Parcul National Impenetrabil Bwindi

Parcul National Impenetrabil Bwindi

Parcul National Impenetrabil Bwindi din Uganda este considerat unul dintre cele mai bogate ecosisteme ale Africii, care gazduieste sute de specii de plante si animale, printre care si 880 de gorile de munte. UNESCO avertizeaza ca gorilele sunt in pericol din cauza temperaturilor ridicate si a defrisarilor din padurea tropicala.

Parcul Bwindi poate fi vizitat de turisti, care vin aici in special pentru a vedea gorilele. Uganda poate fi vizitata intr-un circuit mai amplu, alaturi de Rwanda, vacanta care costa aproximativ 4.000 de euro de persoana.

Sursa foto: Pixabay

Zonele protejate din Cape Floral

Zonele protejate din Cape Floral

Zonele protejate din Cape Floral, Africa de Sud, in care se afla Gradina Botanica Kirstenbosch cu 7.000 de specii de plante, sunt amenintate de incalzirea globala si izbucnirea periodica a incendiilor, avertizeaza UNESCO.

Arealul Cape Floral se afla in Cape Town si include parcuri nationale, rezervatii naturale, zone salbatice, zone montane si intinderi de paduri. Din 2004 face parte din Patrimoniul UNESCO.

Sursa foto: Pixabay

Insulele Galapagos

Insulele Galapagos

Insulele Galapagos, un arhipelag de 18 insule din largul coastei Ecuador, este un loc cu o biodiversitate bogata in 500 de plante diferite, din care 180 pot fi gasite doar aici, si animale ca broaste testoase gigant, iguane marine, leii de mare si pinguini. Desi in teorie suna bine, fenomenul El Nino, manifestat prin incalzirea anormala a suprafetei apelor, a dus la scaderea populatiei de animale si la albirea recifurilor de corali.

Sursa foto: Pixabay

Venetia

Venetia

Venetia risca sa se scufunde, odata ce nivelul marii creste. De altfel, an de an au loc inundatii care ameninta puternic centrul istoric. Asa ca merita sa dati o fuga cat mai curand in Venetia, una dintre destinatiile romantice ale Europei.

Sursa foto: Pixabay

Valea Kadisha si Cedrii lui Dumnezeu

Valea Kadisha si Cedrii lui Dumnezeu

In Valea Kadisha din Liban, mentionata de 100 de ori in Biblie, este o zona cu numeroase manastiri si schituri, langa care se afla si o padure de cedri, sub denumirea "Cedrii lui Dumnezeu". Zona de padure de cedri este considerata sacra, mai ales ca lemnul a fost folosit pentru a construi edificii religioase.

In prezent, insa, mai exista doar 5% din populatia de cedri originali, iar UNESCO sustine ca schimbarile climatice vor continua sa distruga copacii.

Sursa foto: Pixabay

Insulele Rock

Insulele Rock

Poluarea, temperaturile tot mai crescute ale apei si acidifierea oceanelor au dus la afectarea Insulelor Rock din Palau (Oceanul Pacific) si a coralilor din ocean ca urmare a inalbirii.

Insulele Rock sunt formate din peste 400 de insule de calcar si aproape 400 de specii de corali. Palau are o populatie de aproximativ 21.000 de oameni, iar in 2015 a fost vizitat de 160.000 de turisti, veniti in principal pentru scufundari si excursii de snorkeling.

Sursa foto: Pixabay

Parcul National Komodo

Parcul National Komodo

La fel ca in Palau, acidifierea oceanului si temperaturile tot mai ridicate au inceput sa distruga recifurile de corali din Parcul National Komodo, Indonezia. In Komodo se afla numeroase ecosisteme, de la mangrove, recifuri de corali care au inceput sa se usuce si paduri tropicale. Parcul din Indonezia a fost vizitat anul trecut de 60.000 de turisti straini.

Sursa foto: Pixabay

Parcul National Yellowstone

Parcul National Yellowstone

Yellowstone (SUA) a fost primul parc national din lume, creat in 1872, si este plin de atractii naturale, de la gheizere si izvoare termale la bizoni, elani, lupi si ursi.

Temperaturile anuale mai ridicate au facut ca iernile sa fie mai scurte in Yellowstone, implicit mai putina zapada care sa se topeasca si sa formeze rauri in parc. Astfel, cu un mediu destul de uscat, animalele din parc sunt afectate. Totodata, a crescut riscul de incediu, iar padurile au inceput sa fie distruse.

Sursa foto: Pixabay

Situri istorice din Cartagena

Situri istorice din Cartagena

Aflat pe coasta de nord in Caraibe, orasul Cartagena din Columbia este intr-o zona expusa la cresterea nivelului marii si prin urmare ar putea fi afectat semnificativ de eroziune. Aici se afla mai multe situri istorice, printre biserici si situri militare care la un moment dat ar putea sa dispara.

Sursa foto: Pixabay

Fiordul Ilulissat

Fiordul Ilulissat

Temperaturile din ce in ce mai ridicate au inceput sa impulsioneze turismul in orasul si fiordul llulissat din Groenlanda. Fiordul este de obicei inghetat in timpul iernii, insa vara gheata incepe sa se crape si sa cada in apa. Aici, ajung anual 60.000 de turisti, din care jumatate cu barca. In 1.000 de ani, toate blocurile de gheata din Groelanda se pot topi, avertizeaza UNESCO.

Sursa foto: Pixabay

Sursa foto: Pixabay