Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) a criticat, vineri, proiectul Ministerului Finantelor de plata a TVA in cont separat de la 1 octombrie, considerand ca o astfel de masura va afecta grav agentiile de turism, care vor avea costuri mai mari si vor pierde clienti.

“Eventuala aplicare a ordonantei va aduce costuri suplimentare agentiilor care, intr-un final, se vor traduce prin pierderi de clienti. Acest lucru va fi determinat de alocarea de resurse umane suplimentare, cresterea numarului de tranzactii bancare, implicit a dublarii costurilor bancare aferente, cresterea preturilor din cauza cresterii costurilor agentiei, inchideri voluntare de companii si faliment in lant”, se arata intr-un comunicat al ANAT, scrie News.ro.

Asociatia considera ca masura ii va afecta mai ales pe contribuabilii corecti.

”Consideram ca aceasta masura ar leza grav tocmai activitatea contribuabililor corecti, cu precadere a IMM-urilor romanesti. Defalcarea TVA va afecta atat platile realizate de companie, cat si incasarile de la client. Mai exact, agentiile vor face doua plati in loc de una singura, in doua conturi diferite, astfel timpul necesar gestionarii si contabilizarii facturilor de furnizor va creste”, a afirmat presedintele ANAT, Alin Burcea.

Ministerul Finantelor a publicat recent proiectul de ordonanta privind plata defalcata a TVA (split payment), masura prevazuta in programul de guvernare al actualului guvern PSD-ALDE si care urmeaza sa se aplice din 1 octombrie, care prevede ca toate companiile platitoare de TVA trebuie sa deschida conturi separate pentru plata taxei, din care nu mai pot folosi bani decat cu acordul Fiscului, iar orice greseala in plata TVA va atrage o amenda de 50% din suma.

Dupa aparitia acestui proiect consultantul fiscal Gabriel Biris, fost secretar de stat in Ministerul Finantelor, a transmis o prima estimare a impactului masurii: firmele vor deschide circa 300.000 de conturi noi, ceea ce avantajeaza bancile, iar companiile din utilitati si telecom sunt cele mai afectate.

Sursa foto: Maxx-Studio/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri