Afacerile cumulate ale agentiilor de turism din Romania ar putea depasi semnificativ pragul de 1 miliard de euro in acest an, ceea ce ar reprezenta un nivel dublu fata de cel inregistrat in 2010, potrivit unui studiu realizat de analistii de la KeysFin, ale caror proiectii pleaca de la cifrele raportate oficial de catre agentiile de turism.

KeysFin a folosit datele de la Registrul Comertului si de la Ministerul Finantelor, care arata ca numarul companiilor care activeaza in domeniul turismului romanesc a depasit pragul de 3.000, fiind in crestere cu peste 1.000 fata de nivelul din 2010, potrivit News.ro.

In 2014, cifra de afaceri cumulata a firmelor din sectorul turismului a ajuns la nivelul de 4,3 miliarde de lei, in crestere cu aproape 2 miliarde de lei fata de 2010.

"Datele statistice partiale indica faptul ca, in 2015, afacerile din acest sector au depasit nivelul din anul precedent, iar 2016 se anunta a fi cel mai bun an pentru turismul romanesc din ultimii zece", sustin analistii de la KeysFin.

Analistii pun dezvoltarea sectorului turistic pe seama cresterii increderii in economia romaneasca, pe imbunatatirea conditiilor macro-economice, mai ales dupa reducerea TVA, pe relativa stabilitate a monedei nationale si pe evolutia ofertelor din turism.

In acest an,destinatiile externe ale turistilor romani vor fi in principal Bulgaria si Grecia, din cauza pericolelor generate de atentatele teroriste, care au redus rezervarile spre alte destinatii populare printre romani, precum Turcia, Egiptul si chiar Franta.

La finalul lunii mai, proprietarul turoperatorului Cocktail Holidays, Dan Goicea, a admis, pentru News.ro, ca atentatele si amenintarile teroriste au lovit puternic afacerile agentiilor romanesti de turism, in conditiile in care vanzarile de vacante in Turcia, una dintre principalele destinatii externe ale turistilor romani, au scazut cu 20% in acest an.

Goicea este primul patron din turismul romanesc care recunoaste declinul puternic al rezervarilor din cauza atentatelor teroriste, in conditiile in care alti jucatori din turism au sustinut ca efectul asupra vacantelor din Turcia este nesemnificativ sau redus.

Potrivit KeysFin, turoperatorii din Romania au realizat in 2014 afaceri de 2,04 miliarde de lei, in timp ce agentiile de turism au raportat un business de 1,95 miliarde lei. Alte 320 de milioane de lei au provenit din sectorul serviciilor de rezervare si asistenta turistica.

"Prima liga" din sectorul turistic romanesc cuprinde companiile Touring EuropaBus Romania SRL (Eurolines), cu o cifra de afaceri de 297,9 milioane de lei, Perfect Tour SRL (226,5 milioane lei), Christian '76 Tour SRL (213,5 milioane lei), Eximtur SRL (175,2 miliooane lei), Happy Tour SRL (168,4 milioane lei) si Vola.ro SRL (122,3 milioane lei).

In liga a doua, a firmelor din turism cu afaceri de peste 60 milioane de lei, se afla Hotelair SRL, Fly Go Voyager SRL, Paravion Tour SRL si Business Travel Turism SRL.

Cati romani calatoresc anual in tara si in strainatate

Atunci cand vine vorba sa mearga in vacante, romanii aleg in primul rand destinatii din strainatate. Astfel, 647.000 de turisti au mers in strainatate in 2015, fata de 564.000 care au ales destinatiile din tara.

In 2014 au fost inregistrati 542.000 de turisti care au ales vacantele externe si 502.000 care au mers in destinatii din Romania.

“Datele legate de calatoriile in afara tarii includ, bineinteles, toate inregistrarile oficiale, inclusiv biletele de avion sau de autocar vandute de firmele de profil pentru destinatiile din strainatate”, afirma KeysFin.

Cele mai cautate destinatii externe de vacante din 2015 au fost, pentru romani, Grecia si Bulgaria, cu 136.812 turisti, respectiv 110.558 turisti. Pe locurile urmatoare s-au situat Turcia, Spania, Italia, Germania, Franta si Marea Britanie.

Romanii cu bani prefera, tot mai mult, destinatii considerate exotice, dar mai scumpe, precum Mexic, Australia, Iordania, Canada sau Japonia.

“In ceea ce priveste tari precum Spania, Italia, Germania, avem foarte multe calatorii ale romanilor care muncesc acolo, dar si un interes important din partea turistilor interesati mai ales de city-break-uri in orase precum Barcelona, Roma, Berlin, Paris sau Londra”, au explicat analistii de la KeysFin.

Informatiile din studiu sunt culese din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare privind societatile comerciale si PFA-urile active din Romania.

Sursa foto: YanLev/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri