Ministerul Culturii si Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor au comunicat, vineri, catre Centrul Patrimoniului Mondial de la Paris inscrierea peisajului cultural minier Rosia Montana in lista indicativa a Romaniei pentru Patrimoniul Mondial UNESCO.

"Rosia Montana a fost cel mai activ centru minier al Muntilor Apuseni, incepand de la primele exploatari, din Epoca Bronzului, continuand in Antichitate si perioada medievala, in Epoca Moderna si pana in trecutul recent. Mineritul traditional, bazat pe initiativa familiilor si a micilor asociatii de mineri, s-a incheiat odata cu nationalizarea, in 1948, fiind urmat de o alta forma de minerit, industrial, la scara mare, incheiat in 2006. La Rosia Montana avem de a face, asadar, cu unul dintre cele mai longevive situri miniere traditionale cunoscute in ziua de azi. Anduranta sa particulara se reflecta intr-o interconectare sistematica si profunda intre fundalul natural si fenomenele culturale - din adancul muntilor si pana la suprafata, de la morfologia peisajului si pana la flora si fauna locului si la comunitatile umane locale, totul poarta amprenta interactiunii semnificative dintre om si mediul natural, care a generat unul dintre cele mai bogate si spectaculoase peisaje culturale ale Romaniei, semnificativ in context global", spune Ministerul Culturii, scrie Mediafax.

Potrivit Ministerului Culturii, atributele definitorii ale sitului sunt galeriile miniere - de exploatare, de asistenta, de aerisire si de evacuare a apei - excavate incepand din perioada romana si continuate in perioada medievala si moderna, peisajul roman de suprafata, peisajul industrial istoric, si targul minier Rosia Montana. Galeriile sapate in masivele muntoase din jurul localitatii insumeaza mai mult de 80 de kilometri din care 7 kilometri dateaza din Antichitate, alcatuind cel mai vast si mai important sistem de exploatare miniera cunoscut din lumea romana, precizeaza Ministerul Culturii.

"Potrivit evaluarilor, Rosia Montana indeplineste 5 dintre criteriile stabilite de UNESCO pentru ca un sit sa poata fi inscris in Lista Patrimoniului Mondial. Incadrarea propusa in urma evaluarilor inscrie Rosia Montana in categoria peisaj cultural, care vizeaza recunoasterea interactiunii pozitive, generatoare de valoare, intre om si mediul sau natural", mai spune Ministerul Culturii.

Conform sursei citate, inscrierea in Lista indicativa nationala este primul pas procedural in vederea includerii in Patrimoniul Mondial si constituie momentul initial al unui proces de cercetare aplicata, evaluare si instituire a unor mecanisme eficiente de gestiune pe termen lung. La finalul acestui proces, care poate dura cativa ani, statul roman poate inainta dosarul de candidatura catre Centrul Patrimoniului Mondial.

"Prin procesul de evaluare si activare a peisajului cultural minier Rosia Montana se urmareste atat recunoasterea larga si protejarea valorii sale universale, cat si initierea unui program integrat de dezvoltare a localitatii si a zonei inconjuratoare, pe baza patrimoniului cultural si natural, si de sustinere a comunitatii locale. In acest sens, Guvernul Romaniei va initia un program de actiuni, prin utilizarea diferitelor fonduri europene si nationale existente, pentru domeniile dezvoltare socio-economica, dezvoltare rurala, infrastructura, dar si educatie si formare. Acest program va fi fundamentat pe principiile dezvoltarii durabile si ale economiei verzi", mai spune Ministerul Culturii.

Totodata, sambata, de la ora 17.00, la Muzeul Taranului Roman, cu prilejul aniversarii Rosiei Montane la 1885 de ani de la prima sa atestare documentata, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, va prezenta inscrierea Rosiei Montane in lista indicativa a Romaniei si constituirea unui cadru de lucru pentru pregatirea dosarului de nominalizare pentru Patrimoniul Mondial, impreuna cu initierea de masuri pentru asigurarea dezvoltarii zonei prin activarea resurselor sale perene, patrimoniul cultural si natural.

Pe de alta parte, peisajul cultural minier Rosia Montana nu este singurul obiectiv aflat in atentia Ministerului Culturii si a Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor pentru a fi inscris in lista Patrimoniului Mondial. "Romania nu a revizuit niciodata lista indicativa nationala a siturilor posibil a fi incluse in Patrimoniul Mondial, de la prima forma a acestei liste, alcatuita in 1991, desi este obligatia fiecarui stat semnatar al Conventiei Patrimoniului Mondial sa isi actualizeze lista indicativa la intervale de cel mult 10 ani", mai spune Ministerul Culturii.

Potrivit ministerului, in ultimii 25 de ani, strategia UNESCO privind Patrimoniul Mondial, prioritatile si criteriile de acceptare a unui sit in Lista Patrimoniul Mondial s-au schimbat si s-au actualizat. "Romania trebuie, pe de-o parte, sa prezinte propuneri viabile si remarcabile potrivit criteriilor si viziunii UNESCO de la nivelul anului 2016 si, pe de alta parte, sa garanteze conservarea si calitatea managementului siturilor deja inscrise in Lista Patrimoniului Mondial", spune Ministerul Culturii.

In acest context, Ministerul Culturii si Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor declanseaza procedura de revizuire si actualizare a listei indicative a Romaniei, in scopul de a produce o lista sustenabila, menita atat sa certifice valoarea universala a siturilor din Romania, cat si sa defineasca si sa reprezinte un patrimoniu mult mai bine articulat, complex, mai coerent si, in cele din urma, mai reprezentativ "pentru ceea ce Romania are, poate si trebuie sa ofere lumii", dupa cum spune institutia condusa de ministrul Vlad Alexandrescu.

Citeste si:

    Demersul vine dupa ce localitatea Rosia Montana, pe o raza de 2 kilometri, a fost clasata ca sit in categoria A, in noua Lista a Monumentelor Istorice, dupa cum a anuntat recent ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, pe pagina sa de Facebook.

    Totodata, in prima parte a lunii ianuarie, Vlad Alexandrescu a anuntat ca situatia sitului de la Rosia Montana se afla in atentia sa din momentul in care a preluat conducerea Ministerului Culturii.

    Pe de alta parte, Vlad Alexandrescu a anuntat recent si ca Ministerul Culturii a sesizat Directia Nationala Anticoruptie (DNA) cu privire la Rosia Montana, dupa ce au fost sesizate mai multe nereguli in legatura cu acest sit.

    Din Romania, in prezent, pe Lista Patrimoniului Mondial a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO) se afla Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (inscrisa in 1991), ansamblul de sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993, 1999), Manastirea Horezu (1993), bisericile din nordul Moldovei (1993), cetatile dacice de la Orastie (1999), bisericile maramuresene din lemn (1999) si centrul istoric al orasului Sighisoara (1999).

    Citeste si:

      Sursa foto: salajean/Shutterstock.com

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Turism »



      Setari Cookie-uri