Traficul aerian international a crescut in 2006 cu 5,9%, mai incet decat in 2005, cand ritmul de crestere a fost de 7,6%, potrivit datelor Asociatiei Internationale pentru Transport Aerian (International Air Transport Association IATA).

Profitul operational obtinut in transportul aerian a crescut, in 2006, la valoarea de 10,2 miliarde dolari, de la 4,3 miliarde dolari din 2005, iar pierderile nete au scazut la 500 milioane dolari de la 3,2 miliarde, a spus organizatia, cu sediul la Geneva. Traficul de marfuri a crescut anual la 4,6%, de la 3,2% din anul precedent.

"Lectia anului 2006 este ca se merita urmarirea unei cresteri economice profitabile. in timp ce cresterea tarficului de pasageri a incetinit, linia de baza s-a imbunatatit", a spus directorul general IATA, Giovanni Bisignani, potrivit NewsIn.

IATA a estimat ca traficul aerian va continua sa scada in 2007, deoarece companiile aeriene dau mai multa atentie rutelor profitabile in detrimentul cresterii cotei de piata mondiale, a spus purtatorul de cuvant IATA, Anthony Concil.

Citeste si:

Sectorul transportului aerian va avea, probabil, un profit net de 2,5 miliarde dolari, in 2007, in contextul in care continua reducerea costurilor si imbunatatirea eficientei, a mai spus IATA.

Orientul Mijlociu a fost regiunea care a avut cel mai rapid ritm de crestere, in 2006, atat pentru traficul de pasageri, cat si pentru cel de marfa. Traficul de pasageri a crescut cu 15,4%, iar cel de marfa cu 16,1%, in acesta regiune.

Toate celelalte regiuni ale lumii au avut o crestere incetinita a traficului de pasageri, fata de 2005, a spus IATA, preluata de Reuters.