Preturile caselor si terenurilor ar putea creste, ca urmare a introducerii noilor impozite
Companiile imobiliare sustin ca preturile proprietatilor imobiliare ar putea creste cu cota de 10%, aferenta noului impozit aplicat castigurilor obtinute de persoanele fizice din astfel de tranzactii. Bugetul de stat va avea, incepand cu 1 iulie, o noua sursa de finantare: impozitele platite de persoanele fizice ca urmare a vanzarilor de terenuri si de constructii detinute in patrimoniul personal. In momentul introducerii noului impozit, ministrul finantelor era in imposibilitate de a stabili o suma estimata a fi colectata din cele zece procente aplicate acestor tipuri de tranzactii.

Nu stim cat vom colecta din impozitarea castigurilor din tranzactiile imobiliare la persoane fizice, dar vrem ca acesti bani sa fie siguri, declara la inceputul acestui an Ionut Popescu. Mai mult, rectificarea bugetara pentru acest an nu prevede un capitol special pentru aceste venituri, asa cum se intampla la alte impozite. Noul Cod fiscal a stabilit ca, dupa data de 1 iunie 2005, persoanele care vand o constructie in mai putin de trei ani din momentul achizitiei vor plati un impozit de 10% asupra castigului. Finantele au afirmat ca nevoia introducerii acestui impozit a avut la baza, in primul rand, operatiile speculative din acest domeniu, diferentierea intre vanzarile speculative si cele imperios necesare fiind stabilita prin introducerea perioadei de trei ani.

Conform reprezentantilor pietei imobiliare, frecventa vanzarilor in termen de trei ani de la data cumpararii unui imobil se situeaza in jurul a 30-40%. Estimam ca, in acest caz, avem un procentaj de 30-40% din tranzactiile imobiliare, din acesta putand fi clasificate drept speculative circa 10-20%, ne-a declarat Robert Teodorescu, director Department de vanzari la compania Regatta.

Pe baza acestor date, putem spune ca sumele care ar putea fi colectate la buget sunt destul de ridicate, in conditiile in care pentru terenuri nu exista nici o limita de termen intre momentul vanzarii si momentul cumpararii. Nu este normal sa se impoziteze terenurile de orice fel, luate incepand cu 1990. Este clar ca cineva care si-a cumparat teren in acea perioada si asteapta 15 ani pana sa-l vanda nu face tranzactii speculative, a precizat Teodorescu.

Referitor la speculatiile efectuate de catre persoane fizice din vanzarile de proprietati imobiliare, castigurile din astfel de operatii nefiind pana in acest an impozabile, reprezentantii pietei imobiliare sustin ca mare parte din investitiile cetatenilor se duceau spre sectorul imobiliar, pentru ca este sigur si profitabil. O parte semnficativa era investita in cel mai pur sens al cuvantului.

Pe de alta parte, persoanele fizice care construiau imobile pentru a le vinde aveau avantaje doar la vanzare, pentru ca nu exista impozit. In schimb, costurile nu erau deloc mici, in timp ce firmele isi deduceau TVA pe materialele de constructii, afirma Teodorescu. Pentru urmatoarea perioada, specialistii de pe piata de imobiliara apreciaza ca cetatenii vor aplea la majorarea preturilor proprietatilor imobiliare, tocmai pentru a acoperi costurile impozitului.

Desigur, preturile vor creste. Daca cineva stie ca trebuie sa plateasca impozit, va adauga in pret cele 10% pentru a-si obtine suma dorita, afirma Teordorescu. Astfel, pentru ultimele luni ale anului, Ministerul Finantelor a mai facut rost de ceva bani pentru acoperirea unor goluri la buget, pentru realocarea unor fonduri sau pentru plata unor viitori disponibilizati.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri