Cutiile negre ale avionului Blue Air care a iesit de pe pista, joi, la aterizarea pe Aeroportul "Avram Iancu" din Cluj vor ajunge in Franta, pentru a fi decodificate, iar apoi CIAS va emite un raport care va fi facut public, incidentul fiind incadrat ca unul grav.

"Cutiile negre se vor decodifica in zilele urmatoare in Franta, la omologii nostri, intai trebuie sa ajunga in posesia noastra. Reprezentanti ai Centrului de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS) le vor insoti in Franta. Dupa ce vom analiza datele si, cu informatiile culese de la ROMATSA, echipaj si aerodrom, le vom pune cap la cap, se analizeaza, iar apoi se va intocmi un raport final ce va fi facut public. Nu stim cat va dura aceasta analiza, depinde de ce vom gasi acolo", au declarat, sambata, reprezentantii CIAS, scrie Mediafax.

Potrivit acestora, incidentul este catalogat ca fiind unul grav. "Conform reglementarilor in vigoare, e incadrat ca si incident grav, adica a existat o probabilitate mare de a se intampla un accident grav. Iesirea de pe pista este incident grav, asa sunt incadrate. Este un cumul de factori ce s-a intamplat acolo si datoria noastra este sa gasim toate cauzele care au dus la acest incident", au precizat reprezentantii CIAS.

Un avion al companiei Blue Air, la bordul caruia se aflau 116 persoane si care efectua o cursa charter de la Bucuresti, a iesit, joi dimineata, la aterizare, de pe pista Aeroportului "Avram Iancu" din Cluj, fara sa existe persoane ranite.

Directorul aeroportului clujean, David Ciceo, declara ca un avion al companiei Blue Air care efectua o cursa charter de la Bucuresti spre Barcelona a iesit de pe pista, la capatul dinspre oras al acesteia, la aterizarea la Cluj-Napoca, de unde trebuia sa mai ia pasageri.

"In urma incidentului, nimeni nu a fost ranit, iar aeronava nu a fost avariata, pasagerii fiind debarcati in bune conditii. O comisie speciala de la Autoritatea Aeronautica si de la aeroport va investiga cauzele incidentului", spunea Ciceo.

De asemenea, David Ciceo preciza ca, joi dimineata, cand la Cluj ningea, conditiile de aterizare pe aeroport erau corespunzatoare, iar pilotii avionului le cunosteau, adaugand ca acestia ar fi cerut sa aterizeze intrucat nu mai aveau combustibil suficient.

In urma incidentului, Aeroportul International "Avram Iancu" din Cluj a fost inchis, mai multe curse aeriene fiind anulate sau avand intarzieri. De altfel, trei curse ale companiei Wizz Air, de la Paris, Luton si Valencia au survolat aeroportul clujean mai multe zeci de minute.

Aeroportul a fost redeschis in jurul orei 14.00, reprezentantii acestuia declarand ca prima cursa care a aterizat a fost cea de la Paris - Beauvais, care trebuia sa aterizeze la ora 12.25 si care a survolat aeroportul clujean mai bine de o ora.

Compania aeriana low cost anunta ca aterizarea avionului Blue Air care a iesit cu 5-10 metri in afara pistei aeroportului din Cluj-Napoca a avut loc in conditii meteo dificile, cu ninsoare si zapada depusa pe suprafata pistei, dar in limitele admise pentru operare.

"Aeronava care efectua zborul de tip charter numarul OB 9301 pe ruta Otopeni-Cluj-Barcelona la aterizarea la Cluj a intampinat un incident minor depasind cu aproximativ 5-10 metri suprafata pistei. Aterizarea s-a efectuat in conditii meteo dificile, ninsoare si zapada depusa pe suprafata pistei de aterizare, dar conform buletinelor meteo transmise de turn in limitele admise pentru operare, inclusiv coeficientul de franare declarat de catre aeroport", arata Blue Air.

La bord se aflau 110 pasageri si 6 membri ai echipajului. Unii pasageri din avion au sustinut ca pista nu era curatata de zapada, in timp ce conducerea aeroportului afirma ca erau conditii bune de aterizare. Controlorii de trafic aerian au informat pilotii avionului Blue Air cu cateva minute inainte de aterizarea la Cluj, cu datele furnizate de aeroport, ca pista este acoperita cu zapada umeda si are un coeficient de franare mediu, a anuntat Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian - ROMATSA.

Procurorii de la Parchetul Curtii de Apel Cluj au deschis un dosar in care cerceteaza imprejurarile in care avionul companiei Blue Air a iesit de pe pista Aeroportului Cluj-Napoca, la aterizare. Potrivit Biroului de informare si relatii publice de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, la Parchetul Curtii de Apel Cluj a fost constituit, joi, un dosar in care se cerceteaza imprejurarile in care un avion apartinand companiei Blue Air a iesit de pe pista Aeroportului International "Avram Iancu" din Cluj.

La locul incidentului au mers un procuror si politisti de la Inspectoratul de Politie Judetean Cluj pentru cercetari si dispunerea masurilor procedurale necesare. Vineri, mai multi angajati ai Aeroportului Cluj au fost audiati de comisia de ancheta de la Ministerul Transporturilor care investigheaza imprejurarile in care avionul Blue Air a iesit de pe pista.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri