Peste 1.000 de austrieci isi vor petrece sarbatorile de iarna in Romania, a declarat pentru News.ro Simion Giurca, seful Biroului de Promovare Turistica a Romaniei in Austria.

Austriecii sunt atrasi de Transilvania, dar vin si in city-break in Bucuresti, pentru viata de noapte si pentru gastronomia romaneasca, dar sunt si austrieci care fac parte din casatorii mixte si vin de sarbatori cu familia in vizita la rudele din Romania.

"Chiar daca oferta turistica a Austriei este excelenta pentru turismul de iarna, exista tot mai multi austrieci interesati de zona traditionala romaneasca. Sunt peste 1.000 de austrieci care vor veni de sarbatori in Romania. Noi tocmai lucram la acest capitol, la atragerea unui numar mai mare de turisti care sa isi petreaca sarbatorile de iarna in Romania", a spus Giurca, pentru News.ro.

Numarul austriecilor care viziteaza Romania poate fi si mai mare, avand in vedere ca nu toti sunt inregistrati ca turisti. Astfel, unii nu isi achizitioneaza vacanta printr-o agentie de turism si vin pe cont propriu, cu rulotele sau cu motocicletele.

"Exista austrieci legati intr-un fel sau altul de Romania, acei expati care isi invita rudele, membrii familiei. Dar sunt si aceia care vin in city-break, mai ales in Bucuresti, pentru oferta sa culturala, pentru viata de noapte, in general pentru partea de distractie, dar si gastronomie, care pentru austrieci este o componenta importanta a produsului turistic. Ei sunt categoric indragostiti de gastronomia romaneasca", a mentionat Giurca.

Un factor important este reprezentat de cele pana la sapte zboruri zilnice care leaga Bucurestiul de capitala Austriei, prin Tarom si Austrian Airlines.

"Pentru austrieci, produsul care prinde cel mai bine ramane Transilvania, asta si datorita faptului ca exista un trecut istoric comun. In plus, in orasele transilvanene s-au pastrat licee cu predare in limba germana, deci avem vorbitori de limba germana, iar sansele ca austriecii sa-i intalneasca in unitatile turistice sunt foarte mari", a mentionat reprezentantul Biroului de Promovare Turistica a Romaniei in Austria.

Turistii austrieci cheltuie, in medie, 100 de euro pe zi, in afara de costurile cu cazarea si transportul. Turistii care vin in city-break stau in medie patru zile, iar cei care vin in vacanta cu familia stau si cate zece zile, arata estimarile din piata. "Datele bancii centrale a Austriei arata ca anul trecut am avut o crestere a cheltuielilor nete exclusiv in turism facute de austrieci de 54 milioane euro, cu 2 milioane mai mult fata de anul anterior. In conditiile in care preturile au fost stabile, iar cheltuielile au crescut, reiese clar ca a crescut numarul de turisti (austrieci in Romania, n.r.)", a precizat oficialul din turism.

Statisticile oficiale privind cheltuielile facute de turistii austrieci in acest an in afara tarii vor fi cunoscute in luna martie a anului viitor. Vara, multi turisti austrieci vin in Romania cu rulotele, fiind un segment care s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani.

"Exista doua landuri in Austria, cele mai vestice, Tirol si Vorarlberg, in care sunt foarte multi practicanti ai acestui gen de turism. Oamenii nu inteleg intotdeauna despre ce e vorba, nu e vorba de turisti care vin cu bani putini, cu buget mic, este vorba de turisti care indragesc acest tip de turism. Ei se misca cu un apartament pe roti care poate costa 200.000 de euro si indragesc aceasta libertate de calatorie, avand posibilitatea sa se opreasca unde vor si cand vor", a explicat Giurca.

Circuitele medii ale acestor turisti pot dura chiar si sase saptamani. "Din pacate, acesti turisti nu sunt raportati si nu intra in datele oficiale", a punctat Giurca. Un alt tip de turism popular printre multi austrieci este cel pe motocicleta. Motociclistii din Austria vin pentru cele doua drumuri montane de referinta din Romania, Transfagarasan si Transalpina.

"Anul acesta, un singur turoperator din Austria, care a intrat pe piata acum patru ani, a avut 17 grupuri organizate cu turisti pe motocicleta. Sunt turisti foarte sensibili, pentru ca e foarte important sa gaseasca o infrastructura rutiera buna. De exemplu, o groapa in asfalt lor le poate fi fatala", spune Giurca.

In septembrie-octombrie, circa 3.300 de pensionari austrieci au venit prin agentia lor de turism in vacanta in Romania, unde au stat opt zile, iar in luna mai 2017 este asteptat un grup de circa 1.300 de astfel de turisti din trei landuri austriece, in concediu in Romania. In prezent, peste 110 firme de turism din Austria ofera Romania in catalogul lor, astfel ca exista sanse ca numarul turistilor austrieci din Romania sa creasca in urmatorii ani.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri