Pentru prima data in istorie, un avion electric este pe punctul sa fie primul aparat de zbor care sa face incojurul lumii fara niciun strop de carburant, noteaza presa internantionala.

Bertrand Piccard si Andre Borschberg, cei doi piloti aflati in aparatul de zbor, si-au inceput calatoria in Abu Dhabi in anul 2015 si inca de atunci au pilotat circa 20.000 km la bordul lui Solar Impulse 2.

Pe 23 aprilie, cei doi piloti au aterizat in California, dupa ce au zburat non stop, timp de 62 de ore, din Hawaii.

Aparatul de zbor Solar Impulse 2 si-a reluat zborul, dupa noua luni de pauza pentru reparatii si mentenanta.

In precedenta experienta aeriana, dintre Japonia si Hawaii, cei doi piloti au stabilit un record al celui mai lung zbor neintrerupt, insa acesta a fost si motivul pentru care aparatul de zbor a fost tinut pe tusa atat de multe luni, din cauza ca bateriile avionului s-au defectat din cauza unei suprasolicitari.

La bordul lui Solar Impulse 2, cei doi piloti de origine elvetiana vor ca in perioada urmatoare sa strabata drumul dintre California si New York, pentru ca dupa jumatatea anului sa ajunga in Orientul Mijlociu.

Aparatul de zbor este pus in miscare cu o viteza de circa 70 km/h, cantareste cat un SUV si este echipat cu nu mai putin de 17.000 de panouri solare montate pe aripile sale pentru a absorbi energie luminoasa necesara transportului.

In ciuda faptului ca nu ne putem astepta sa vedem un avion electric utilizat in scop comercial, pentru transportul de pasageri sau marfuri, aceasta provocare a celor doi piloti si a initiatorilor proiectului este de a testa in ce conditii aceasta tehnologie suporta modificari si poate deveni viabila inclusiv pentru utilizarea pe o scara mult mai larga.

Airbus (Franta) si Boeing (SUA), doi dintre cei mai mari producatori de avioane la nivel global, urmaresc cu atentie tendintele la nivel global, iar performanta realizata de micul avion electric este demna de invidiat.

Studiile, designul, dar si constructia primului astfel aparat de zbor au necesitat 12 ani, in anul 2009 fiind primul cand avionul electric si-a facut debutul. Avionul a fost creat pentru a incuraja guvernele lumii sa inlocuiasca factorii poluatori cu o tehnologie eco.

Sursa foto: solarimpulse.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri