Desi pretul barilului de petrol a scazut pana in jurul valorii de 50 de dolari/baril, previziunile Asociatiei Internationale a Transportatorilor Aerieni (IATA) sunt mult mai pesimiste decat cele facute in urma cu trei luni si prevad, pentru anul 2009, o scadere a traficului de pasageri cu circa 3% si un declin al veniturilor cu peste 6%.
“Veniturile industriei aeriene vor scadea anul viitor cu circa 35 mld. dolari, de la 536 mld. dolari cat reprezinta estimarile pentru 2008 pana la circa 501 mld. dolari”, a declarat Giovanni Bisignani, CEO al IATA.

Conform celor declarate de oficialul IATA, anul viitor traficul de marfa va scadea cu aproximativ 5%, cel de pasageri cu 3%, in timp ce veniturile totale ale industriei vor inregistra un declin de peste 6%.

Aceasta scaderea estimata pentru 2009 este prima dupa cei doi ani consecutivi, 2001 si 2002, in care industria a fost in declin, dar cea mai mare din ultimii 50 de ani.

“Previziunile sunt sumbre. Criza cronica care a lovit industria in 2008 va continua si in 2009 cu pierderi de peste 2,5 mld. euro, in toate regiunile, cu exceptia Statelor Unite, fiind asteptate scaderi considerabile”, mai spune seful IATA.

In ceea ce priveste previziunile pentru 2008, acestea sunt putin mai optimiste decat in luna septembrie: daca atunci oficialii IATA estimau pierderi de 5,2 mld. euro, in luna decembrie aceasta cifra a fost updatata pana la 5 mld. euro pe fondul ieftinirii pretului combustibilului.

In timp ce piata americana va fi singura care nu va inregistra pierderi, urmand sa creasca sensibil, cu sub 1%, liniile europene vor consemna scaderi de circa 1 mld. euro din cauza ca marile economii europene sunt deja in recesiune.

In lunile septembrie si octombrie criza mondiala s-a reflectat in mod concludent in indistria aeriana: in septembrie decinul industriei s-a ridicat la 2,9%, in timp ce in octombrie scaderile au fost de 1,3%.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri