Asociatia Internationala pentru Transportul Aerian (IATA) a anuntat ca in acest an par inevitabile scaderi semnificative ale profitabilitatii companiilor aeriene, sau chiar pierderi, in contextul in care industria se confrunta cu preturi record la combustibil.
"Situatia este disperata si poate fi mai distructiva decat luptele recente cu toti calaretii apocalipsei la un loc", a declarat directorul general IATA, Giovanni Bisignani, intr-un discurs rostit in cadrul intrunirii anuale din Istanbul.

IATA a precizat ca o combinatie intre preturile record la combustibil, incetinirea economica americana si primirea aeronavelor comandate in momentul apogeului economic insa livrate intr-o perioada dificila, a determinat ca perspectiva pentru 2008 sa fie "adumbrita de furtuna perfecta", relateaza Reuters, citat de NewsIn.

"La presiunile negative venite din partea recesiunii americane se va adauga accelerarea livrarilor de aeronave in 2008 si 2009", a precizat IATA in cadrul raportului anual.

Pretul record la petrol, care a atins nivelul maxim istoric de 135,09 dolari/baril pe 22 mai, ameninta serios perspectivele industriei. Pretul petrolului aproape s-a dublat in ultimul an.

Companiile aeriene americane sunt afectate cel mai grav de criza economica din Statele Unite. Acestea au majorat deja tarifele, au adaugat noi taxe si suprataxe, au facut disponibilizari si au redus serviciile, pentru a face fata pretului la petrol si incetinirii economice.

Bisignani a prevazut ca pierderile industriei vor atinge 2,3 miliarde dolari in 2008, daca pretul barilului de petrol Brent se va mentine la 107 dolari pentru restul anului.

"Daca estimarile expertilor sunt coreste, si pretul mediu al petrolului va fi de 107 dolari/baril, facturile pentru combustibil vor fi de 176 miliarde dolari, cu 40 miliarde dolari mai mult decat in 2007, ceea ce ne-ar duce in pierdere cu 2,3 miliarde dolari in 2008", a spus Bisignani.

Acesta a mai spus ca majorarea traficului de calatori va fi de cel mult 3,9% in acest an, fata de cresterea de 5,9% inregistrata in 2007.

Asociatia a mai precizat ca liberalizarea tot mai mare a industriei va duce la intensificarea concurentei si la scaderea profitabilitatii.

Bisignani a spus ca in ultimele sase luni, 24 de companii aeriene au incetat operatiunile sau au dat faliment. Nu a oferit detalii suplimentare.

IATA reprezinta 240 de linii aeriene, ce opereaza 94% din totalul zborurilor internationale de marfuri si de pasageri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri