Numarul total de turisti care au vizitat litoralul romanesc al Marii Negre a crescut cu 5% in 2006, desi turistii straini au fost cu 50% mai putini decat anul trecut, a declarat, vineri, pentru NewsIn, purtatorul e cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Traian Badulescu.
"Anul trecut am avut un milion de turisti pe litoral, tot sezonul, iar anul acesta, cam cu 50.000 mai multi", a mai spus Traian Badulescu. "In schimb, daca in 2005 am avut in jur de 100.000 de turisti straini pe litoral, anul acesta, numarul lor s-a redus la jumatate", a adaugat purtatorul de cuvant al ANAT.

"Numarul mic de turisti straini inregistrati pe litoralul romanesc in sezonul estival din 2006 s-a datorat, in special, scaderii drastice a numarului de turisti germani si scandinavi sositi in Romania prin intermediul grupului Wold of TUI", a explicat Badulescu. "Anul trecut, grupul World of TUI a adus in Romania in jur de 25.000 de turisti, iar anul acesta, doar 4.000", a mai spus Traian Badulescu.

Gradul de satisfactie al turistilor straini pe litoralul romanesc este sub nivelul mediu acceptabil si, drept consecinta, din 2007 nu vor mai exista chartere cu turisti ai companiei TUI, anunta, inca din data de 1 august 2006, la Constanta, reprezentantul World of TUI in Romania, Ciprian Popescu. Potrivit acestuia, din sezonul estival urmator, TUI isi va reorganiza activitatea si nu va mai aduce turisti straini pe litoralul romanesc, respectiv din Scandinavia, Germania sau Franta. La randul sau, vicepresedintele Asociatiei Patronale Mamaia, Andrei Trandafir, declara ca, de obicei, contractele TUI se semneaza cu un an inainte pentru turistii straini care urmau sa vina pe litoral vara viitoare, dar acest lucru nu s-a intamplat si este clar ca acestia nu vor mai veni. El a mai spus ca spera ca turistii straini sa fie readusi pe litoralul romanesc in 2008.

"De asemenea, numarul de turisti straini care au venit, in acest sezon, pe litoralul romanesc, prin intermediul grupului Neckerman, a scazut cu 15% fata de anul 2005", a mai spus purtatorul de cuvant al ANAT. "Cu toate acestea, majoritatea agentiilor de turism membre ale ANAT au inregistrat, per total, cresteri ale numarului de turisti pe litoral, cresterea totala fiind, in medie, de 5% fata de anul trecut", a continuat Traian Badulescu. "Acest lucru inseamna ca, cel putin in a doua parte a sezonului, turistii romani au revenit, in numar mare, pe litoral.

Motivele ar fi mai multe, printre care vremea, mai buna decat in perioada similara a anului trecut, aplanarea scandalului legat de inchirierea plajelor, ca si a psihozei generate de gripa aviara. De asemenea, foarte multi romani au venit pe litoral in lunile august si chiar septembrie, odata cu reducerea tarifelor, iar turismul de week-end a fost un mare succes anul acesta, cand am avut grade de ocupare si de 100% in unele statiuni, mai ales in Mamaia", a mai spus Traian Badulescu.

"In ceea ce priveste numarul de turisti romani care au ales anul acesta litoralul bulgaresc, acesta a fost de 10 mai mare anul acesta, fata de anul trecut. In 2005, numarul turistilor romani care au mers pe litoralul bulgaresc a fost de 10.000, fata de aproape 100.000 anul acesta", a mai spus Badulescu. "Acest lucru s-a intamplat deoarece operatorii de turism din Bulgaria ofera deja, pe scara larga, servicii de tip all-inclusive, mult mai avantajoase ca pret si ca servicii oferite, insa se pare ca, de anul viitor, acest concept va fi implementat si in Romania, prin infiintarea mai multor cluburi de vacanta de acest tip pe litoralul romanesc", a mai spus purtatorul de cuvant al ANAT.

"Pentru sezonul estival viitor, ne bazam foarte mult pe venirea masiva a turistilor din est, din Rusia, Ucraina, Bielorusia si Moldova", a mai spus Traian Badulescu. "De asemenea, au fost deja semnate contracte cu grupul de turism Latina, care va aduce anul viitor, in Romania, prin intermediul unor curse charter, un numar de aproximativ 5.500 de turisti francezi. Pe de alta parte, chiar daca World of TUI nu are prevazute, pentru anul viitor, curse charter pentru destinatia Romania, ei au contractat deja mai multe curse charter care vor ateriza pe aeroportul din Varna, iar o parte turistii sositi pe aceasta cale vor ajunge si in Romania", a adaugat Badulescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri