Desi este accesibil ca pret, mai ales pentru turistii din Occident, Bucurestiul este nu este "aproape deloc" exploatat turistic, da un semnal de alerta Calin Ile, presedintele FIHR. Unul dintre motive este faptul ca nu exista spatiu pentru evenimente, care ar putea sa atraga zeci de mii de turisti, cum se intampla la festivalul Untold.

"Bucurestiul nu este exploatat din punct de vedere turistic aproape deloc. Potentialul este mare si locul pe harta turismului european ar putea sa fie unul important mai ales in contextul schimbarilor geo-politice din ultimii ani", sustine Calin Ile, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR) si director al hotelului Ibis Nord.

Mai are Bucurestiul nevoie de hoteluri? Descopera radiografia unei piete pe care ar putea "straluci" mai multe stele pe Wall-Street PRO.

Ile puncteaza ca potentialul mare al Bucurestiului sta in doua directii importante: turismul de MICE (de evenimente) si turismul de city break.

Bucurestiul ar trebui sa domine in Balcani prin organizarea de evenimente.

Potrivit INS, Bucurestiul a fost vizitat in 2016 de peste 1,1 milioane de turisti straini. Desi cifra este in creste, capitala Romaniei este departe de alte capitale sau orase europene. Ca o comparatie, cel mai vizitat oras din Europa, Londra, a adunat anul trecut aproximativ 20 de milioane de turisti straini. Dar Bucurestiul este departe si de Budapesta, vizitata anual de 3-4 milioane de straini.

"Bucurestiul ar trebui sa fie unul din liderii organizarii de evenimente in zona Balcanilor, sa preia multe din evenimentele facute in Istanbul si sa domine zona de sud-est a Europei in organizarea de evenimente, fata de Bulgaria, Moldova, Albania, Ucraina, tot spatiul ex-iugoslav. Dar nu avem un convention center, ceea ce e nu se intampla in nicio alta capitala din UE", subliniaza reprezentantul hotelierilor.

De ce Bucurestiul nu rasare pe harta turismului european

Calin Ile a gasit trei motive pentru care Bucurestiul pierde turisti, implicit bani:

  • ar trebui sa facem conferinte internationale de peste 1.000 pers si pana la 10.000 persoane, dar nu avem unde
  • ar trebui sa organizam evenimente sportive, dar nu avem unde
  • ar trebui sa organizam evenimente culturale de amploare, dar nu avem sala

Prin comparatie, Cluj Napoca a reusit sa dezvolte turismul in zona datorita a doua evenimente, Festivalul Untold si Electric Castle.

"Pe partea de city break ar trebui sa profitam de democratizarea zborurilor, care prin progresul inregistrat de cursele low-cost a facut posibila calatoria cu avionul aproape pentru toata lumea. Dar pentru asta ne-ar trebui un plan de marketing bine conturat, cu o strategie pe termen mediu , cu participarea la targuri, cu centre de informare, cu un site performant si cu multe alte facilitati pentru turisti", subliniaza Calin Ile.

Presedintele FIHR precizeaza ca Bucurestiul este la inceput de drum din punct de vedere turistic, dar cu sanse de progres reale. Insa asul este in mana autoritatilor care ar trebui sa colaboreze cu mediul privat, considera Ile.

"Speram ca in cele din urma vom primi un raspuns pozitiv la semnalele pe care noi il dam de ceva timp in sensul de a conlucra pentru un management performant al destinatiei turistice Bucuresti", incheie optimist Calin Ile.

Sursa foto: Iulian Dragomir/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »



Setari Cookie-uri