Turistii romani rezerva din ce in ce mai mult in sistem early booking, astfel ca acest tip de rezervari au inregistrat o crestere de 20% de la inceputul anului, fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar mijloacele de plata bancare sunt tot mai utilizate, in special cardurile de credit cu dobanda zero, a declarat pentru News.ro directorul general al turoperatorului Mareea, Marius Usturoiu.

"In prezent, prin Mareea, 40% din totalul rezervarilor sunt efectuate prin early booking, iar in 2015, ponderea a fost de 35,7%. De asemenea, remarc o preferinta din ce in ce mai mare a clientului roman de utilizare a mijloacelor de plata bancare, in special prin cardurile de credit cu dobanda zero", a afirmat Usturoiu, potrivit News.ro.

El a aratat ca, in ultimii trei ani, de cand ofertele early booking sunt alese de tot mai multi romani, agentia inregistreaza si o crestere anuala de 25% a numarului celor care folosesc cardul de credit pentru plata in rate.

Principalele avantaje la plata vacantei in rate prin cardul bancar sunt securizarea vacantei la un pret avantajos, dar si posibilitatea achizitionarii pachetului turistic cu pana la 12 rate, atat online, cat si la agentiile de turism.

"Daca un client plateste cu cardul, va reusi sa-si achite integral vacanta pana la plecare in functie de numarul de rate si isi va securiza si un buget pentru serviciile optionale. La ora actuala, 35% dintre turistii Mareea cumpara vacante in rate", a precizat Usturoiu.

De asemenea, romanii vin cu "lectiile invatate" de cele mai multe ori cand isi aleg pachetul turistic. Turistul roman este din ce in ce mai educat, se maturizeaza pas cu pas.

Romanii sunt atenti si la alegerea destinatiilor, primand proximitatea, raportul calitate-pret, dar si siguranta, potrivit sefului Mareea. In ceea ce priveste problemele cu care se confrunta Turcia, una dintre cele mai cautate destinatii de vacanta de catre romani, in pofida atentatelor din Istanbul si Ankara, riviera turceasca ramane o destinatie aleasa in continuare de catre romani.

Usturoiu mai spune totodata ca turistii rusi nu mai cauta statiunile turcesti pentru a-si petrece concediul, dar nu din cauza atentatelor, ci din cauza divergentelor politice la nivel inalt intre Federatia Rusa si Turcia, ceea ce este un avantaj pentru turistii romani.

"Antalya a ramas, pana la ora actuala, o destinatie sigura si cu servicii de top. Cresterea inregistrata de Mareea pentru vanzarile early booking este de 30%. Antalya conduce detasat topul preferintelor, fiind urmata de Marmaris, Bodrum si Kusadasi", a punctat seful Mareea.

Cresterea se datoreaza faptului ca touroperatorii si hotelurile din Turcia prelungesc perioadele pentru oferte early booking, destinatia fiind afectata si de retragerea turistilor rusi.

Romanii prefera in Turcia hotelurile de 4 si 5 stele cu servicii all inclusive si ultra all inclusive. Totodata, Istanbulul inregistreaza o revenire a fluxului de turisti.

Despre impactul amenintarilor si atentatelor teroriste in business-ul companiei, directorul general al Mareea spune ca a fost doar de moment.
"Principalele destinatii promovate de noi sunt oricum, pana la ora actuala, sigure, si incepem cu Romania, Grecia, Bulgaria si Spania. Pe de alta parte, atentate pot avea loc, in prezent, din pacate, aproape oriunde. Asta nu inseamna ca trebuie sa ramanem in casa. Aceasta este si dorinta teroristilor, sa inspire spaima, frica, temeri", a mai spus Usturoiu.

Grecia, Turcia si Bulgaria raman in topul destinatiilor preferate de vacanta pentru turistii romani, deoarece sunt destinatii accesibile, apropiate, iar serviciile sunt de calitate. Atuurile Greciei si Turciei sunt peisajele mediteraneene, iar in cazul Bulgariei, hotelierii atrag turistii cu serviciile all inclusive si facilitatile pentru familiile cu copii.

Insa si destinatiile din Romania sunt din ce in ce mai solicitate, spune Usturoiu, inclusiv litoralul romanesc. Altfel, cateva mii de romani lucreaza in Grecia in domeniul serviciilor, ca animatori, ospatari, barmani, chiar si manageri de hotel.

Cele mai accesibile preturi pentru o familie cu doi copii sunt Bulgaria (700-1.000 euro), Grecia (1.000 – 1.500 euro), Spania si Turcia (aproximativ 2.000 de euro). Pretul pachetului de vacanta variaza insa in functie de mai multi factori, precum clasificarea hotelului (intre doua si cinci stele), perioada vacantei, transport (avion, autocar, individual), tipul de masa ales pentru zilele de cazare (de la mic dejun la all inclusive).

Directorul general al Mareea estimeaza ca preturile pachetelor de vacanta nu vor creste pe termen scurt, ci, dimpotriva, anumite destinatii externe s-ar putea ieftini, inclusiv Romania, daca TVA-ul va scadea la 9% si pentru agentiile de turism.

"Destinatii care s-ar putea ieftini sunt acele potentiale tinte pentru atentate (centre urbane occidentale cautate de turisti pentru city-break). In ce priveste Romania, daca TVA-ul va scadea la 9% si pentru agentiile de turism, asa cum au acum hotelurile si restaurantele, aceasta masura ar lasa ceva mai multi bani in buzunarele turistilor atunci cand platesc o vacanta in tara", a concluzionat seful Mareea.

Sursa foto: Victor Shova/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri