Specialistii Agentiei pentru Cooperare Internationala din Japonia (JICA) au prezentat modul in care trebuie reabilitate plajele romanesti, dar si prioritatea realizarii lucrarilor, pe baza vitezei de eroziune din fiecare zona a coastei, cuprinse intre Navodari si Vama Veche.
Costurile reabilitarii plajelor Mamaia Sud si Eforie Nord se vor ridica la 44 de milioane de euro, iar lucrarile ar putea incepe in 2008, daca autoritatile romane vor reusi sa se incadreze in prgramul de actiune sugerat de japonezi, informeaza NewsIn. Agentia pentru Cooperare Internationala din Japonia (JICA) furnizat master-planul de reabilitare a plajelor romanesti, cuprinse intre Navodari si Vama Veche.

Specialistii JICA au evaluat viteza de eroziune a plajelor si au stabilit ca prima urgenta o reprezinta lucrarile de protectie si innisipare a plajei Mamaia Sud, care este cuprinsa intre hotelurile Parc si Doina.Aceasta zona de plaja are, in unele locuri o latime de doar 10 metri, iar viteza de eroziune este de circa 2 metri pe an. Japonezii au propus innisiparea plajei cu un aport de 224.000 de metri cubi de nisip, pe o lungime de 1,2 kilomteri, fapt care va aduce un plus de sase hectare de plaja. In paralel, trebuie reabilitate doua diguri spage-val, pentru a se limita actiunea agresiva a marii.

Costurile lucrarilor pentru plaja Mamaia Sud se ridica la 11,53 milioane de euro, suma ce va fi obtinuta din fonduri structurale.Plaja de la Eforie Nord, cuprinsa intre hotelul Steaua de Mare si portul turistic are nevoie de lucrari mult mai ample, care implica aducerea a 467.000 de metri cubi de nisip, tot pe o lungime de 1,2 kilomteri, fapt ce va genera un plus de 12 hectare de plaja. De asemenea, un dig de tip jetela (perpendicular pe tarm) va trebui prelungit cu 60 de metri in mare, iar lucrarile trebuie sa prevada si amenajarea a doua diguri tip sparge-val submerse, in dreptul sectorului de plaja. Costul aceste operatiuni este evaluat la 28,72 milioane de euro, bani care se preconizeaza sa fie atrasi tot din finantari europene.

Specialistii romani spun ca solutiile tehnice de realizare a innisiparii si costurile reale se vor sti abia dupa organizarea licitatiilor de atribuire a lucrarilor, intrucat constructorii ar putea oferii solutii mai ieftne si mai rapide de transport al nisipului. Specialistii japonezi au estimat ca lucrarile la Mamaia Sud si Eforie Nord ar putea incepe in vara anului 2008 si au estimat ca lucrarile vor dura, in medie, circa un an si jumatate, pe fiecare sector de plaja.

Reprezentantii JICA au spus ca termenul inceperii lucrarilor depinde foarte mult de modul in care autoritatile romane, in special Ministerul Mediului, reusesc sa se incadreze in programul de actiune schitat in cadrul master-planului. Pe 29 martie a.c. este prevazuta o dezbatere publica a proiectului, la Institutul de Cercetare si Dezvoltare Marina Grigoe Antipa, din Constanta. Insa, surse din cadrul autoritatilor cu atributii in protectia mediului au precizat pentru NewsIn ca nu a fost intocmita vreo documentatie, astfel incat dezbaterea sa fie considerata ca parte a procedurilor de obtinere a acordului de mediu pentru lcurarile de reabilitare. Sursele respective nu au exclus posibilitatea ca Ministerul Mediului sa rezolve aspectul procedural pana la data dezbaterii publice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri