Turismul intern inregistreaza cresteri considerabile atat ca urmare a atentatelor externe sau a tensiunilor din unele destinatii populare in ultimii ani, cat si a faptului ca este an electoral, alegerile fiind programate in 11 decembrie.

Agentiile de turism sunt in perioada de varf a vanzarilor pentru pachetele de sarbatori, iar pentru a stimula vanzarile in octombrie au oferte speciale, cu reduceri de pana la 50%, scrie News.ro.

Turismul intern inregistreaza cresteri considerabile atat ca urmare a atentatelor externe sau a tensiunilor din unele destinatii populare in ultimii ani, cat si a faptului ca este an electoral, alegerile fiind programate in 11 decembrie.

Multi turisti sunt angrenati in procesul electoral sau sunt angajati la stat si isi petrec vacanta de iarna in tara, aproape de casa, pentru ca se asteapta la schimbari importante in luna decembrie, odata cu formarea unui nou guvern.

In privinta preturilor, o minivacanta de Craciun la o pensiune rurala poate costa 100 de euro de persoana.

Cei care nu-si permit un sejur la hoteluri de patru sau cinci stele pe Valea Prahovei, la Poiana Brasov sau in Predeal pot merge la o pensiune rurala sau intr-o statiune balneara.

Tarifele pot varia de la 100 de euro de persoana pentru minivacanta de Craciun la o pensiune rurala pana la circa 1.000 de euro de persoana pentru patru sau cinci nopti de Revelion, cu all inclusive, la 4 sau 5 stele, intr-o statiune montana.

Din pacate, Romania nu este inca o destinatie internationala pentru perioada sarbatorilor de iarna. Inca atragem putini turisti straini in acest interval, intr-un context in care ar putea veni mult mai multi. Avem turism rural cu traditii, avem deja Piete de Craciun bine organizate iar stilul romanesc de a petrece trecerea dintre ani este unic”, a comentat consultantul in turism Traian Badulescu.

Insa faptul ca Romania nu este o destinatie turistica internationala ii avantajeaza pe turistii romani, pentru ca preturile sunt mai mici, iar aglomeratia - mai mica.

De altfel, tendinta turistilor romani este de a favoriza destinatiile interne, doar circa un sfert dintre turisti mergand in strainatate.

“Raportul intre romanii care aleg petrecerea sarbatorilor de iarna in Romania si a celor care prefera strainatatea este, de obicei, de trei la unu in favoarea Romaniei”, a precizat Badulescu.

Potrivit specialistilor in turism, romanii care isi permit sa mearg in vacante prefera, de sarbatori, minisejururile la hotelurile din statiunile montane, balneare ori la pensiuni rurale din Romania, iar strainii prefera sederea in zone cu traditii si turism rural dezvoltat, precum Maramures, Bucovina, Neamt, Sibiu.

Strainii sunt in general turisti cu pretentii mai mari si solicita minicircuite, insa unii vad Romania mai degraba ca o destinatie de city-break, de distractie ieftina si evadare din constrangerile societatilor occidentale, si vin sa se distreze in orase mari precum Bucuresti, Sibiu, Cluj, Timisoara, Brasov sau Iasi.

In privinta sejururilor in strainatate, destinatiile preferate de romani sunt anul acesta Praga, Viena si Israel, unde preturile sunt accesibile.

“In medie, un turist cheltuieste 300 euro de persoana pentru o excursie de Craciun cu autocarul la Viena sau Praga, si circa 600 de euro pentru un sejur de sapte nopti in Israel”, a declarat pentru News.ro directorul general al turoperatorului Christian Tour, Marius Pandel.

Vacantele de Revelion cele mai accesibile, ca pret si distanta, sunt sejururile in Bulgaria - Bansko, de la 250 de euro de persoana, Viena (de la 165 euro) si Venetia (cu preturi de la 265 euro).

In ultimii ani, printre destinatiile preferate ale romanilor cu bani pentru Revelioane se numara si Dubaiul. Tarifele pornesc de la 736 euro/ pe ersoana pe sejur, avand incluse biletul de avion, cazare sapte nopti si cina festiva de Revelion.

In ultimii ani, pensionarii romani cu bani sunt printre cei mai activi turisti in aceasta perioada, insa preferintele romanilor in materie de vacante de iarna sunt similare celor din ultimii ani, considera directorul Christian Tour.

O alta destinatie in crestere pentru reveluion este Malta, unde trecerea dintre ani este sarbatorita la temperaturi de peste 20 de grade Celsius.

In plus, Malta este considerata o destinatie ieftina, concurand cu Turcia sau Grecia.

Sursa foto: Ursula Perreten/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri