Pentru cei mai multi dintre noi, vara este anotimpul vacantelor, al concediilor si al calatoriilor fara griji. Pentru hoti insa, vara este sezonul cel mai productiv. Statisticile politiei arata ca vara este anotimpul furturilor din locuinte, tocmai din cauza faptului ca multi oameni sunt plecati de acasa pentru perioade mai lungi.

Din fericire, tehnologia iti pune la dispozitie destule sisteme de securitate capabile sa te scape de neplaceri, si nu sunt costisitoare. Si inainte sa obiectezi ca trebuie sa dai bani, gandeste-te la un singur lucru: daca iti intra hotii in casa si iti forteaza usa, numai inlocuirea incuietorii te va costa minimum 100 de lei, si mai mult ca sigur ca asta o sa fie cea mai mica paguba a ta.

Apoi, un sistem de securitate mai are si alte utilizari, nu doar cele legate strict de securitate. De exemplu, o camera de supraveghere poate fi folosita si ca baby monitor, daca este montata in dormitorul copilului, iar cele de exterior pot supraveghea orice, de la locul de parcare pana la cresterea copacilor sau traficul de pe bulevard.

Asadar, ce poti face ca sa nu ajungi victima hotilor cand esti plecat de acasa? Iata sapte moduri in care tehnologia te ajuta sa nu ajungi victima furtului din locuinte.

1. Nu anunta pe retelele de socializare ca pleci de acasa, chiar daca e tentant

Mesajul pe care tu vrei sa il transmiti este “in perioada 15-25 august sunt in concediu, bucurati-va pentru mine”, insa pentru unii acest mesaj se citeste “in perioada 15-25 august nu e nimeni acasa la mine, deci toate bunurile mele sunt nepazite”. Si cu cat mai mare este cercul tau de contacte in retelele sociale, cu atat mai mari sunt sansele ca informatia ca pleci de-acasa pentru doua saptamani sa ajunga la cine nu trebuie.

2. Monteaza-ti camere de supraveghere DVR

Atunci cand nu esti acasa, ai nevoie de “ochi” peste tot. Statistic vorbind, probabilitatea ca o locuinta cu un sistem de supraveghere video sa fie jefuita este infima. In ultima instanta, daca totul merge extraordinar de prost si casa ta chiar este jefuita, atunci filmarile facute de camerele de supraveghere sunt cel mai bun mijloc de gasi faptasul. Preturile pentru un kit de supraveghere DVR incep de la 350 de lei, pe emag.ro, cu o singura camera de interior-exterior. Pentru 660 lei puteti lua un sistem cu patru camere incluse, iar la cel.ro gasiti ceva asemanator cu 650 lei, dar tineti cont ca toate aceste sisteme vin fara HDD.

3. Fa cat mai vizibil faptul ca ai un sistem de securitate montat acasa

In fond, scopul primar al unui sistem de securitate nu e sa prinzi hotul dupa ce a furat din casa, ci sa nu-ti intre in casa de la bun inceput. Din fericire, hotii nu sunt ca in filme precum Ocean 11, echipe de indivizi super-inteligenti, ingineri mega-specializati pentru care un sistem de securitate ultra-complex este o provocare absolut irezistibila. Nu, in realitate hotii sunt oportunisti precauti si aleg intotdeauna variantele cu risc minim. De aceea, un sistem de supraveghere vizibil este eficient din start, pentru ca descurajeaza hotii. Exista si camere de supraveghere false, a caror eficienta este data tocmai de factorul descurajare. Evident, sunt si mult mai ieftine.

4. Pune UPS pentru camerele de supraveghere

Oricat de bine gandit ar fi sistemul tau de supraveghere video, nu uita ca exista un panou de sigurante care il poate dezactiva imediat. Apartamentele au un panou de sigurante in scara blocului, iar casele au siguranta centrala pe peretele exterior sau chiar in strada, ceea ce face ca dezactivarea sistemului de siguranta sa fie simpla si lipsita de riscuri pentru hoti.

E adevarat ca un sistem de supraveghere profesional “stie” sa declanseze alarma in cazul in care este ii este intrerupta alimentarea, dar nu toate fac asta. Apoi, alarma se va opri la un moment dat. Iar daca nimeni nu a intervenit cat timp alarma a fost pornita, atunci hotii stiu ca au cale libera catre locuinta ta. Un UPS de 600W (nivel mediu) costa de la 400 de lei in sus in oferta evomag.ro, iar un entry-level costa 159 lei.

5. Instaleaza-ti o alarma pentru casa

Alarma pentru casa

Foto: smtransit.com

Chiar daca nu esti dispus sa investesti intr-o solutie profesionala de securizare a casei, care implica si contract cu o forta de interventie rapida, exista sisteme de alarma destul de ieftine, controlabile prin telefonul mobil, care iti trimit SMS in caz de fortare a intrarii sau chiar te suna. Un astfel de sistem costa 390 de lei la cel.ro, dar exista si o varianta mai ieftina, la 245 de lei.

6. Urmareste totul de la distanta

Chiar daca esti plecat, este important sa poti urmari ce se intampla in casa si pe langa casa, macar pentru linistea ta. Camerele IP cu rotatie sunt ideale pentru actiune la distanta, acoperind practic tot campul vizual. Pot fi folosite direct prin router-ul casei, care ii va dedica un IP, sau printr-un sistem NVR.

7. Iluminare cu senzor de miscare

Un senzor de miscare care aprinde lumina va descuraja pe oricine ar incerca sa se strecoare in perimetul locuintei tale. Hotul cauta adapostul intunericului, nu vrea sa opereze la lumina, in vazul tuturor. Aprinderea brusca a luminii il va face sa se simta demascat si vulnerabil, crezand ca e cineva acasa si ca tocmai a fost prins.

Chiar daca isi da seama ca lumina s-a aprins automat, va sti ca nu el controleaza situatia si ca a nimerit intr-o casa securizata. In plus, aprinderea luminii atrage atentia eventualilor martori, adica exact ce incearca hotul sa evite. Un reflector cu senzor de miscare pentru exterior costa putin peste 100 lei si il va face pe intrus sa se simta ca pe platoul de filmare. Pentru interior exista becuri cu senzor de miscare, genul de bec care da infarct hotilor.

Sursa foto: youtube.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri