Investitorii au inceput sa reconsidere tot mai mult periferia situata in sudul Capitalei, continuand astfel tendinta anului trecut, cand piata terenurilor s-a extins in zona extravilana. De vina sunt preturile exagerat de mari ale terenurilor din afara Bucurestiului, de pe zona de nord, unde metrul patrat costa intre 60-100 de euro, fata de partea de sud, unde preturile variaza intre 7-15 euro/mp. "Investitorii se vor indrepta tot mai mult catre partea de sud a orasului, pentru ca, in general, se are in vedere potentialul de dezvoltare a zonei. Este vorba despre terenurile situate in vecinatatea IMGB si a soselei de centura", ne-a declarat Radu Zilisteanu, analist imobiliar.

Reprezentantii sectorului imobiliar sunt de parere ca reorientarea preferintelor cumparatorilor catre aceasta zona va echilibra raportul dintre cerere si oferta. In mod sigur, anul acesta, nu se vor mai produce cresterile de preturi de 80-100 la suta la nivelul terenurilor, inregistrate anul trecut. "Asemenea majorari speculative ale preturilor terenurilor s-au datorat discrepantei exagerate intre cerere si oferta", ne-a explicat, la randul sau, Alexandru Nitescu, directorul unei grupari de consultanta imobiliara.

Potrivit analistilor, cea mai mare parte a investitorilor achizitioneaza loturi extinse si le pastreaza in portofoliu, asteptand sa le creasca pretul. Ei controleaza piata, in timp ce micii proprietari de pamant nu au nici un cuvant de spus.

Doar 20 la suta din cerere este satisfacuta

Chiar daca partea de nord a Bucurestiului ramane la fel de ravnita, in special pentru spatiile de birouri, investitorii se orienteaza catre periferiile orasului. "Zona periferica este cea mai cautata pentru proiectele rezidentiale, segment pe care se vor produce noutati. Daca pana acum s-au construit locuinte de lux, in continuare se vor construi blocuri de locuinte pentru segmentul mediu", afirma Radu Zilisteanu. Intr-adevar, metrul patrat construit intr-un bloc nou este de aproximativ 350 de euro (plus TVA), fata de 600-800 euro, cat costa metrul patrat intr-un apartament vechi de bloc, care in nici un caz nu poate fi considerat de lux. "In prezent, oferta rezidentiala satisface doar 20 la suta din cerere. Restul de 80 la suta va trebui sa fie satisfacut prin noile proiecte care se vor construi", conchide analistul imobiliar. In acest moment, cererea se concentreaza pe terenurile situate in jurul Capitalei, in locatii precum Otopeni, Corbeanca, Buftea, Chitila, Rosu, Dragomiresti, Domnesti, Popesti-Leordeni, Pantelimon si Voluntari.

Dolarul incepe sa castige teren in fata monedei europene

Paritatea euro/dolar cu scadenta in iunie a coborat la Bursa din Sibiu de la 1,2730 dolari, la inceputul saptamanii, la 1,26 dolari. Investitorii considera ca euro nu mai are, pe termen scurt, puterea de a reveni peste pragul de 1,30 dolari. Pretul futures cu scadenta iunie al raportului leu/dolar a fost la fel de stabil, 28.400 de lei, investitorii luand in calcul mult asteptata depreciere a euro, care ar urma sa contrabalanseze evolutia crescatoare a monedei verzi pe pietele internationale. Moneda americana a fost cotata, vineri, la Londra, la cel mai ridicat nivel din ultimele sapte luni, consolidandu-si pozitia ca urmare a cresterii activitatii economice din Statele Unite, informeaza Reuters. Euro a scazut usor fata de moneda americana, paritatea sa ajungand la 1,2615 dolari. "Investitorii ar putea continua sa investeasca in dolari, o perioada", a spus Adrian Schmidt, analist in probleme monetare la firma RBS Financial Markets.

Pe pietele externe, moneda americana s-a apreciat cu peste 3% fata de euro si yen, incepand din data de 6 mai, datorita faptului ca Statele Unite si-au diminuat deficitului comercial, in martie, si au crescut vanzarile de retail. "Banii adusi in tara de romani, la care se adauga fondurile europene sau investitiile straine, tin cursul euro pe loc, creand un puternic potential de crestere pentru moneda nationala. Doar o improbabila iesire de fonduri speculative ar putea sa deprecieze leul", a mai spus brokerul sibian.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri