Pentru dezvoltarea turismului romanesc, este necesara aplicarea unei noi politici de impozitare a hotelurilor si agentiilor de turism care aduc straini in tara, a declarat presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT), Gheorghe Fodoreanu.
Profitul unui hotel este minuscul, iar pentru a supravietui, acesta trebuie reinvestit in fiecare an, a aratat presedintele ANAT."Astfel, hotelul devine o afacere neprofitabila. ANAT propune ca solutie scutirea hotelurilor de la plata taxelor locale si stabilirea unui pret mai mic la utilitati", a adaugat Fodoreanu, citat de NewsIn.

In viziunea presedintelui ANAT, si agentiile romanesti de turism care aduc turisti straini in tara ar trebui scutite de taxe, in acest caz fiind necesara adoptarea sistemului asa-numitelor "taxele inteligente", personalizate pe domenii de dezvoltare, sistem care nu intra in contradictie cu legislatia fiscala europeana, dar ajuta turismul.

Gheorghe Fodoreanu a facut aceste afirmatii ca reactie de sustinere a discursului premierului Tariceanu la prezentarea Master Planului pentru dezvoltarea turismului romanesc in urmatorii 20 de ani."Discursul premierului Tariceanu a cumulat notiuni solide de economie de piata si demonstreaza faptul ca premierul constientizeaza relatia directa dintre imaginea unei tari si performantele industriei turistice a acesteia", a afirmat Fodoreanu.

"Sper ca acest proiect, denumit Master Plan, sa fie continuat chiar si dupa ce premierul Tariceanu isi va fi incheiat mandatul, intr-o conceptie unitara, in ideea de conectare a turismului cu economia romanesca, astfel incat masurile politice, administrative, financiare de promovare a imaginii Romaniei sa poata fi continuate" a completat presedintele ANAT. Oficialul ANAT garanteaza ca institutia pe care o conduce va monitoriza punerea in aplicare a Master Plan-ului si nu va ezita sa intervina cu critici si comentarii ori de cate ori acest proiect nu va fi respectat.

Premierul Tariceanu a declarat, joi, ca , in Romania, "in domeniul turismului, avem de a face cu mituri si realitati. Miturile sunt mostenite din anii '60, cand in Romania era nevoie de un turism pentru cei cu venituri reduse din Europa de Vest, dar veniturile acestora au crescut intre timp si s-au reorientat spre alte destinatii".

Tariceanu a tinut sa precizeze ca isi iubeste tara, ca ii place litoralul romanesc si ca este un bucurestean "sadea", dar ca nu pot fi comparate serviciile si costurile turismului din Romania cu cele din alte tari. "Mi-e dor de praful din Bucuresti, cand sunt plecat. imi place litoralul romanesc, dar, daca este sa fac comparatie intre ceea ce ofera turismul de la Marea Neagra si de la Mediterana, este o mare diferenta. Preturile romanesti sunt piperate pentru nivelul pe care il oferim", a spus premierul.

Tariceanu a identificat doua "puncte forte" ale turismului romanesc, care ar trebui exploatate, Delta Dunarii si bisericile din Bucovina, dar a criticat faptul ca operatorii din turism nu respecta specificul zonei in ceea ce priveste constructiile, pe care le-a catalogat ca fiind "catastrofale". "Mergeti in Delta sa vedeti ce catastrofa este. Am vazut constructii acoperite de tabla cutata, in loc de materiale specifice zonei, ca stuful. O sa facem niste monstri in Delta si o sa distrugem Delta", a spus Tariceanu, adaugand ca Ministerul Mediului si cel al lucrarilor publice ar trebui sa impuna norme de constructie stricte, pentru a respecta specificul zonei.

Master Planul pentru dezvoltarea turismului romanesc in urmatorii 20 de ani va fi realizat de o echipa de experti a Organizatiei Mondiale a Turimului, cu care Autoritatea Nationala pentru Turism a incheiat un parteneriat. Proiectul va analiza situatia curenta privind furnizarea serviciilor si a produselor turistice si va indica masurile de imbunatatire necesare pentru progresul turismului in Romania. Planul va defini si strategia de marketing necesara pentru a dezvolta o imagine favorabila a Romaniei ca destinatie turistica pe piata internationala de profil.

Potrivit autoritatilor, planul va fi finalizat pana la inceputul lui iulie 2007 si va cuprinde o schema de implementare detaliata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri