Turismul din Antalya se confrunta cu o criza importanta in ce priveste numarul de turisti, in contextul disputelor cu Rusia, dar si a atentatelor care au avut loc in Turcia, hotelierii si autoritatile luand insa masuri atat de securitate, cat si de reducere semnificativa a preturilor pentru pachetele turistice, de pana la 30 la suta, in speranta ca in acest fel vor atrage mai multi turisti din alte state, inclusiv din Romania, acestia reprezentand in prezent doar 1% din numarul total.

Autoritatile si hotelierii din Antalya sunt in alerta dupa izbucnirea conflictului cu Rusia, deoarece, spun ei, disputa politica s-a transformat in una economica, rusii avand interdictie sa mai mearga in Antalya. In conditiile in care numai in 2015 au fost trei milioane de turisti rusi, pagubele din turism ar putea fi enorme, potrivit News.ro.

Guvernul turc a luat masuri exceptionale pentru a sustine turismul, inclusiv acodarea a 6.000 de dolari pe avion agentiilor care aduc turisti straini
Guvernatorul Antalyei, Muammer Turker, a vorbit, intr-o intalnire cu jurnalisti romani, despre masurile pe care Guvernul le-a luat pentru sustinerea turismului. Astfel, pentru a-i ajuta pe cei care lucreaza in turism, in actualul context al pierderii provizorii a pietei ruse, Guvernul a decis sa acorde sprijin sub diferite forme.

Una dintre masuri vizeaza agentiile de turism care aduc turisti straini, acestea primind la schimb 6.000 de dolari pentru fiecare avion cu turisti. Pe de alta parte, Guvernul sustine angajatorii, dar si angajatii turci din turism. “Celor care lucreaza in turism si au datorii la banci, statul turc le-a amanat datoria. In turism, in special in Antalya, se lucreaza cam noua luni pe an, iar iarna nu se lucreaza. Daca un om a muncit noua luni pe an in turism, celelalte trei luni statul ii plateste asigurarile de sanatate si salariul. Statul vrea sa ajute turismul in aceasta perioada”, a explicat Muammer Turker.

Guvernatorul a declarat ca Antalya atrage 60 la suta din totalul turistilor veniti in Turcia, pentru acestia fiind disponibile nu mai putin de 2.400 de hoteluri, iar 380 dintre ele sunt de 5 stele. “In 2015, cei mai multi turisti au venit din Germania, Rusia, Olanda, Danemarca. Desigur, in acest an, am sesizat o oarecare temere in randul unor turisti. Este o pierdere pentru noi, in mod cert. Nu putem spune cat de mare. Asta vom vedea in perioada iunie-iulie. Anul acesta, estimam ca cei mai multi turisti din Europa vor veni din Germania, Rusia, Olanda, Marea Britanie, Suedia”, a explicat Muammer Turker.

Acesta, dar si hotelierii invita romanii sa viziteze Antalya, promitandu-le pachete foarte avantajoase ca pret in comparatie cu anii trecuti.
“Din Romania au venit, in 2015, aproximativ 100.000 de turisti. Ii invitam sa descopere Antalya, cu atat mai mult cu cat in acest an sunt oferte la preturi reduse”, a mai spus guvernatorul. Dincolo de scaderea numarului de turisti rusi, a mai aparut si problema atentatelor din Turcia, insa autoritatile din Antalya sustin ca aceasta este o falsa problema in regiunea lor.

“Este cea mai sigura zona turistica, pentru ca punem pret, in principal, pe siguranta oamenilor. Incercam sa prevenim totul inainte sa se intampla ceva. In autogari, in aeroporturi, pe strazi, in unele puncte din oras, mentinem securitatea cu ajutorul politiei, jandarmeriei, exista agenti de paza si la hoteluri. Sunt forte de politie care patruleaza in principalele puncte din orase. Sunt atat in uniforma, cat si in civil. Sunt cazuri cand cel care iti vinde un anume produs la colt de strada sa fie de fapt politist sub acoperire. Pot spune ca Antalya este un oras sigur”, a asigurat Muammer Turker, precizand ca in cei 30 de ani de cand Antalya este un oras turistic nu a existat niciun incident care sa puna in pericol viata vreunui turist.

In acelasi timp, marile hoteluri au luat masuri suplimentare de securitate, angajand companii de paza care lucreaza si cu politisti, jandarmi, dar si cu serviciile secrete. Presedintele Federatiei Hotelierilor din Turcia (TUROFED), Osman Ayik, a spus ca toate autoritatile iau masuri speciale pentru ca vizitatorii sa fie tot timpul in siguranta si a semnalat faptul ca siguranta este o problema in toata lumea.

“Europa are in ansamblu astfel de probleme si siguranta cetatenilor, a turistilor, este o prioritate. Am sporit masurile de securitate inca de la sosirea in aeroport. Turistii trebuie sa stie ca aici se pot bucura in liniste de vacanta lor (...) Peste tot in lume sunt probleme pentru ca terorismul este peste tot. Fiecare dintre noi trebuie sa lupte cu asta. Atacuri teroriste pot avea loc oriunde. Noi ne luam cele mai bune precautii. Clientii nostri, cand vin aici, isi pun viitorul in mainile noastre. In jurul hotelurilor, chiar si in interior sunt forte de securitate care sa asigure linistea”, a explicat Osman Ayik.
Spre exemplu, intr-un resort din Antalya nu poti sa intri daca nu esti pe lista la receptie, iar la intrare se fac verificari cu detectoarele de arme si explozibili.
“Este mai mult decat sigur. Daca imi spui ca undeva esti complet in siguranta, atunci in Antalya este si mai sigur. Antalya este importanta pentru publicul international. (...) Turistii romani trebuie sa stie ca Antalya este ca o destinatie romaneasca. Avem culturi foarte asemanatoare, oameni foarte asemanatori, mancarea noastra, muzica si dansurile sunt foarte asemanatoare. Deci, ei cand vin aici se simt ca acasa. La fel ma simt si eu cand merg in Romania, indiferent ca este vorba de Brasov, Cluj sau Sibiu. De cand am deschis hotelul, romanii vin chiar si iarna, mai ales cei pasionati de golf, iar noi le asiguram cele mai bune conditii si oferte”, a spus managerul general al Calista Luxury Resort, Ali Kizildag. Acesta a precizat ca in resortul pe care il conduce, si in care a fost cazat si presedintele Barack Obama atunci cand a participat la Summitul G 20 din Antalya, preturile au scazut cu pana la 15 la suta in acest an.

Pe de alta parte, Oznur Ozdemir Ozaltin, general manager la Gloria Golf Resort, a explicat ca masurile exceptionale de securitate nu sunt luate de acum si ca inca de la inceput Antalya a fost una dintre cele mai sigure zone. El a mai spus ca dupa aparitia problemelor cu Rusia, hotelierii turci au inceput sa se orienteze catre alte piete si sa investeasca in promovare, una dintre ele fiind Romania.

”Asteptam sa creasca cu 15-20 la suta numarul de turisti romani. Am investit in promovare, iar romanii trebuie sa stie ca Antalya este foare sigura si, probabil, una dintre cele mai bune locatii pentru romani. Investitiile facute, dar si serviciile oferite aproape intotdeaua ii fac pe turisti sa se intoarca. Ne-am concentrat pe Romania, Serbia si speram ca turismul si filosofia ospitalitatii vor face sa avem turisti ca inainte. Nu cred ca problema este pretul. In acest moment, este sentimentul securitatii. (...) Am simtit ca sunt niste intrebari ale romanilor apropo de Turcia, dar cred ca asta a disparut si, dupa o vacanta aici, vor alege din nou Antalya”, a spus Oznur Ozdemir Ozaltin.

ANAT: Oferte ca in acest an, pentru Antalya, nu am avut in ultimii 15 ani

Masurile luate de hotelierii turci, in ce priveste reducerea preturilor, au impresionat chiar si operatorii romani. Prim-vicepresedintele ANAT si directorul Paralela 45, Alin Burcea, a precizat ca oferte cum sunt in acest an pentru Antalya nu au mai fost, cel mai probabil, in ultimii 15 ani.

“Hotelierii de acolo au reactionat imediat la cunoscuta criza pe care o au ei, una din problemele majore fiind ca nu mai vin turistii din Rusia. (...) S-au reorientat, s-au recalibrat si avem tarife foarte bune, programe de genul «no name» - hoteluri de 5 stele pe care le afli acolo sau «ruleta», sau «3-2-2».

Sunt pachete de 5 stele la 399 de euro, la 4 stele, dar pe care nu le recomandam in Antalya, poate sa fie si la 300 de euro. Preturile au scazut cu 30 la suta. Foarte multe hoteluri, care au vrut sa mentina numarul de turisti, au prelungit early-booking-ul din martie. Deci, hotelierii de acolo chiar stiu sa reactioneze cand este vorba de o situatie mai delicata si este evident ca cei 3 milioane de turisti rusi se resimt in economia lor”, a spus Alin Burcea.

Potrivit acestuia, criteriul principal pentru care se merge in Antalya este plaja, pentru ca e foarte buna, dar si pretul si faptul ca este all inclusive. “Nu este vorba de mancare, dar la all inclusive, cand ai doi copii, stii ca ai platit o singura data si dupa aceea nu mai scoti bani din buzunar. Apoi, resorturile de acolo, in afara de restaurantul principal, au doua, trei, cinci restaurante a la carte, care pot fi cu specific diferit, unde nu platesti sau poti sa platesti bautura”, a mai spus prim-vicepresedintele ANAT.

Presedintele Consiliului Regional Bucuresti-Ilfov din cadrul ANAT si directorul Cocktail Holidays, Dan Goicea, a explicat ca turismul din Antalya este putin diferit de turismul din celelalte tari europene, in sensul ca Turcia a dezvoltat sistemul de all inclusiv cel mai bun din Europa, un sistem care este originar de peste ocean, din Mexic.

“Majoritatea hotelurilor sunt de fapt niste cluburi foarte mari, care in interior iti pot acorda absolut toate serviciile cu care esti invatat intr-o destinatie turistica si, practic, nu ai nevoie sa iesi in afara resortului respectiv si, in acest fel, securitatea se poate asigura mult mai usor. Noi va confirmam ca nu exista probleme majore”, a spus Goicea.

Peste 100.000 de romani, atrasi de vacante in Antalya in acest an

Numarul romanilor care in acest an vor alege sa petreaca vacanta in Antalya va fi, potrivit estimarilor, de peste 100.000. Reprezentantii ANAT spun insa ca nu se asteapta ca in 2016 sa se depaseasca „varful” de turisti pe care Antalya i-a avut din Romania, respectiv 150.000 in anii 2008 - 2009.

In topul preferintelor romanilor, in materie de vacante, raman Bulgaria, cu aproximativ 250.000 de turisti/an si Grecia, care a inregistrat o crestere a numarului de romani care o viziteaza, in ultimii trei ani. Potrivit reprezentantilor ANAT, cele doua tari sunt preferate si pentru faptul ca este mult mai simple de mers cu masina sau cu autocarul.

Sursa foto: Alexander Tihonov / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri