Patronatele din turism regreta decizia Curtii Constitutionale, potrivit careia trecerea ANT in subordinea directa a primului ministru este anticonstitutionala, si sustin, in continuare, reinfiintarea Ministerului Turismului, au declarat reprezentanti ai patronatelor.
"Nu am caderea sa contest o decizie a Curtii Constitutionale, insa regret ca, in felul acesta, Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) isi pierde independenta de care s-ar fi bucurat, fiind in subordinea directa a primului ministru, si nu doar un simplu departament in Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT)", a declarat pentru NewsIn, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Gheorghe Fodoreanu.

"Stiu ca destui vor aduce argumentul ca, in majoritatea tarilor europene, institutiile de autoritate din turism sunt departamente subordonate ale diferitelor ministere, insa turismul romanesc nu a atins inca gradul de dezvoltare din acele tari din UE si ar fi fost bine ca, macar cativa ani de acum incolo, ANT sa ramana, intr-o forma sau alta, un organism independent, astfel incat turismul romanesc sa poata progresa mai repede", a mai spus Fodoreanu.

"Turismul romanesc nu se poate dezvolta decat in conditiile in care se va reinfiinta un Minister al Turismului, al carui conducator sa stea la masa, in conditii de egalitate, cu ceilalti ministri ai guvernului, si sa aiba acces la adevaratele parghii decizionale, orice alta varianta nefiind decat un paleativ, care nu rezolva problema", a declarat, joi, pentru NewsIn, presedintele Asociatiei Nationale a Organizatorilor Profesionisti de Conferinte si Expozitii (Romanian Convention Bureau - RCB), Paul Marasoiu.

"In contextul actual, in care se petrec asezari si reasezari ale algoritmului politic si in care se reimpart sferele de influenta, ma intreb: pe cine intereseaza, de fapt, soarta turismului romanesc?", a spus, retoric, Marasoiu.

"Patronatele din turism au promovat ideea independentei ANT inca dinainte de alegeri, printr-un lobby sustinut, insa fara nici un rezultat. Povestea cu Uniunea Europeana care nu ne permite sa avem un Minister al Turismului este pentru cei care nu cunosc cum stau, de fapt, lucrurile, insa oamenii politici considera ca, in turism, totul s-a rezolvat dupa ce s-au facut toate privatizarile. Dimpotriva, problemele incep de-abia dupa terminarea privatizarilor, pentru a putea crea un produs turistic romanesc coerent si de calitate, care sa faca fata pe piata europeana", a adaugat presedintele RCB.

"Procedural si juridic, poate ca cei care au legiferat trecerea ANT in subordinea primului ministru au gresit, iar decizia Curtii Constitutionale este, in aceste conditii, corecta, insa alta e problema. Pana si ministrul Berceanu a declarat, la un moment dat, ca nu s-ar opune scoaterii ANT din subordinea unui minister si-asa supradimensionat. in ceea ce priveste turismul, singurul subiect de interes public pare sa fie reprezentat de fondurile structurale, la care aspira toata lumea, scapand din vedere ca, pentru accesarea acelor fonduri este nevoie de proiecte si de o strategie clara. Este nevoia de reglementare pe piata romaneasca a turismului, iar aceasta reglementare nu poate fi facuta decat de un Minister al Turismului independent, cu putere de decizie reala si cu acces la fonduri", a spus Paul Marasoiu.

Curtea Constitutionala a decis, miercuri, in unanimitate, ca trecerea Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), din subordinea Ministerului Transporturilor in subordinea directa a Guvernului este anticonstitutionala, a anuntat, joi, un comunicat al Curtii.

"In cadrul sedintei din data de 10 ianuarie 2007, Curtea Constitutionala a luat in dezbatere sesizarea de neconstitutionalitate a Legii privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Turism, in subordinea Guvernului Romaniei, formulata de un numar de 50 de deputati", se afirma in comunicat.

"In urma deliberarii, Curtea Constitutionala a constatat ca Legea privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Turism, in subordinea Guvernului Romaniei, formulata in temeiul art.146 lit.a) din Constitutie, este neconstitutionala, fiind contrara art.1 alin.5 ("in Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie"). si art.117 alin.2 din Constitutie ("Guvernul si ministerele, cu avizul Curtii de Conturi, pot infiinta organe de specialitate, in subordinea lor, numai daca legea le recunoaste aceasta competenta").

Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Curtea Constitutionala va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I", se mai spune in comunicatul Curtii Constitutionale.

Pe data de 29 noiembrie 2006, deputatii au decis ca Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) va trece din subordinea Ministerului Transporturilor in cea a Cancelariei primului ministru. Textul fusese respins de Senat si a fost adoptat de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional. PD, al carui reprezentant detine portofoliul Ministerului Transporturilor si UDMR au fost formatiunile care au votat impotriva acestei propuneri legislative.

Propunerea legislativa, initiata de un grup de parlamentari PSD si PRM, prevedea ca ANT trebuie sa treaca din subordinea Ministerului Transporturilor in cea a Cancelariei primului ministru, data fiind importanta domeniului reglementat, revenind astfel la o situatie care a mai fost valabila in timpul Cabinetului condus de Adrian Nastase. Initiatorii au denuntat slaba valorificare a potentialului turistic din Romania, facand o comparatie cu tarile vecine. Ei au sustinut ca Ministerul Transporturilor are deja o serie de atributii foarte importante, astfel ca scoaterea ANT din subordinea acestuia ar contribui la o mai buna coordonare si eficientizare a activitatii Autoritatii.

Patronatele din turism au salutat, la acea data, trecerea Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT) din subordinea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) in subordinea directa a Primului Ministru, considerand respectiva decizie drept "un eveniment deosebit de important pentru toti lucratorii din turism. in situatia nou creata, patronatele din turism vor putea, cu mai multa eficienta, sa reprezinte sprijinul logistic si profesional in concretizarea si derularea unei strategii coerente de dezvoltare a turismului romanesc pe termen lung", se spunea intr-un comunicat al patronatelor din turism, din 4 decembrie 2006.

Premierul Tariceanu a numit-o, pe data de 28 decembrie 2006, in functia de presedinte, cu rang de secretar de stat, al Autoritatii Nationale pentru Turism, pe Monica Mihaela Barbuletiu, dupa mai multe luni de dispute pe marginea ocuparii acestei functii, incepute odata cu demisia fostului presedinte ANT, Ovidiu Marian. Monica Mihaela Barbuletiu este sotia deputatului liberal Tiberiu Barbuletiu (euroobservator) si, inainte de a fi numita in aceasta functie, a fost director al Societatii Feroviare de Turism CFR.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri