Peste o treime dintre romanii care isi cumpara vacante in strainatate nu isi fac asigurare storno, potrivit Paravion. Astfel, acestia nu isi mai pot recupera banii daca nu mai pot merge in concediu din cauza unor probleme personale. De asemenea, 20% dintre romani risca sa plateasca taxe de spitalizare costisitoare in strainatate, pentru ca nu isi fac asigurare de sanatate inainte de a pleca in vacanta.

”Pachetul storno, desi ii protejeaza pe turisti de o multitudine de evenimente, atat in cazul anularii, cat si in cazul intreruperii calatoriei, nu este intens solicitat in tara noastra. Peste o treime dintre cei care isi programeaza concediile peste hotare risca sa piarda banii de concediu, pentru ca nu au asigurari storno, desi tarifele politelor sunt infime in raport cu sumele asigurate. Aceste polite le asigura returnarea banilor, in limita a 42.000 lei, daca nu mai pot merge in concedii din cauza unor probleme personale. Procentul exact se calculeaza in functie de situatie, iar rezolutia survine ulterior, din partea asiguratorului”, declara Remus Visan, directorul general al Paravion.

Turistii au la dispozitie cinci grupe principale de asigurari: clasic, premium, winter sports, storno sau travel. In Romania, asigurarile clasice de sanatate si cele storno sunt cele mai solicitate. Pe de alta parte, conform datelor Paravion, doar 65% dintre romanii care merg in vacante in strainatate isi fac asigurare storno, iar pentru asigurarile de sanatate opteaza 80% dintre ei.

Pretul asigurarii storno porneste de la 42 lei pe pachet, in timp ce pentru o asigurare de sanatate, costul porneste de la 32 lei. Tarifele sunt valabile pentru calatorii cuprinse intre 1 si 4 zile, dar pot fi calculate si in functie de valoarea pachetului turistic achizitionat.

In ce conditii isi pot recupera turistii banii pe vacante

Asigurarea storno este valabila si atunci cand intervine imbolnavirea grava brusca, vatamarea grava brusca sau decesul persoanei asigurate sau al unei rude apropiate, respectiv partenerul de viata.

O asigurare storno acopera returnarea banilor si in cazul inrautatirii grave bruste a unei suferinte (boli cronice) a persoanei asigurate, dar si in cazul concedierii neasteptate de catre angajator, inaintarea actiunii de divort de catre partenerul de casatorie al persoanei asigurate, nepromovarea unei clase terminale sau a bacalaureatului. Sarcina este, de asemenea, un eveniment asigurat, daca este constatata si confirmata medical dupa incheierea asigurarii.

O alta situatie in care se poate folosi aceasta asigurare este cea in care daunele elementare sau furturile prin spargere influenteaza grav proprietatea persoanei asigurate, iar in urma acestor evenimente prezenta persoanei asigurate este indispensabila.

La ce riscuri se expun turistii care nu isi fac asigurari de sanatate in concediu

Conform datelor Paravion, pentru asigurarile de sanatate opteaza doar 80% dintre romanii care pleca in vacante in afara tarii, iar restul risca sa plateasca cheltuieli de spitalizare substantiale, in caz de accident in timpul concediului.

In functie de complexitatea interventiei pentru care turistul este internat, precum si de tara in care acesta calatoreste, costurile unei zile de spitalizare in strainatate pot oscila de la cateva sute de euro la peste 1.000 de euro.

Turistii mai au la dispozitie si asigurarile multitrip, pentru 365 zile, cu conditia ca o calatorie sa nu aiba mai mult de 42 zile. De asemenea, pentru amatorii sporturilor de iarna sunt disponibile pachetele winter sports, care acopera si posibilele accidente ce survin in timpul practicarii diferitelor sporturi de iarna si interventiile medicale necesare.

Cu o cifra de afaceri de 193 mil. lei (43 mil. euro), Paravion este cea mai mare agentie de turism online si una dintre cele mai mari agentii de turism din Romania, unde concureaza cu Vola.ro, eSky.ro, Tripsta.ro si Fly-go.ro.

Sursa foto: YanLev/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri