniunea de preselectie, in urma careia juriul european va intocmi o lista scurta a oraselor candidate, va avea loc in perioada 7 - 10 decembrie.

"Numarul mare al oraselor candidate demonstreaza constientizarea actului cultural ca instrument al cresterii economice si al dezvoltarii", declara Ionut Vulpescu, ministrul Culturii. "Suntem placut surprinsi de interesul manifestat de autoritatile locale, de cetatenii oraselor care si-au depus candidatura. Interesul pentru cultura are si o componenta pragmatica, de care nu putem sa nu ne bucuram: se constientizeaza astfel faptul ca actul cultural devine tot mai mult un instrument al cresterii economice, al dezvoltarii si genereaza prosperitate", a mai spus acesta.

In plus, ministrul Culturii spune ca felul in care au reactionat cetatenii, mobilizarea diverselor institutii si conlucrarea lor pentru intocmirea proiectelor fiecarui oras sunt un atu pentru dezvoltarea lor viitoare.

"Experienta capatata acum, ideile promovate si proiectele intocmite pot fi folosite pentru generarea unor noi proiecte culturale, pe care Ministerul Culturii va fi bucuros sa le sustina. Sunt convins ca numarul mare de candidaturi va fi urmat de actiuni practice, concrete, in sustinerea proiectelor fiecarei comunitati in parte, care sa dovedeasca seriozitatea lor", a incheiat acesta.

In comunicat de presa dat publicitatii se mentioneaza ca Ministerul Culturii a sustinut si sustine in mod echidistant candidaturile tuturor celor 14 orase participante si va sprijini orasul care va castiga competitia in organizarea si desfasurarea programului de evenimente, a proiectelor si initiativelor menite sa dea continut concret statutului de Capitala europeana a culturii 2021.

Ministerul Culturii a lansat, in decembrie 2014, un apel adresat oraselor din Romania care doresc sa candideze la titlul de Capitala europeana a culturii pentru anul 2021.

Programul "Capitala culturala europeana" a fost initiat de Consiliul de Ministri ai Culturii din Uniunea Europeana in 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei si de a celebra contributia oraselor la dezvoltarea culturii. Pana in prezent, peste 40 de orase au detinut acest titlu. In 2007, orasul Sibiu a detinut acest titlu, alaturi de Luxemburg.

Orasul Mons, situat in sudul Belgiei, a preluat la sfarsitul lunii ianuarie rolul de "capitala culturala europeana", pentru un an, alaturi de localitatea Plzen din Cehia, cu ambitia de a insufla un nou elan unei regiuni afectate dur de criza economica, la fel ca predecesoarele sale, Lille si Liverpool.

Sursa foto: Cluj Napoca, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri