Clientii firmei risca sa nu poata intra in posesia caselor din cauza pretentiilor financiare exagerate
Mai multi clienti ai firmei Impact sunt extrem de nemultumiti de noua politica promovata de conducerea societatii, care le impune plata sumelor aferente contractelor incheiate la un curs de schimb valutar mai mare decat cel prevazut initial. Cand spui Impact, gandul te duce, fara doar si poate, la una dintre cele mai mari firme private de dezvoltare imobiliara din Romania.

Portofoliul de lucrari, diplomele, distinctiile si premiile care tapeteaza peretii de la intrarea in sediul firmei vin parca in sprijinul acestei afirmatii. Numai ca, in ultima perioada, tot mai multi clienti s-au aratat extrem de dezamagiti de ceea ce se intampla la Impact. Ei acuza managementul firmei ca nu respecta clauzele contractuale si ca le solicita sume de bani in plus fata de cele stabilite prin conventiile semnate. Conform intelegerilor incheiate intre beneficiari si firma Impact, valoarea contractelor este exprimata in euro, cu mentiunea ca sumele vor fi achitate in lei la cursul de schimb euro/leu comunicat de BNR, valabil in zilele de plata, fara a fi prevazuta o alta clauza de modificare in vreun fel a pretului. Aceasta prevedere a generat un adevarat razboi intre cei care au contractat o casa si Impact.

Avand in vedere deprecierea puternica a euro in raport cu moneda nationala, conducerea societatii a decis ca, incepand cu perioada martie aprilie, plata sumelor prevazute in contracte sa se efectueze la un curs de schimb de 38.500 lei pentru un euro.

Anumitor clienti li s-au solicitat, in plus, si sume de bani de pana la 18.000 de euro pentru a acoperi deficitul financiar aferent acelui tip de casa. Noi am platit terenul integral in toamna anului 2004, la cursul de atunci, urmand ca in luna aprilie sa ni se faca actele de vanzare-cumparare pentru teren. De asemenea, am achitat, pana acum, o suma de bani pana la nivelul de 25% din valoarea totala a contractului. Ni s-a refuzat ferm vanzarea terenului, daca nu platesc in plus suma de 18.000 de euro.

Motivele: modificarea cursului si faptul ca furnizorii de materiale de constructii si-au marit preturile. In cazul in care nu dorim sa achitam aceasta suma suplimentara se va proceda la rezilierea contractului, spune Alexandru Raducanu, unul dintre clientii Impact. Un alt beneficiar, care doreste insa sa-si pastreze anonimatul, sustine ca desi a achitat integral sumele pentru achizitionarea terenului si constructia casei, reprezentantii Impact i-au solicitat in plus 12.000 de euro plus TVA. Bineinteles ca am refuzat sa platesc, iar in prezent ma aflu in situatia de a nu avea nici un fel de act, nici pe teren si nici pe casa, desi lucrarile sunt finalizate in proportie de 99%, sustine respectivul client.

Motivatia acestor decizii, conform oficialilor de la Impact, este data de cheltuielile suplimentare cu materialele de constructii si cu salariile provenite ca urmare a aprecierii leului. Aceasta solutie am adoptat-o dupa indelungi cautari. In cele din urma, am decis sa chemam clientii pentru a negocia, spune Florin Chirita, directorul de marketing si vanzari al Impact. El sustine ca firma are numai de pierdut din cauza ca sumele platite de clienti in lei sunt mai mici cu 10% fata de echivalentul in moneda nationala a valorii initiale a contractului exprimata in euro.

In cazul in care, insa, doua parti nu se inteleg se ajunge la judecata. Daca eu, ca firma, consider ca un contract este impovarator si nu pot sa-l duc la bun sfarsit, ma duc in instanta si cer rezilierea acestuia, iar ce va decide completul de judecata va fi litera de lege pentru noi, adauga Chirita. Rezilierea unui contract pe motiv ca a devenit extrem de oneros pentru companie pe parcursul derularii lui se poate obtine numai in instanta, dar este destul de greu de realizat, sustine avocatul Bogdan Varjan. Se pare ca verdictul in acest caz este dat.

Ori negociezi cu Impact si platesti ceva in plus, ori firma va initia procedurile de reziliere a contractului. Bineinteles ca aceasta solutie nu este acceptata de beneficiari. Am semnat un contract si vrem ca acesta sa fie dus pana la capat, mai ales ca am platit pana acum sume considerabile, spune Andrei Basceanu, reprezentantul firmei Pharma-Plant, care a incheiat un contract cu Impact.

Impact in cifre

Denumirea 31.03.2004 31.03.2005
indicatorului (mld. lei) (mld. lei)
Cifra de afaceri neta 127,1 315,8
Profitul net 25,3 22,5

Impact vrea sa-si majoreze capitalul social cu 226,4 miliarde lei, pana la 799,4 miliarde lei, prin acordarea de actiuni gratuite si vanzarea de titluri noi la un pret de 1.950 lei, incluzand o prima de emisiune de 950 de lei.

Compania a incheiat anul 2004 cu un profit net de peste 188,7 miliarde de lei, in scadere cu circa 2% fata de anul precedent, in vreme ce veniturile totale au avansat cu 63%, la 1.184 miliarde lei.

Pentru acest an, Impact isi propune realizarea unui nivel al veniturilor totale superior cu peste 28% fata de cel inregistrat in 2004, de pana la 1.520 de miliarde de lei.

De ce sunt nemultumiti clientii impact

Pentru ca firma refuza sa le elibereze actele de proprietate pe teren, desi multi dintre ei au achitat integral sumele aferente, iar termenele stipulate in contract pentru aceasta operatiune au expirat. De asemenea, multi dintre ei se afla in imposibilitatea de a derula contractele de credit ipotecar angajate cu diferite institutii financiare pentru ca nu pot dovedi ca sunt posesorii unui teren, asa cum le solicita banca.

Pentru ca se simt santajati de Impact, care ii ameninta cu rezilierea contractelor in cazul in care nu vor sa negocieze plata sumelor prevazute in contract la un curs mai mare decat cel anuntat de BNR.

Pentru ca solutionarea acestor conflicte in instanta s-ar intinde pe o perioada foarte lunga, iar banii investiti ar urma sa fie blocati in acel interval.

Pentru ca reprezentantii companiei Impact nu au dat dovada de transparenta si comunicare eficienta in timpul discutiilor. De multe ori, clientii au fost nevoiti sa astepte si cate trei ore la sediul firmei pana cand luau legatura cu persoana de contact.

Pentru ca nu reusesc sa contacteze persoane din conducerea firmei cu care sa discute problemele pe care le au.

Pentru ca foarte multi isi vad spulberat visul de a avea o casa, desi si-au indeplinit toate obligatiile prevazute in contractele pe care le-au semnat.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri